“Julen har fået helt ny betydning efter, jeg er blevet mor”

Første jul som vært, en december i barselsboble og ossobuco fremfor flæskesteg. Vi taler decembertraditioner, juleforberedelser og drejebog for den store aften med Anne-Sophie, Bea og Kristine fra To The Moon, Honey

 

Anne-Sophie, e-commerce manager. Mor til Julius på 2 år.

Hvad betyder julen for dig?

“Julen har fået helt ny betydning efter, jeg er blevet mor. Jeg synes altid julen har været hyggelig, og jeg har mange gode minder fra julen i Aarhus hos min farmor og farfar. Men efter rigtig mange år med ‘voksenjul’ er magien kommet tilbage, synes jeg. Jeg har i hvert fald en søn på 2 år, der synes julemanden og æbleskiver er det hyggeligste. Derfor betyder julen nok ekstra meget for mig – igen – fordi man kan få lov til at ‘lege med’ og skabe helt særlige minder for sit eget barn.”

Hvordan planlægger I at holde jul i år?

“Vi skal holde jul hjemme hos os selv for første gang sammen med min mands familie. Jeg har altid glædet mig til, at jeg var stor nok til at være den, der var den. Og det er jeg i år! Jeg elsker også at være værtinde – så der er godt styr på det. Og så får jeg hjælp af min søde far til julesovsen. Den kommer i en boks – så intet kan gå galt!”

Har du særlige juletraditioner fra din barndom, som du vil give videre til dine børn?

“Mine søskende og jeg har alle gået på Sankt Annæ Gymnasium, og hele min barndom var julen lig med musik og sang. Derfor betyder det noget helt særligt for mig at komme ind i Helligåndskirken om morgenen d. 13. december og høre Lucia, ligesom jeg også prioriterer at tage ind i Domkirken juleaften og høre Københavns Drengekor synge “Her kommer Jesu dine små”. Når overstemmen i sidste vers fylder hele rummet, så er det jul for mig, og jeg har et håb om, at mine børn vil elske musikken, så de en dag også kan få den oplevelse, for det er noget helt særligt. Og så laver vi et kagehus hvert år! En tradition, der startede hos min farmor og som min far nu har overtaget.”

Shop

De Samlede Eventyr om Peter Kanin og Hans Venner • Børnebog

299 kr

Hvad gør du for at december måned ikke bliver for stresset?

“Jeg er ret god til at planlægge og så har jeg gode mennesker omkring mig, der hjælper – også selvom jeg ikke spørger om hjælp. Derudover kan jeg godt blive lidt rundtosset af alle de arrangementer, der følger med i julen, så derfor har vi i år besluttet, at vi bare er os selv 1. juledag, hvor vi skal have pasta og en tur i skoven.”

Er der noget, du er særligt opmærksom på i julen?

“Ja, hvor taknemmelig og priviligeret jeg er. Der sker så mange forfærdelige ting i verden, så jeg tænker mig ekstra godt om for tiden. Jeg priser mig lykkelig over min familie, og at vi har mulighed for at holde jul sammen.”

Bea Fagerholt, medstifter af To The Moon, Honey. Mor til Frank på 6, Woody på 4 år og lillesøster på 3 måneder.

Hvad betyder julen for dig?

“Julen er helt klart en tid, hvor jeg kan mærke at jeg slutter mig om min familie og vender blikket indad og fokuserer på det nære. Jeg bliver også altid sentimental ved tanken om at året snart slutter. Det minder mig om, hvor sårbart livet er.

Dette års december står i skarp kontrast til tidligere år, da jeg har en baby på tre måneder. Hvor det ellers plejer at være en måned med et stort arbejds- og begivenhedspressom, tvinger hun mig helt naturligt ned i gear. Fordi jeg er meget derhjemme har jeg også haft bedre mulighed for at værne om december i hjemmet. Jeg holder virkelig meget af de små traditioner der følger med i form af at pynte op med børnene, bage julekager og læse nissebreve og i år er det rent faktisk lykkes mig at være i god tid med det. Vi har set julekalender hver morgen til morgenmaden og det er første gang, at børnene og især min ældste søn har taget konceptet om et afsnit pr dag til sig.”

Rillo_jul
Læs også

Juleopskift: Fredfyldt december

Hvordan planlægger I at holde jul i år?

“Vi skal fejre julen med min familie i år og det kommer til at foregå hos min søster og svoger og deres tre børn. Det bliver den første jul i deres nye hus og vi bliver 9 børn og 7 voksne. Fordi de voksne er i undertal, og julen i høj grad er børnenes fest, vender vi dagen lidt på hovedet og starter tidligt med dans om træet og gaver så børnene kan pakke op og lege mens de stadig har overskud. Det giver en anden ro til at nyde den dejlige julemiddag, som jeg allerede glæder mig til. Det er altid mega hyggeligt og kaotisk på en og samme tid, når vi alle er samlet.”

Har du særlige juletraditioner fra din barndom, som du vil give videre til dine børn?

“Min bror, søster og jeg startede en tradition da vi alle var flyttet hjemmefra, hvor vi mødtes den 25. december og lavede film-marathon. Alle valgte en film hver og med årene, da der også kom kærester til, kunne vi nogle år nå at se 6 film på én dag. I løbet af december valgte vi hver en genre så vi sikrede os en bred variation i programmet. Det var ofte den bedste dag i hele julen og vi har så mange hyggelige minder fra de dage. Det er en tradition som er på pause i disse år, men jeg håber, vi kan genoptage den med alle vores børn, når de bliver lidt større.”

Hvad gør du for at december måned ikke bliver for stresset?

“Jeg prøver hvert år at være i god tid med gaverne og jeg synes heldigvis jeg bliver lidt bedre år for år. Jeg har lovet mig selv at alt skal være pakket ind inden lillejuleaften, så vi kan lande bare en lille smule op til den 24. Jeg har bare prøvet alt for mange gange at ligge på gulvet i julekjole og panikindpakke i sidste minut.”

Kristine Anthoni, brand manager. Mor til Vigga på 9 og Sigurd på 5 år.

Hvad betyder julen for dig?

“Julen er noget helt særligt for mig. Det har det altid været. Julen er ikke omskiftelig som alt muligt andet, og det føles trygt og rart. Men det er samtidig også den tid på året, hvor jeg tænker mere over, hvad der ikke er der mere, og hvordan mit liv har ændret sig på godt og ondt.”

Hvordan planlægger I at holde jul i år?

“Jeg er skilt fra mine børns far, så jeg holder jul med mine børn hvert andet år. I år er jeg sammen med mine børn, og jeg har glædet mig i et år:) Vi holder altid jul hos mine forældre, hvor mine søstre og deres familier kommer. I år spiser vi ikke julemad. Nogle år gør vi og andre gør vi ikke. Vi har altid haft en tradition med at spise det, vi bedst kan lide, og i år har vi valgt at spise ossobuco i stedet for det klassiske julemåltid.”

Læs også

Jul i den sammenbragte familie: Giv plads til alles hjerter 

Har du særlige juletraditioner fra din barndom, som du vil give videre til dine børn?

“Min mor har altid pyntet op med hjemmelavet julepynt, som mine søstre og jeg har lavet. Mine søstre og jeg pynter altid mine forældres juletræ, og det er så hyggeligt at kigge på alt vores gamle hjemmelavede pynt, hvor der er tydelig forskel på vores kreative egenskaber. Jeg pynter også selv op med alt det pynt mine børn har lavet gennem årene, og de bliver så stolte, når deres ting fylder træet.”

Hvad gør du for at december måned ikke bliver for stresset?

“Jeg tænker meget over, at mit ønske om at give mine børn en magisk juletid med alt mulig dejligt ikke må gøre mig stresset, så nydelsen forsvinder. Derfor sænker vi tempoet endnu mere end vi plejer. Jeg deltager kun i et enkelt julearrangement sammen med børnene op til jul, aftensmaden bliver lidt nemmere, vi drikker lidt mere varm kakao om eftermiddagen og generelt laver mere af det, som vi synes er dejligt og nærende. For første gang i år er det også lykkes mig at købe alle julegaver inden 1. december, så det tager også noget pres væk.”

Er der nogle ting, du er særligt opmærksom på i julen?

“Min datter, Vigga, har autisme og ADHD, og hun har brug for meget forudsigelighed. Selvom jeg sænker tempoet, så er det alligevel en måned, hvor flere dage ser lidt anderledes ud end normalt. Derfor gør jeg meget ud af at forberede Vigga, så hun hele tiden er med på, hvad der skal ske. Jeg bruger stadig piktogrammer med hende, men nu er hun 9 år og kan læse, så jeg er begyndt at skrive dagens program ned alle de dage, der afviger lidt fra normalen fx. hvis hun bliver hentet af en anden end mig, der kommer nogen på besøg eller vi skal ud et sted. Jeg skriver dagens begivenheder minutiøst ned, og så streger hun ud, når det er slut. Det bliver særligt nødvendigt juleaften og i juledagene generelt, hvor der er lidt flere arrangementer og dagene ser anderledes ud.”

Din kommentar

Din email adresse vil ikke blive offentliggjort. Nødvendige felter er markeret med *