Kære kommende mor

Amning, de første 40 dage, ny familiedynamik og en ny dig. Efterfødselsdoula Jozefina Skovgaard har skrevet et brev til dig, som er vordende mor, om de forberedelser du kan gøre dig i din graviditet, så din overgang til moderskabet bliver nænsom og nydelsesfuld frem for, at du lander i det med et brag

 

Dig, som netop er blevet gravid, eller dig som har været det i noget, der føles som evigheder: Tillykke med livet, der spirer i din livmoder. Du har med al sandsynlighed forsøgt at forestille dig, hvad dette nye liv kommer til at betyde for dig og ikke mindst, hvordan dit eget liv kommer til at ændre sig. Faktisk har du, siden du selv var barn, bevidst og ubevidst suget til dig af fortællinger om, hvad en mor er, og hvordan en mor gør.

Nu er det blevet din tur til at være nogens mor og væve din historie ind i det, du allerede ved og forstår om moderskabet. Som en opdagelsesrejsende skal du kortlægge en ny verden med din intuition som det vigtigste kompas.

Din rejse ind i moderskabet er en helt særlig livsovergang, som både er den mest universelle i verden, men alligevel også helt unik for netop dig. Du ved ikke, hvordan denne rejse bliver, eller hvor den vil tage dig hen. Det eneste, du med sikkerhed kan vide, er, at du aldrig kommer tilbage til dér, hvor du startede. Du behøver ikke at frygte den transformation, der ligger forude, men du bør forberede dig – ikke kun på fødslen, men også i tiden derefter, så din overgang til moderskabet bliver blid og nydelsesfuld.

Amning 

Amning er det, der fylder allermest i starten af ethvert moderskab. Når din baby kommer til verden, vil det have en mavesæk på størrelse med et kirsebær. På tredjedagen er mavesækken på størrelse med en valnød, efter en uge på størrelse med en abrikos, og efter en måned på størrelse med et æg. Derudover består din mælk af 3,5% fedt og 1,8-1,9% protein, hvilket gør din mælk letfordøjelig. Til sammenligning består en kanins mælk af 18,3% fedt og 13,9% protein. Sammensætningen af den letfordøjelige mælk, kombineret med en langsom udvidelse af mavesækken, betyder altså hyppige amninger for dig og din baby, døgnet rundt, dag og nat.

To_The_Moon_Honey_Sharing_is_caring_Amning_Anika_lori_Liv_Winther_Bea_fagerholt_Gravid_fertilitet_amning_-1
Læs også

Sådan ved du om din amning fungerer  

Mange tror, at amning kun handler om, at baby skal blive mæt, men sandheden er, at amning har en hel masse regulerende funktioner for både dig, din baby og jeres bånd sammen. Din mælk er for eksempel tørstslukkende, temperaturregulerende og smertelindrende. Den indeholder også antistoffer og stamceller, som kan forvandle sig til hvilken som helst type celle og reparere væv og organer i din babys krop. Det er ret magisk! Når du ammer din baby, og I ligger sammen hud mod hud, er du også med til at bygge vigtige neurologiske forbindelser i din babys umodne hjerne med udgangspunkt i kærlighed, tryghed og samhørighed. 

Amningen har tilmed en række fantastiske fordele for dig. Fødslen af dit barn påvirker nemlig din hormonelle sammensætning, og både dit østrogen og progesteron niveau vil falde drastisk. Dette fald kan opleves meget voldsomt, men gøres op af de to ammehormoner oxytocin og prolaktin, som sørger for at du kommer blidt igennem skiftet uden at gå ned med flaget.

At amme er altså meget mere end et spørgsmål om at ernære din baby og er forbundet med enormt mange følelser for alle nye mødre. Det kan komme bag på de fleste, at amning er et stort usynligt og energikrævende arbejde, der tager mange fysiske og mentale kræfter. Derfor er god forberedelse og støtte fra omgivelserne afgørende for din ammeetablering. Amning er teamwork mellem dig, din baby og ikke mindst din eventuelle partner, som bør tage del i ammeforberedelsen på lige fod med dig, så du og din baby kan få den bedste start på jeres ammerejse.

Nogle af de bedste og mest opdaterede, frit tilgængelige kilder om amning, kan du finde på ammenet.dk. Her kan du blandt andet læse deres gennemarbejdede wiki, et fantastisk online opslagsværk, der samler de mest relevante spørgsmål og problemstillinger, som nye mødre kan støde ind i.

De første 40 dage

Umiddelbart efter fødslen er det forventeligt, at du vil være afkræftet, da både graviditet, fødsel og etablering af amning er enormt energikrævende. Det tager ca. 40 dage for din livmoder at skrumpe tilbage til sin normale størrelse, ligesom det tager ca. 40 dage at etablere amningen. I mange kulturer rundt omkring i verden anses de første 40 dage for at være et helt særligt vindue i moderens liv, hvor hun skal æres, plejes og passes, som om hun selv var nyfødt. Ligeledes etableres der her vigtige neurologiske forbindelser i din babys hjerne, som skal vare livet ud.

Der er ingen grund til at stille urimelige krav til dig selv og din baby her, hvor I er allermest skrøbelige og har allermest brug for hvile, omsorg og praktisk støtte fra dine omgivelser. Det eneste, du reelt “skal” de første 40 dage er at lære at amme, forelske dig i din baby og give din krop mulighed for at heale med nærende mad og søvn.

Dette gælder især dig, som er mor til flere børn. Som mor er du hele familiens livskilde, og hvis du brænder ud, vil det kunne mærkes af alle omkring dig. I stedet for at have dårlig samvittighed over alt det, du ikke når og kan, bør du se på denne tid som din investering i dit helbred for de næste 40 år.

Selvom du er mor til flere, kan du stadig have en blid og nydelsesfuld efterfødsel med din nye baby. Her gælder det om at tænke kreativt og involvere bedsteforældre og venner i at hjælpe til med alt fra aflevering, hentning, leg og praktiske opgaver. Uddeleger gerne ansvaret for madlavning, rengøring og andet praktisk, inden du føder. Sænk ambitionerne og læn dig tilbage i, at andre gerne må have styr på tingene for dig. Det kan være grænseoverskridende at række ud efter hjælp, men det er en illusion, at du skal kunne klare alting selv.

Husk, at de fleste søskende vil have en form for reaktion på familieforøgelsen. Det er okay og betyder ikke, at du er en dårlig mor. Børn skal have plads til at mærke deres følelser og et par voksne arme til at holde dem igennem transitionen. Med tiden vil de finde sig til rette i den nye familiekonstellation, ligesom at du vil finde din plads som mor til flere.

Det fjerde trimester

Snart vil din baby blive født til en helt ny verden, som den langsomt skal lære at kende. Din baby kommer ud af ni måneders mørke, tryghed, varme og omsluttethed til en verden, som er kold og lys, hvor sult eksisterer, og hvor dit hjerteslag og din stemme pludselig kan forsvinde. Din babys hjerne udvikler sig drastisk de første år, fra 25% af en voksen hjernes volumen ved fødslen, til 60% ved etårsalderen og 90% omkring det tredje år. Det er med andre ord stort og overvældende at blive født i denne verden, hvilket er grunden til at vi kalder de første tre måneder af din babys liv for det fjerde trimester.

Det fjerde trimester kan med god grund føles, som om du stadig er gravid. Det er helt forventeligt, at din baby helst vil sove på dig, ammer døgnet rundt og vil bæres og vugges i dine arme.

I stedet for at kæmpe imod din babys naturlige fysiologiske behov, kan du allerede under din graviditet gøre dig overvejelser omkring, hvordan du kan imødekomme denne naturlige overgang. Det kan være ved at tale med din partner om, hvilke forventninger I har til denne tid, og om jeres forventinger er realistiske. At købe en strækvikle og øve jer i at bære, er et godt eksempel på, hvordan I kan forberede jer på en blid og glidende overgang fra livet i livmoderen. Det betyder ikke, at jeres baby aldrig kommer til at lære at sove i en barnevogn, men blot at I er forberedte på at imødekomme jeres babys helt naturlige behov for tryghed og nærhed i den første, spæde tid.

Tænk også over mængden af stimuli og input i jeres hverdag. Den nyfødte babys nervesystem er umodent og har brug for tryghed, ro og masser af kærlighed fra sine primære omsorgspersoner til at udvikle sig. I praksis kan det være, at I skruer ned for sociale sammenkomster og længden af barselsbesøg, der kun handler om at “se” baby, og at I generelt sænker barren for, hvad I skal nå på en dag. Når din baby er født, kan en tommelfingerregel i starten være at stoppe op og spørge sig selv: “Er dette virkelig vores behov?”. Din intuition vil som regel være ret hurtig til at give dig svaret. Jeg kan forsikre dig om, at resten af verden stadig vil være der, men at disse magiske måneder med din nyfødte, aldrig vil komme igen.

En ny familiedynamik

At være mor er et massivt arbejde, der kræver store ressourcer. Du har som mor, i modsætning til din partner, ikke samme muligheder for at holde mentale eller fysiske pauser. Din baby kræver nemlig din opmærksomhed 24 timer i døgnet, 7 dage om ugen.

Mange gravide tror, at de vil gå tilbage til at være den samme som før fødslen, men det er en fysiologisk umulighed. Ikke nok med at din hormonelle sammesætning bliver ændret, så gennemgår din hjerne også den største forandring siden puberteten.

Derudover er amningen også langt mere ernæringsmæssigt krævende end graviditeten – noget som de fleste ikke er forberedte på. De mange fysiske og psykiske ændringer, der flytter ind sammen med din baby, betyder, at du for en periode vil opleve, at du ikke laver noget som helst andet end at være mor.

Derfor er det unfair at forvente af dig selv, at du skal kunne alt det, som du kunne før, oveni alt det nye, du skal varetage. Du kan ikke forvente at være en støtte for din partner på samme måde i løbet af de(t) første år. Derimod kommer du til at afhænge meget mere af din partner i både praktisk og emotionel forstand. I bør være afklaret med, at jeres dynamik kommer til at skifte, og at din partner skal varetage flere roller end før.

Din partner kan måske komme til at føle sig overflødig i begyndelsen i relationen til jeres barn, men det vigtigste bidrag i denne tid er i virkeligheden at tage sig af dig. For eksempel ved at sørge for, at der altid er mad i køleskabet, som du let kan spise, når du er alene, at overtage dine praktiske opgaver i hjemmet, og at svøbe dig i kærlige ord, berøring og mental opbakning.

Overvej også, hvem du har i dit netværk, som du kan række ud til for yderligere støtte af både emotionel og praktisk karakter. Tænk over, hvem der kan håndtere en rå og ufiltreret version af dig, og som samtidig kan tage ansvar for deres egne følelser og behov. Fortæl dem, hvordan du ønsker at de skal være en del af dit moderskab, og at du får brug for deres støtte og opbakning. Sårbarhed er det, der skaber kontakt mellem mennesker, og at hjælpe hinanden i disse livsovergange styrker vores vigtigste relationer.

En ny dig

Fødslen af dit barn er også fødslen af en ny dig. Din fødsel som mor er en mere stille, langsom og privat en af slagsen, men ikke mindst er det én, der fortjener ligeså meget opmærksomhed og hyldest som fødslen af et barn.

To_the_moon_honey_baby_bump_gravid_med_alona_vibe_Liv_winther_
Læs også

Alona Vibe – Om hvordan god kropsforståelse førte til hurtig graviditet

Som ny mor kan du opleve, at du er trådt ind i et nyt lag af tilværelsen, der er ukendt for alle ikke-mødre. Du får nyt ansvar, nye opgaver, en ny status i samfundet og bliver en del af et helt nyt fællesskab af mødre. En blikudveksling med en fremmed mor på gaden vil pludselig vække nogle særlige og dybe følelser i dig. Moderskabet, som du indtil nu kun har haft mulighed for at observere, bliver pludselig en fuld kropslig oplevelse, som du ikke kan sætte på pause.

Alt imens du transformeres, skal du lære et helt nyt menneske at kende og være dets primære kilde for næring og omsorg. For nogle kan denne transformation opleves som at bevæge sig i et slags ingenmandsland det første år. Det kan manifestere sig som en sårbarhed og en følelse af at være midt imellem det nye og det, der var.

Det er ganske normalt, hvis du oplever, at du får nye interesser og værdier i livet, og hvis de ting du gik op i, før du blev mor, ikke længere optager dig i samme grad.  Det er også normalt at opleve en vis portion sorg over at tage afsked med dit gamle liv og den, du ikke er længere.

Selvom dette kan virke skræmmende, er her også et stort potentiale for positiv transformation. Jo mere nænsomt du kan møde dig selv i dette skifte, jo nemmere bliver din overgang. Vær nysgerrig og åben overfor det, du oplever og mærker, og giv plads til at det nye kan rodfæste sig.

Meet’n’greet

Jozefina Skovgaard, 31, er mor til Gaia på 2 år og cand.comm i Performance Design, efterfødselsdoula, holistisk behandler og mentor.

Læs mere her: jozefinaskovgaard.dk

Din kommentar

Din email adresse vil ikke blive offentliggjort. Nødvendige felter er markeret med *