To_Moon_Honey_Fødselsberetning_Rasmus_Weng_Karlsen_Riget_Jordmoder_Annelise_Hartmann_Eskesen_journalist_liv_Winther_Bea_Fagerholt_

Gravid i en Covid-19 tid

Bekymringerne er ofte mange, når man er gravid, men en pandemi og Covid-19? Det var nok ikke en af dem. Vi har bedt jordemoder Tilde Bøgild om at klæde dig, der er gravid lige nu, på til at føde i en coronatid, og hvad du skal være opmærksom på i de første måneder med jeres nyfødte.

Artiklen er opdateret den 21. marts 2020

 

Sundhedsstyrelsen betragter gravide som en særlig risikogruppe, da gravide generelt er mere modtagelige for infektioner, såsom influenza. Jordemoder Tilde Bøgilds anbefaling til gravide lyder, at man sørger for at blive hjemme og undgå unødig udgang.
“Du skal sørge for at have god håndhygiejne derhjemme, og hvis du er nødsaget til at gå ud, så hold afstand og husk håndsprit. Alt unødig kontakt med sygehusene skal undgås. Du bliver indkaldt til de rutinemæssige scanninger, men du skal henvende dig til dit jordemodercenter eller fødemodtagelsen, hvis du har spørgsmål. Mange konsultationer har udvidet med ekstra telefontid. Brug endelig telefontiden som en måde at få klarlagt, hvad der sker lige nu, for det ændrer sig dag for dag. Mærker du mindre liv, har du blødninger, smertefulde plukkeveer eller andre gener, skal du stadig kontakte fødemodtagelsen.”

To_the_moon_honey_Sharing_is_caring_andrea_rudolph
Læs også

5 kvinder: Sådan kommer vi igennem de næste par uger

Få det bedste ud af de nye omstændigheder

Man må, som det ser ud nu, ikke have sin partner med til de rutinemæssige undersøgelser og scanninger i forbindelse med sin graviditet. Det er store øjeblikke og milepæle forbundet med glæde, som gravide kvinder ser frem til – men ofte også en angst for om alt ser fint ud.

“Mit helt klare råd er at acceptere omstændighederne. Se det som en måde at passe på jer selv og tag jeres partner med på telefonen via højtaler, særligt ved vigtige samtaler med læge eller jordemoder. Når det gælder almindelige jordemoderkonsultationer, ville jeg optage hjertelyden, for det er vigtigt at have disse minder sammen. Så kan man høre det lille hjerte sammen, og man har det for altid,” siger Tilde Bøgild.

Find det positive frem

Tilde Bøgild opfordrer til, at du som gravid holder fokus på det, du er i gang med at skabe og finde det naturlige frem i det.
“Hold jer inde og udnyt måske muligheden til at få slappet lidt af sammen, særligt hvis man ikke har børn i forvejen. Ellers sæt ambitionsniveauet helt ned og find ro med de større børn og din partner.”

Læs også

Corona lockdown: De næste 14 dage kan blive en gave til vores børn

Har du influenzalignende symptomer

“Er du under 18 uger henne skal du ringe til 1813, og er du længere end 18 uger henne skal du henvende dig telefonisk til fødemodtagelsen, du må ikke møde op uanmeldt. De vil guide dig derfra.”

Fødselsforberedelse

“Flere hospitaler har aflyst deres fødselsforberedelse, mens nogle fortsætter online. Kontakt dit fødested for at få klar besked. Hos Smertefri Fødsel fortsætter vi alle kurser som planlagt, men de foregår blot online. Jeg går på live lige efter undervisningen, så de deltagende har en direkte adgang til mig som jordemoder. Her er bekymrede gravide også mere end velkomne til at stille spørgsmål til alt, hvad der drejer sig om graviditet, fødsel og barsel.”

Fødslen

“Du må kun have én med til din fødsel, hvor man før selv bestemte, hvor mange der skulle med. Seneste tiltag er, at både du og din partner bliver testet, når I ankommer til hospitalet, hvis i har symptomer på coronavirus. Hvis testen er negativ forløber alt som vanligt. Hvis der er mistanke om smitte, eller hvis testen er positiv, vil personalet være udstyret med sikkerhedstøj og maske. Den fødende vil også skulle bære maske for at mindske smitterisikoen. Hvis ens partner er syg eller har symptomer, må vedkommende ikke komme med til fødslen. Er din partner smittet med coronavirusset, må han eller hun heller ikke være sammen med barnet før efter to symptomfri døgn. Det kan derfor være en god ide, at tænke over, hvem du vil  have med til fødslen, hvis din partner skulle blive syg.”

Din partner må først komme med til den aktive fødsel

“Din partner må først være med på hospitalet når du er i aktiv fødsel – det vil sige, er 4 cm åben og har regelmæssige veer af 1 minuts varighed og pause på 3-4 minutter. Ved rutinekontroller eller rutinemæssige igangsættelser, som kræver indlæggelse, må din partner ikke være med. Dette gælder uanset om din partner har symptomer eller ej. Mit råd til alle gravide er, især i disse tider, at klæde sig rigtig godt på til fødslen.”

Hvis mor er smittet

“Med mindre mor er meget syg og har brug for behandling, adskilles barn og mor ikke efter fødslen, da dette kan have større konsekvenser for tilknytning og amning. Sundhedsmyndighederne vurderer, at børn og babyer ikke påvirkes i ligeså svær grad som voksne, hvis de bliver smittet. Det anbefales dog, at I tager hjem hurtigst muligt fra hospitalet, hvis moren er smittet.”

Hjemmefødsler

“Det er endnu ikke klarlagt fra hospitalernes side, om man fortsat kan føde hjemme. Dette er lige nu mest pga. jordemoderens sikkerhed. Hvis man har længe til termin, og her mener jeg mere end 2-3 uger, så synes jeg, man skal vente med at smide tanken om en hjemmefødsel på gulvet. Meget kan nå at ændre sig. Hvis man er tættere på sin termin, skal man kontakte sit fødested og høre hvordan det ser ud, dag for dag. Der er desværre ikke rigtigt andet at gøre. Det hele er af hensyn til jordemoderen og de fødende, som hun skal videre til efter jer.”

Amning

“Du må gerne amme, selvom du er smittet med coronavirusset. Det anbefales dog, at du bærer mundbind og vasker brystet med vand og sæbe før amningen, alt sammen for at reducere risiko for smitte.”

Hold jer inde

“Når I har født, skal I tage hjem og blive hjemme. Hold jer i sengen med den lille ny, din partner og søskende. Sørg for at få masser af mad, ro, og drag omsorg for hinanden. I skal have absolut NUL besøgende. Det er faktisk sådan, jeg ville foretrække jeres første tre uger efter fødslen og gerne længere – med eller uden Covid-19. Det her er nemlig måden, man får en god amning og en stærkere mor ud på den anden side.”

Til alle pårørende

“Det bedste, pårørende kan gøre, er at lave, én eller to portioner hjemmelavet og gerne meget proteinholdigt, frysbart mad til de nybagte forældre. Maden laves, puttes i en kasse eller andet og stilles foran parrets dør. I forlader stedet og ringer derefter og siger, at der står lidt lækkert udenfor døren. Dét er omsorg.”

To_Moon_Honey_Fødselsberetning_Rasmus_Weng_Karlsen_Riget_Jordmoder_Annelise_Hartmann_Eskesen_journalist_liv_Winther_Bea_Fagerholt_

Annelise Hartmann Eskesen. Foto Rasmus Weng Karlsen

“Jeg er mest nervøs for at jeg ikke må få min mand med til fødslen”

 

Vi har talt med journalist Annelise Hartmann Eskesen, 32, der venter sit andet barn med termin i starten af maj, om bekymringer og følelser forbundet med at være gravid i en tid, hvor coronavirusset raser.

Hvordan føles det at være gravid i disse tider?

“Det er lidt forvirrende at få at vide, at gravide er i risikozonen ud fra et forsigtighedsprincip, men at der ikke er evidens for, at det er mere skadeligt for gravide at blive ramt af corona. Så forvirringen er total. Men jeg prøver at passe ekstra godt på, og jeg er blevet rigtig god til at vaske hænder meget grundigt og ofte, efter jeg har set en tutorial fra “Go’ morgen Danmark”.

Føler du dig velinformeret – hvor finder du info?

“Jeg har ikke modtaget noget info fra officiel side, så jeg holder mig opdateret i nyhedsbilledet.”

Læs også

Annelise Hartmann Eskesen – om sin fødsel med offentlig jordemoder på Riget

Hvad er du mest nervøs for?

“At jeg ikke må få min mand med til fødslen. Og at min morfar på 93 bliver smittet.”

Hvordan forbereder du dig på fødslen?

“Jeg prøver at vente med at føde så længe som muligt (!), så vejret forhåbentligt er bedre, og vi dermed smitter hinanden mindre med corona.”

Hvad har været den mest markante ændring for dig?

“Det har ikke så meget med at være gravid at gøre, men det er virkelig noget andet at passe et fuldtidsjob hjemmefra og en energibombe af en toårig på samme tid – selvom min mand og jeg prøver at arbejde og passe på skift. Men det er også vildt dejligt at være så meget sammen med vores datter, bage banankage, se tegnefilm og bare være meget sammen, inden hun skal være storesøster.”

Tekst Bea Fagerholt & Liv Winther Foto Rasmus Weng Karlsen

FAKTA

Sundhedsstyrelsens retningslinjerne ændrer sig dag for dag. Det gør det også, hvis du er gravid, tjek derfor løbende her.

Jordemoder Tilde Bøgild underviser på fødselsforberedelseskurset Smertefri Fødsel, og så er Tilde vores faste jordemoder i vores podcastserie ‘Efterfødselessamtalen’.

Din kommentar

Din email adresse vil ikke blive offentliggjort. Nødvendige felter er markeret med *

Jeg er gravid og skal til scanning den 7. April. Jeg har ikke fået noget at vide fra min jordmoder om at jeg ikke må have min mand med. Det er på Hvidovre. Er du sikker på det gælder alle hospitaler?

Jeg er gravid i 21 uge. Det er lidt hårdt at skulle tage alene til 2.scanning. Men jordemoderen var venlig at prøve at få nogle ekstra gode billeder, som jeg kunne tage med hjem. Desværre var det ikke muligt til scanningen at have ham med via mobil.
Til Mika: jeg fik besked via e-boks omkring det, og er også Hvidovre jeg er tilknyttet.

Jeg er også gravid og skal som dig føde på Hvidovre. Vi har fået et langt brev fra hospitalet i eboks, om at partneren ikke må deltage indtil man er i aktiv fødsel. (og kun hvis han er uden symptomer selvfølgelig) Måske er dit brev gået tabt?