Gravid med Bea Fagerholt – Mit Ritual

Bea Fagerholt nærmer sig termin med sit tredje barn og vi har talt med hende om selvomsorg, beautyprodukterne hun sværger til, forberedelsen på fødslen og tiden efter samt hvordan hun har klædt sig under graviditeten.

 

Hvordan vil du beskrive din graviditet og har den været anderledes fra de to første?

”Grundlæggende har alle mine graviditeter lignet hinanden ret meget. Jeg har været forskånet for kvalme og det har først været omkring halvvejs, at man rigtig har kunnet se maven. Jeg har altid drømt om at have nogle sjove cravings, men det jeg har cravet mest, er noget så kedeligt som vand. Det har jeg til gengæld drukket virkelig meget af. Hen over sommeren har jeg spist vandmelon i lange baner. Og så har jeg haft halsbrænd ligesom de andre gange og været semi-afhængig af Alminox. Mentalt har jeg kunne mærke en forskel, fordi jeg har været mere bekymret og bevidst om, hvor skrøbeligt det hele er. Jeg har haft brug for ekstra scanninger, og jeg har gået hos den samme jordemoder, Marianne Dein fra Jordemodertid, som Liv i sin tid har talt varmt om – og jeg kan kun gøre det samme. Senest var vi forbi Marianne sammen med børnene, så de kunne hilse på deres lillesøster, men vi er alt for tæt på termin til, at de rigtig kunne se noget. Så hvis der er større søskende og man synes, at det kunne være sjovt at tage dem med til en scanning, så er min anbefaling at gøre det lidt tidligere end 3 uger inden termin.

To_the_moon_honey_mama_profile_Bea_fagerholt_gravid_
Læs også

Bea Fagerholt: “3’eren har virkelig spøgt”

Det der også adskiller sig fra de andre graviditeter er, er at jeg har været bevidst, og til tider også sentimental over, at det med al sandsynlighed er sidste gang, jeg skal opleve at være gravid, mærke forvandlingen og at der vokser en baby indeni mig. Selv tredje gang har jeg svært ved at fatte, at det kan lade sig gøre.”

 

Hvad var det første stykke graviditetstøj du købte?

”Jeg har selvfølgelig glædet mig helt vildt til at prøve vores gravidjeans, som vi har lavet sammen med Tomorrow Denim, på egen krop. Jeg var gravid med mit andet barn, da vi udviklede dem, og nu har jeg endelig kunne mærke fit og følelsen af at vokse sammen med et par ’rigtige’ jeans uden det famøse bærestykke, man hiver op over maven. Det har været mega dejligt at have muligheden for at have jeans på hele graviditeten, især i den sidste del af sommeren, hvor vejret ikke har været så varmt, har jeg haft glæde af dem. Derudover har jeg været glad for bukser med elastik – eksempelvis Skall Studios Claudia Pants og silkebukser fra Ficus Folium fra Lubarol. Af overdele har det mest været Edgar skjorter i alle farver fra Skall Studio med en bodystocking eller badedragt under, T-shirts er altid nemt og så har jeg brugt farverige cashmeretrøjer fra Peoples Republic of Cashmere. Jeg har også været glad for at bruge blazere til hverdag, det har givet mig følelsen af lidt struktur til det behagelige. Lotte Friis, som har tøjbutikken Enula9, anbefalede mig et par sorte løse bukser fra Boob, som både er pæne og behagelige, dem har jeg brugt med T-shirts og en blazer. Her til sidst har jeg boet i tights fra H2OFagerholt, som jeg også var virkelig glad for i min forrige graviditet – dem vil jeg anbefale alle gravide. De kan også sagtens bruges med en skjorte, blazer og sneakers til hverdag. Jeg har de sidste mange år svoret til Chantelles Soft Stretch undertøj, som også er genialt til en voksende mave og krop, og i sidste del af min graviditet har jeg også brugt deres maternity trusser, som går op over maven, det har været mega skønt.”

Shop

Gravid jeans i sort denim • Tomorrow x To The Moon, Honey

1.300 kr

Hvilke overvejelser har du gjort dig i forhold til mad under din graviditet?

”Jeg har måtte vende min madrytme lidt på hovedet under denne graviditet og spist mest om morgenen og så mindre og mindre, som dagen er skredet frem. Jeg har haft oplevelsen af ikke at have plads til særligt meget i maven om aftenen og derfor har jeg måtte tanke op fra morgenstunden. Førhen har jeg skippet morgenmaden og spist mit sidste måltid inden sengetid. Jeg har lige skulle vænne mig til den nye rytme, da jeg aldrig rigtig har haft den store appetit om morgenen i hverdagen og virkelig har nydt min aftenbakke, når der er ro i hytten og jeg har haft tid til at slappe af. Rådet om at spise flere små måltider har givet super god mening i denne graviditet, da jeg har haft oplevelsen af at blive mæt meget hurtigt.”

Hvilke kosttilskud har du taget?

”Jeg har fundet stor tryghed i at tage mine tilskud for at sikre, at jeg er godt dækket ind. Jeg er fortsat med at tage mit daglige tilskud af kollagentilskuddet CP3 fra Puori. Jeg er ikke den store kødspiser, så det har også været en kilde til protein, som er vigtigt at få nok af. Derudover har jeg taget Puoris Omega3 fiskeolie, M3 og D-vitamin, men fiskeolien har jeg skåret ned på allerede 8 uger inden min termin og stoppet med at spise 4 uger inden termin, som anbefalingerne også lyder, da fiskeolie kan virke blodfortyndende. Jeg fik målt mit jerntal hos lægen i starten af min graviditet og det lå flot, og derfor har jeg kun suppleret med jern 1-2 gange om ugen frem til omkring 10 uger inden termin, hvor jeg har skruet lidt op for det. Jeg tager Amino Jern, der er kendt for at være skånsomt og let optageligt Jeg har mærket meget efter i forhold til, om jeg har været ekstra træt og været opmærksom på tegn, der kunne indikere, at jeg havde brug for ekstra jerntilskud. Jeg har også suppleret med OmniGravid fra Biozym. En halv time inden sengetid har jeg taget Be Sleepful fra Nurture Vitaviva, det er et dejligt aftenritual. Jeg har også været glad for en skefuld Manuka honning om morgenen eller de få gange, hvor jeg har mærket, at jeg har haft brug for ekstra støtte til immunforsvaret. Jeg elsker et koldt shot Skin Limonade fra Amazing Space, jeg tager det ikke dagligt, men i ny og næ – det indeholder blandt andet Aloe Vera, som er skønt for tør hud og folsyre som er super vigtigt i graviditeten.”

Som gravid, mor til to og et job, der går lidt ud over 8-16 – hvordan tjekker du ind med dig selv og bruger en time i dit eget selskab?

”Det er helt klart mine aftener, hvor jeg tjekker ind med mig selv. Jeg har en dårlig vane med at føle, at jeg altid kan gøre to ting på en gang, klare et opkald fra bilen eller på cyklen, svare en mail mens jeg står i kø, etc. Men når børnene sover, arbejde og de mange gøremål i hjemmet er klaret, så skal jeg have en stund for mig selv, hvor jeg kobler fra. Nogle gange har jeg også måtte skippe det hele og lagt på mig sengen direkte efter putning fordi jeg har været udmattet. Jeg kan få følelsen af at koble af med et afsnit af en serie, men under min graviditet har jeg også nydt at læse – primært om graviditeter og fødsler, da vi hos To The Moon, Honey også er i gang med at skrive en bog om netop det. Jeg kan virkelig føle mig snydt, hvis jeg ikke får min aften og jeg skal ikke bruge mere end en halv time. Min søvn har været i høj prioritet og jeg har nydt at tage min sovemaske fra Beauty Sleeper på og slukke lyset omkring kl. 22. Jeg har for nylig, og i virkeligheden lidt for sent, købt en helt genial pude fra et mærke der hedder Bupsy, som støtter maven, når man ligger på siden. Den har virkelig ændret mine nætter her i de sidste uger af graviditeten. På det mere sundhedsmæssige plan har jeg nydt at tage en time i PWR8 til enten yoga eller reformer, men jeg har ikke været struktureret nok til at få det gjort regelmæssigt, selvom jeg ville have ønsket det. På den måde har min graviditet været én lang prioriteringskabale. Under alle graviditeter har jeg besøgt zoneterapeut Lisbeth Hecksher, hun er helt fantastisk og dygtig som støtte til kroppen i starten af en graviditet og til sidst. Jeg skal helt sikkert forbi hende og få en modningsbehandling, når jeg kommer tættere på terminen.”

Er der noget særligt du har ændret i forhold til din beautyrutine i denne graviditet?

”Jeg har været megaglad for, at jeg trygt kunne fortsætte min rutine med vores HONEY produkter. Jeg renser min hud morgen og aften med vores Cleanser, derefter bruger jeg Hydra Serum og så masserer jeg Everyday Face Cream ind i huden. Og så har jeg badet mig i vores vidunderlige Body Oil, som jeg har brugt efter hvert bad og på min mave om aftenen, hvis den har strammet eller kløet. Min hud har virkelig cravet fugt. Jeg elsker generelt olier og derfor har det været ekstra dejligt, at vi har været i fuld gang med at udvikle nye produkter til HONEY, som blandt andet inkluderer en ny og fuldstændig fantastisk ansigtsolie, som bliver lanceret til efteråret. Jeg har også en svaghed for tørbørstning og jeg elsker at give kroppen en god omgang inden badet med min tørbørste fra Karmameju. Jeg bruger i forvejen en aluminium-fri deodorant fra Real Purity og så har jeg været glad for shampoo og balsam fra danske Lulab, som tilbyder skræddersyede produkter. Det er vildt smart især under (og efter) en graviditet, hvor håret kan have tendens til at ændre behov. Mit hår er blevet tykkere og haft brug for mere fugt, så det har jeg kunne skrue op for i min profil og så er jeg gået med deres parfume-fri version.”

Shop

HONEY Glow trio

1.185 kr

Hvordan har du forberedt dig på fødslen?

”Jeg har overvejet en hjemmefødsel, da jeg har født hurtigt de andre to gange og fordi jeg synes det er en fantastisk oplevelse at føde. Jeg er ikke bange for fødsler og jeg har haft to gode hospitalsfødsler, men det er lidt tillokkende at prøve en hjemmefødsel her tredje gang. Nu hvor terminen nærmer sig, forsøger jeg at skabe nogle stunder om aftenen, hvor jeg slapper helt af i min krop, laver afspændingsøvelser og trækker vejret dybt, som når man har veer. Jeg slutter altid mine brusebade af med iskoldt vand, og jeg har også øvet at slappe af og udholde længere under den kolde bruser, som en slags forberedelse. Det vilde ved fødsler er jo, at man lykkeligt glemmer hvor voldsomt det er, og nogle gange rammer det mig, at jeg skal til det igen, og så kan min krop alligevel godt genkalde sig den vilde følelse og den kraftpræstation, det er at føde. Jeg fødte mit andet barn, Woody, tre uger før termin og det har gjort mig endnu mere bevidst om, at der er et vindue på fem uger hvor man kan gå i fødsel og stadig være indenfor termin. Derfor betyder selve terminsdatoen ikke så meget for mig og jeg er – på godt og ondt – hele tiden bevidst om, at mit vand kan gå eller at jeg kan få veer. Mit vand er gået ved de to forrige fødsler på vores soveværelse, så det sidder i mit baghoved, hver gang jeg rejser mig fra sengen. Det er lidt pres her til sidst, hvor jeg typisk er oppe og tisse 1-2 gange om natten, og hver gang når jeg at tænke, om vandet går nu. Jeg er så spændt på, hvordan det kommer til at starte op denne gang. Selvom det er startet med vandafgang de andre gange, kan det jo sagtens ske på en anden måde her tredje gang. Og så har tre’eren også ry for at være en joker.”

Hvordan har du brugt den sidste tid inden fødslen?

”Jeg går altid i kæmpe nesting-mode, hele huset skal have en tur fra ende til anden, alle skuffer og skabe bliver ryddet op og det har føltes lidt som et kapløb mod tiden, fordi jeg har haft en drøm om at nå i mål med alt og samtidig nå at slappe af inden fødslen. Jeg ved jo godt, at babyen er pænt ligeglad med, hvordan skufferne ser ud, men jeg er bare en ordensglad stenbuk, der finder ro i, at der er styr på sagerne. Derudover er jeg mentalt meget optaget af, hvordan de store kommer til at reagere på, at der flytter en baby ind. Frank på 6 år har prøvet det før, men blot som 2,5-årig, og Woody skal opleve for første gang at blive storebror, og snart er han ikke længere den yngste, men midterbarn. Jeg er af den opfattelse, at det er helt naturligt som barn at reagere på, at der kommer en baby, så jeg er ikke bange for at de kommer til at give udtryk for den store forandring på den ene eller anden måde. Især Frank har været meget optaget af min graviditet og babyen, både i forhold til hvordan babyen har det, men også fødslen og hans egen fødsel. Der har været nogle virkelig hyggelige samtaler, og de har begge været så søde til at nusse maven og snakke til baby.”

Shop

Chantelle • Gravidtrusser

320 kr

Hvilke tanker har du gjort om den første tid med baby?

”Jeg har virkelig tænkt meget på tiden efter fødslen. Jeg kan huske, at jeg med Woody havde glemt hvor meget en lille nyfødt kræver, og hvor meget de skal ammes. Taus og jeg har altid nydt tiden efter fødslen helt vildt og hygget os rigtig meget i boblen. For mig er det helt særligt at opleve, hvordan tiden nærmest står stille og man kan sidde og kigge på sin baby i timevis. Jeg kommer også til at slukke for både mail og instagram i ugerne efter fødslen for at undgå forstyrrelser. Vi har med alle børnene haft ret stor respekt for, hvor hurtigt tiden går, og at dagene nemt kan forsvinde i en masse besøg, og så når man ikke at lade op. Derfor kommer vi heller ikke til at have særlig mange besøg, før hun er lidt større. Vores hverdag har også forandret sig, nu har vi to børn, der skal i børnehave og skole og det bliver primært Taus, der i starten står for det, men det gør bare, at dagene er endnu kortere. Vi har søde bedsteforældre, der også står klar til at hjælpe, og min mor bliver også en stor hjælp for mig i tiden efter fødslen.”

 

Foto Sissel Abel

Din kommentar

Din email adresse vil ikke blive offentliggjort. Nødvendige felter er markeret med *