To_the_moon_honey_Hudra_serum_liv_winther_

Liv Winther: Sådan bevarer du hudens fugt og glød igennem vinterhalvåret

Med flere timer indendøre, tør luft og skiftende temperaturer, kalder din hud på ekstra næring og pleje for at forblive stærk og strålende. Liv Winther giver her sine bedste tips til, hvordan din hud bliver klædt på og bevarer sin fugt og glød godt ind i vinteren

 

Hvad skal man være opmærksom på i forhold til sin hud i vinterhalvåret?

“Allerede nu oplever mange, at deres hud bliver mere tør og har tendens til at blive rød og stram. Kuldepåvirkning og skiftende temperaturer øger nemlig fordampningen i huden, og behovet for ekstra næring og pleje kan opstå allerede i efterårsmånederne.

Vores hud reagerer bl.a. på temperaturskiftet og den tørrere luft ved at producere mindre af dens eget naturlige fedtlag, kaldet sebum. Sebum holder på fugten og lægger sig samtidig som en beskyttende barriere oven på huden og holder bakterier ude. Det er meget forskelligt fra person til person, hvor meget sebum huden selv producerer og dermed, hvor ‘selvsmørende’ ens hud er, hvilket også betegner, om en hud er fedet eller tør. Sebum spiller altså en meget vigtig rolle for, at din hud selv holder sig ren og sund. Derfor er det mest afgørende, man kan gøre hvis man oplever at have tør hud, at sørge for at få tilført en passende mængde nærende fedtstof fra planteriget.”

To_the_moon_honey_com_atopisk_hud_exomega_toer_roed_hud
Læs også

Forbered din hud på koldere tider: Sådan undgår du rødmen og kløe

Hvilke produkter skal man gå efter i vinterhalvåret?

“Start med at kig bag på de produkter, du bruger og gå efter dem, der indeholder nærende planteolier, som abrikoskerne, squalane, jojobaolie og hvedekimolie. Det er alle nærende planteolier, som ikke er for fede og trænger let ind i huden. Det giver den næring og elasticitet til huden, som lige præcis er det, man savner, når ens hud føles tør og irriteret i kulden.

Det kan lyde lidt afskrækkende med al den olie, hvis man har tendens til uren hud eller har fået besked på at holde igen med olier. Men der er rigtig stor forskel på, om du bruger produkter med mineralske olier eller naturlige planteolier. Planteolier ligner nemlig i højere grad hudens egen naturlige sebum, så ved at tilføre en planteolie kan det faktisk være med til at berolige en fedtet hud og regulere dens egen olieproduktion.

Shop

HONEY Hydra Serum • Hyaluronic acid & niacinamide

560 kr

Jeg er stor fortaler for, at man ikke nødvendigvis skifter ens produkter ud, fordi sæsonen skifter og ens hud pludselig har andre behov end om sommeren. I stedet handler det om at holde holde fast i de produkter og den rutine, som fungerer for en og så måske starte med at justere doseringen og skrue op for mængden. Måske skal du bruge lidt mere serum eller creme end du plejer? Eller måske tilføre nogle dråber ansigtsolie eller kropsolie til din dagcreme eller bodylotion. Med vores Hydra Serum eksempelvis anbefaler vi også, at man bruger et halvt til et helt pump om sommeren og så skruer op til to pump i vinterhalvåret, særligt hvis du har meget tør hud. Hydra Serum understøtter hudens egen evne til at fugte og beskytte sig selv. Serummet er tilsat to typer hyaluronsyrer og niacinamid, der styrker hudens egen kollagenproduktion og beroliger rødme og hyperpigmentering og er en rigtig god hjælper i vinterhalvåret. Også til hud med rosacea

To_the_moon_honey_Hudra_serum_liv_winther_

Hvad er anbefalingerne omkring rens af huden?

“Når vi renser vores hud, renser vi den selvfølgelig for skidt, forurening, makeup og døde hudceller, der kan ses som tørre flager i huden. Men det kan også strippe huden for dens naturlige fedtlag og egen beskyttelse. Jeg vil anbefale, at man bruger en sæbefri rens, som ikke skummer og i stedet går efter en rensegel eller -mælk, som skal vaskes af med vand. Jeg renser selv min hud med HONEY Cleanser hver aften. Jeg masserer den cremede, gel-agtige rens ind i huden og lader det sidde, mens jeg børster tænder. Renten indeholder både magnesium og calcium, som beroliger og virker styrkende på hudens barriere. Suppler evt. med en vaskeklud, som også eksfolierer huden blidt, og gå lidt ekstra efter huden omkring næsen eller andre steder, hvor man kan have tendens til døde hudceller. Der kan selvfølgelig være andre anbefalinger, hvis man har svær acne, og så vil jeg råde til, at man føler sin læges eller kosmetologs anvisninger.”

Shop

HONEY Cleanser • Purifying face wash

300 kr

Hvad er næste skridt efter, man har renset huden godt af?

“Når vi har renset huden, har vi også renset den for noget af dens naturlige barriere og fedt, og derfor skal vi umiddelbart efter tilføre god næring og plejende fugt. En serum er den oplagte overgang mellem rens og dagcreme, og sikrer, at huden får et ekstra skud fugt. Det er også en rigtig god idé at tage et par dråber af den kollagenboostende Honey Face Oil direkte i din creme og blande sammen i hånden, inden du smører den på.

Det er også vigtigt, at huden kan optage den pleje, som vi tilfører den, og det kan den bedst, hvis vi regelmæssigt, men blidt, sørger for at eksfoliere og fjerne døde hudceller. I vinterhalvåret får vi mere tør hud, og de døde hudceller lægger sig i lag oven på hinanden og gør, at vores produkter ikke kan trænge ordentligt ind. Derfor er tørbørstning på kroppen også virkelig en efterårs- og vinterting i min optik. Du får fjernet døde hudceller, får sat gang i blodcirkulationen og det er en helt anden følelse efterfølgende at smøre sin krop ind, fordi man kan mærke, at huden er levende og tager imod en olie eller bodylotion på en helt anden måde. Det er også et beroligende ritual, hvor du lige får mulighed for at tune ind på din krop og styrke forbindelsen mellem krop og hovede.”

Hvad kan man gøre for at styrke huden indefra?

“Også her handler det om at få tilført nok af det gode fedt. Det får du gennem fede fisk, olier eller frø og nødder. Du kan også supplere med Omega 3 kosttilskud og i det hele taget kigge på de vitaminer, der styrker immunforsvaret, knogler og huden. Jeg går særligt efter magnesium, D-vitamin, B-vitamin, hyalaronsyre, zink og kollagen. En oplagt kilde til kollagen her i efteråret er faktisk langtidssimreretter, som chili con carne eller en fond, hvor alle de dele af dyret, som man normalt ikke spiser, kommer med i gryden og står og afgiver deres mineraler og vitaminer. Et kollegaentilskud er selvfølgelig mere tidssparende – du får også en højere dosis, og så er det allerede præpareret til kroppen.

Liv Winther sidder i en lyseblå skjorte og kigger mod kameraet
Læs også

Liv Winther: Om at være mor med ADHD og få ro på sit nervesystem

Når man har sikret sig, at huden får tilført tilstrækkelig med næring både indefra, rent kostmæssigt, og udefra gennem planteolier, er der selvfølgelig også nogle genveje, du kan gribe til.  Jeg er glad for at bruge self-tan drops, for at holde lidt farve og en god cremeblush i en varm nuance til at give glød i kinderne. Lige præcis kinderne er ekstremt udsatte, og vælger man en god, kvalitets cremeblush vil den ofte være blevet lavet på planteolier, som foruden at se flot ud og give glød også beskytter.”

Tekst Liv Winther, foto Katrine Rohrberg

Din kommentar

Din email adresse vil ikke blive offentliggjort. Nødvendige felter er markeret med *