Cecilie Nissen Haugaard: Om overvældende træthed og nervøsitet omkring amning

Model Cecilie Nissen Haugaard mistænkte de første graviditetssymptomer for at være corona. Her fortæller hun om at være taknemmelig for at være gravid, men også om at have gemt et par click-cigaretter, som hun en gang i fremtiden glæder sig til at nyde med et par veninder og en flaske vin i solen

 

Hvordan fandt du ud af, at du var gravid?

“Jeg fandt ud af det i juni måned. Jeg havde fået taget min spiral ud, men jeg holdt ikke styr på min ægløsning. Jeg tænkte, at mit system og min krop lige skulle finde sig selv efter at have været på hormoner, siden jeg var 14 år. Derfor havde jeg en forventning om, at det nok ville tage lidt tid.

Jeg kan huske, vi skulle holde ferie med nogle venner i Tisvilde, og jeg havde det halvdårligt. Jeg havde småkvalme og følte mig svag i kroppen. Jeg tænkte med det samme, at det kunne være corona, men blev testet negativ. Og så tænkte jeg ikke mere over det. En uge senere lå Chris og jeg på sofaen og spiste brunch, og så fik jeg lyst til at tage en test. Der var jo en chance for, at jeg var gravid, og mine bryster var også allerede blevet ret store.

Læs også

Kære kommende mor

Vi skreg begge to af glæde, da vi så den positive test. Vi fik virkelig lyst til at råbe det ud til hele verden. Vi ringede til mine forældre på Facetime med det samme. Ved 22-tiden tog vi hjem til mine svigerforældre for at fortælle dem det. Det var først dér, vi var færdige med det, vi skulle den dag. De lå nærmest allerede og sov. De vidste godt, vi ville sige et eller andet, siden vi kom så sent og uanmeldt. Og beskeden blev modtaget med glædestårer. Det var bare rimeligt happy det hele.”

To_the_moon_Honey_baby_bump_gravid_238_Med_Cecilie_Haugaard_Cillemouse_Amanda_hestehave_Christopher_

Hvordan vil du beskrive din graviditet?

“Overraskende let. I løbet af første trimester havde jeg nogle nætter, hvor jeg lå flere timer med kvalme og måtte stå op for at spise og drikke. Jeg har været ret bevidst om, hvor slemt nogle kvinder har det, og fordi jeg ikke har kastet op og ikke haft kvalme hver dag, føler jeg mig taknemmelig for, at det ikke har været værre. Jeg har også været ret god til at spise lidt hele tiden. Jeg har mariekiks og riskiks med mig hele tiden. Det var klart trætheden, der var det værste, fordi jeg normalt har sindssygt meget energi. Det var svært at acceptere, at jeg var så smadret.

Chris har været god til at minde mig om, at jeg er ved at skabe et menneske inde i maven, og det er normalt at have mindre energi. Jeg har heldigvis haft meget tid til at pleje mig selv og lægge mig på sofaen hver aften. Jeg har ikke tonset igennem eller rejst rundt, som jeg normalt ville have gjort. På den måde har corona skabt de bedste forhold for mig at være gravid under.

Hele andet trimester var en fest, og jeg kunne nærmest glemme, at jeg var gravid. Men her i tredje trimester kan jeg igen mærke, at jeg er træt. Jeg havde også et par dage med plukveer, som var meget voldsomme. Jeg følte ikke engang, at jeg kunne gå. Jordemoderen sagde, jeg skulle gå hjem og lægge mig. Og jeg har ikke haft det siden. Jeg har nu accepteret, at jeg ikke længere kan gå 10 km på en dag, som jeg kunne i andet trimester.”

To_the_moon_Honey_baby_bump_gravid_238_Med_Cecilie_Haugaard_Cillemouse_nøgen_Amanda_hestehave_Christopher_

Hvordan har du det med din gravide krop?

“Jeg har brugt hele mit liv på at træne for at kunne spise det, jeg ville, og samtidig arbejde som model. Jeg føler mig generelt ret heldig med mit energiniveau. Jeg kan spise ret meget og ikke tænke over det, fordi jeg samtidig er meget aktiv. Men da jeg blev gravid, fik jeg at vide, at det var en god idé at holde lidt igen med at løbe. Så jeg droppede løb, og samtidig havde jeg lyst til at spise hele tiden, og jeg havde en mega craving for chokolade. Der var derfor en kort periode, hvor jeg ikke havde mave endnu, men hvor jeg alligevel ikke kunne lukke mine bukser. Og mine ben, hofter, arme, bryster og numse var også blevet større.

Det var ikke så fedt, fordi ingen måtte vide, at jeg var gravid.

Men den mentale del har været rigtig god. Jeg ved, at min krop gør lige præcis det, den skal, og jeg skal nok få min gamle krop tilbage igen. Chris har også været god til at sige, at han elsker, at jeg er 10 kg tungere. Jeg er grundlæggende taknemmelig for, at jeg overhovedet kan være gravid, og at min krop kan skabe et lille menneske. Det er meget større end mig selv. Det sidste i verden, jeg skal tænke på, er, hvad jeg ikke bør spise. Jeg har været meget fokuseret på at have ro på og give barnet de bedste vilkår.”

Læs også

Jeanette Friis Madsen: “Jeg har altid kæmpet med mit selvværd”

Hvad savner du mest under din graviditet?

“Jeg savner klart mest den dér buzz, man får af hvidvin eller bobler. Jeg savnede det særligt i sommer, da solen skinnede. Jeg glæder mig til at sidde på en café med nogle veninder og bestille en flaske vin og nyde den. Og så savner jeg at leve på en ikke-restriktiv måde. Jeg kan lide alt med måde. Men når der er så meget, jeg ikke må som gravid, så vil jeg have mere af det hele. Jeg glæder mig faktisk også til en cigaret. Jeg har gemt 6 click cigaretter, som jo er blevet ulovlige, imens jeg har været gravid. Jeg ser frem til et lille nikotinskud, noget vin og muligheden for at give lidt slip.”

Hvordan vil du beskrive din personlige stil?

“Min stil kan vel beskrives lidt boyish og afslappet med et feminint touch. Jeg kan bedst lide rolige farver, og jeg er sjældent i meget print. Jeg kan nok bedst lide, når det er en smule klassisk. Jeg savner meget mine Levis-jeans, der sidder stramt ved taljen kombineret med en T-shirt, en blazer og et par sneakers. Det er mit mest almindelige outfit.

Under graviditeten har jeg primært gået i leggings og en stor sweater. Det har været lidt svært at være feminin. Og hvis jeg har taget kjole på, har jeg følt mig for feminin. Men jeg har jo ærlig talt droppet min stil under corona. Jeg har bare rendt rundt i comfywear. Før jeg overgav mig selv til gravidleggings, havde jeg lidt tøjkrise om morgenen, fordi jeg ikke rigtigt kunne passe mit sædvanlige tøj mere. Men siden jeg overgav mig, har jeg bare haft det lækkert i leggings, uldstrømper, T-shirt og sweater.”

Hvad var det første stykke graviditetstøj du købte?

“Det var nogle sorte forvaskede gravidjeans fra H&M. Det var et ret godt køb. Jeg kunne tage dem på hver dag, intet strammede og jeg følte stadig, at jeg havde taget rigtigt tøj på. Og så har jeg købt gravid-strømpebukser fra H&M, selvom jeg også har brugt mange af mine Wolford-strømpebukser. Et godt tip er at vende dem om, fordi der er mere plads til maven, hvor numsen ellers skal være. Jeg har været gravid i de kolde måneder, og derfor har jeg også købt mange uldstrømper. Jeg har også fået at vide, at det er godt at have varme fødder og ikke fryse, når man skal amme.”

Hvilke sko har du været mest glad for?

“Mine sorte støvler med stor, chunky hæl fra Arket, hvor jeg både har kunnet have stramme bukser og leggings nede i. Og så selvfølgelig mine grå New Balance 990. Jeg er også blevet ret glad for mine Asics Gel Kayano, som jeg går mega godt i.”

Dyrker du motion under din graviditet?

“For første gang i mit liv har jeg gået til reformer i Powerhouse. Det har været superfedt, fordi det ikke var for hårdt. Jeg fik bevæget hele min krop og fik alle led i gang. Det holdt jeg op med i december, da landet lukkede ned igen. Jeg nåede også at være til yoga en håndfuld gange, og et par gange var jeg også til barre træning hos Yostudios. Det giver godt for benene og armene. Ellers har jeg gået lange ture. Normalt dyrker jeg mere intensiv motion, jeg løber meget og styrketræner numse, mave og ryg. Men det er jo et år siden, jeg sidst har gjort det.”

Har dine skønhedsrutiner ændret sig under din graviditet?

“Jeg bruger ikke længere produkter med for mange hormonforstyrrende stoffer og er derfor konverteret til rene produkter. Jeg er også holdt helt op med at bruge parfume.

Om morgenen renser jeg som oftest mit ansigt med koldt vand og et lille håndklæde, som har en peelende effekt. Derefter bruger jeg Rituals Hydrating Mist, Woods Intense Hydra Serum og Woods øjencreme. Min dagcreme er fra Aveda, og den mixer jeg med et par dråber olie, når det er koldt som nu. Hvis solen skinner, putter jeg også faktor 50 på. Om aftenen renser jeg mit ansigt med Karmameju Micellar Water. Indimellem bruger jeg Ecookings A-vitamin serumkapsler og til sidst en fugtmaske fra Beauté Pacifique. Den fungerer godt som natcreme, når min hud er tør. 

På maven smører jeg mig med Weleda Cellulite Oil for at sikre, at huden er så elastisk som muligt. Og så er jeg også rigtigt glad for Body Oil fra både Karmameju og Rudolph Care. Til håret bruger jeg både shampoo og balsam fra John Masters.

Jeg går generelt ikke så meget med makeup. Men jeg bruger en Bobby Brown-concealer rundt om øjnene og næsen, en smule Hoola fra Benefit på kindbenene og Lancômes Hypnose Mascara, hvis jeg skal noget. Jeg bruger også Lancômes øjenbrynstreg. Den er virkelig god!”

Hvilke overvejelser har du gjort dig ift. kost og tilskud under din graviditet?

“Jeg har taget Baby-Me-Now under hele graviditeten. Jeg var faktisk hos en biopat i begyndelsen af graviditeten, som fortalte, at jeg manglede jern, omega 3-syre og folsyre. Jeg tager også en lille smule ekstra D-vitamin, fordi der ikke har været noget sol de sidste par måneder. Jeg har i hvert fald sovet i de 7 minutter, den har skinnet. Og så tager jeg også mælkesyrebakterier fra Puori. Det er en form for lactocare, der er god for tarmfloraen, og som gør, at jeg optager vitaminerne bedre.

Jeg vil også til at tage probiotika, fordi jeg ved, jeg skal have antibiotika under fødslen. I slutningen af andet trimester havde jeg en lille smule streptokokker i min urin, som gjorde, at jeg skulle på penicillinkur i en uge. Jeg skal også have 2-3 skud antibiotika under fødslen, og det gør, at bakteriefloraen bliver mindre optimal for barnet. Derfor vil jeg gøre, hvad jeg kan, for at forebygge det.

Ifølge hospitalet kan streptokokker udvikle sig af ingenting, vi har alle sammen bakterien på huden. Jeg kan ikke mærke det, men bakterien kan overføres til babyen under fødslen. Det kan i værste fald udvikle sig til meningitis og andre slemme ting. Baby vil blive observeret, når hun bliver født for at sikre, at hun har det godt. Vi skal derfor også blive på hospitalet i 1-2 ekstra døgn.

I forhold til kost har jeg forsøgt at spise mere rent. Jeg har købt mere bagermad såsom chokorug og onsdagssnegle i stedet for at spise vingummier, surt slik og skum, som jeg plejer at elske. Men jeg har egentlig heller ikke haft lyst til at spise syntetiske ting. Jeg er også stoppet med at drikke cola zero. Min biopat sagde, at han hellere ville have, at jeg drak et glas vin om dagen end en zero om dagen. Derfor har jeg 100% droppet sødestoffer.

I stedet har jeg drukket danskvand med økologisk hyldeblomstsaft. Jeg har heller ikke drukket særligt meget kaffe, og hvis jeg har drukket det, har det været decaf. Jeg kan ikke smage forskel, og det er meget rart at vide, at man ikke putter en masse koffein i barnet. Og så har det været vigtigt for mig at spise økologisk. Men ellers har jeg ikke ændret noget. Jeg spiser varieret og sundt i forvejen, og jeg har ikke været restriktiv i forhold til sukker.”

To_the_moon_Honey_baby_bump_gravid_238_Med_Cecilie_Haugaard_Cillemouse_Amanda_hestehave_Christopher_

Hvordan har du forberedt dig på fødslen?

“Ved at tænke gode tanker såsom “Det kan jeg sagtens klare, for det er min krop skabt til”. Vi har bestilt privat fødselsforberedelse fra Mamaprofylax. To gange kommer jordemoder Tina Winther hjem til os. Det er meget fedt, for så har Chris fået løbet det hele igennem og ved, hvordan han kan støtte mig bedst. Jeg tror i virkeligheden, det er det, der har været det vigtige med Mamaprofylax.

Derudover går jeg selv til fødselsforberedelse hos Moderly. Det består af 6 moduler. Vi er tre gravide kvinder og en underviser på holdet. Det er mere holistisk og handler om at gå fra at være individuel kvinde til at blive mor. De beskæftiger sig både med graviditeten, fødslen og det fjerde trimester, herunder amning. Jeg føler, jeg er i trygge hænder. Det fede er, at det også handler om, hvordan man tager sig af et barn og moderskabet i sin helhed. Det kan jeg godt anbefale.

Jeg skal føde på Riget, og de har tilbudt mig en ammekonsultation inden fødslen. Jeg ved ikke, om alle bliver tilbudt sådan én. Måske er det, fordi jeg har udtrykt nervøsitet omkring amning. Jeg har ikke nogen frygt for fødslen. Det skal nok lykkes. Vi bor i Danmark, og jeg er virkelig ydmyg omkring, at lægerne og jordemødrene er så dygtige. Men jeg håber meget, at hun er sund og rask, og at amningen kommer til at fungere.

Jeg synes, amning er supersvært at forholde sig til, før man har et barn. Jeg vil bare gerne forberede mig på den situation, hvor vi står midt om natten, ikke har sovet og er mega pressede over, hun ikke vil amme. Af samme grund har jeg også lavet en aftale med en jordemoder, der kommer på tredjedagen, som kan hjælpe, hvis der er problemer med det.”

Har du gjort dig nogle tanker om den første tid efter fødslen?

“Vi har besluttet, at det er vigtigt, at vores hjem ikke bliver en besøgskanal de første to uger. Det skal bare være os tre og måske vores forældre. Det er vigtigt for os at have fokus på, for det ville ellers falde os meget naturligt at have besøg hele tiden. Det ville være typisk os, og jeg tror på, det er godt at være i en bobbel den første tid.

Arbejdsmæssigt har vi også fredet den første måned. Jeg lægger al arbejde væk, og Chris’ kalender er låst. Men derefter kommer jeg kun til at gå på 50% barsel. Jeg har to rigtig gode managers, som er klar til at støtte og hjælpe mig. Og så har jeg ansat en personlig assistent, som kan stå for at hjælpe mig med al det lavpraktiske, når min ammehjerne sætter ind, og jeg ikke engang kan huske, hvad jeg selv hedder. Jeg har prøvet at gardere mig og forberede mig på, at barsel kan være et fuldtidsjob. Men jeg tror stadig, jeg er lidt naiv omkring det. Jeg tror først, jeg kommer til at mærke, hvor meget tid det kræver, når jeg er i det.”

Denne artikel er opdateret 4. februar kl. 12:08. I den oprindelige version fremgik det, at Cecilie var blevet behandlet for stafylokokker. Dette er ikke korrekt. Cecilie har været i behandling for streptokokker.

Tekst Julie Teglhus Foto Amanda Hestehave

Meet’n’greet

Cecilie Nissen Haugaard, 30 år, uddannet cand.merc.(psyk.) og coach. Arbejder til daglig som model og influencer. Bor i København med sin mand, sangeren Christopher Nissen Haugaard. Sammen venter parret en lille pige i slutningen af februar 2021.

Din kommentar

Din email adresse vil ikke blive offentliggjort. Nødvendige felter er markeret med *

Henning scheil

Denne kvinde har bortset fra det ufødte, øjensynlig alt hvad et menneske kunne
Have i denne skønne alder . Det er ikke så underligt , med den dygtige , musiker
Christoffer er det bedste valg denne specielle Kvinde kunne vælge/ omvendt.
Man må kun håbe , at lægerne og jordmoren , har det rette overblik, ang.
Denne bakterier, som har huseret for længe, på Rigshospitalet .
Måske skulle denne kvinde heller føde, hjemme , dette ville nok være det mest
Rigeste, hvorfor risikerer , dette , jeg er ikke noget / har været inde for denne , stand . Men jeg har tilfældigt, fulgt med i de diskussioner, en af de dygtigste
Læger her i landet . Denne professorer ville ,på nuværende tidspunkt, bede denne
Kvinde at overveje , en hjemme fødsel.
Der desværre også en anden farlig Virus , der flest på Hospitalerne , I hele
Denne verden . Håber i vil handle rigtig , det er jo også en slemt, udfordring for disse skønne forældre. Det skal gå godt.
Med Vendlig hilsen . Fra en simpel, tidligere portør , fra det tidligere militar
Hospitalet’s Operation’s gange .
Kare , dette er ikke for at gøre nogen , urolig. Dette er i den bedste hensigt.
Håber selvfølgelig, at det skal gå godt , også efter denne fødsel.