5 kvinder: Sådan kommer vi igennem de næste par uger

Danmark er lukket ned og med ét ser hverdagen helt anderledes ud for landets børnefamilier. Hvad får I tiden til at gå med, hvad er det bedste ved at have tvungen fri og hvordan taler I med jeres børn om coronavirus? Få svarene fra 5 inspirerende kvinder.

 

To_the_moon_honey_andrea_rudolph_
Andrea Rudoph er grundlægger af  Rudolph Care. Hun er gift med Claus Møller Jakobsen og tilsammen har de Isolde på 13, Alfred på 4, Arthur på 2, Alma på 7 og Oskar 12 år.

Hvad er din indstilling til nedlukningen af Danmark?

“Vi har været i St Anton am Arlberg i Tyrol og er derfor i karantæne derhjemme.  Jeg elsker at stå på ski, og i år havde vi givet vores børn den gave, at de skulle på skiferie – men opdelt, så de store kom afsted med Claus og jeg alene, og senere de små. Vi havde Isolde og Oskar med til Østrig et par dage, og derefter skulle vi hjem og så direkte videre til Sverige med Alfred, Arthur og Alma. Da vi var kommet på plads i Sälen, bliver Østrig pludselig rød zone. Isolde var hjemme i Danmark hos sin far, og hun havde hostet og været sløj, siden vi var kommet hjem, så hun blev testet for corona. Testen var heldigvis negativ. Men de læger, vi talte med, forklarede, at det ikke betød, at vi andre ikke kunne være smittede. Så der var vi i Sverige i vores lille lejlighed, på et næsten tomt ski-resort og var potentielle smittebærere. Vi gik ud og kælkede lidt om eftermiddagen og fik lidt frisk luft, vi holdt de anbefalede 3 meters afstand til folk, men altså det kunne ikke gå i længden. Vi kendte ingen, så vi kunne ikke få nogen til at købe ind til os. Vi bestilte takeaway, så vi ikke skulle bevæge os ud i byen, men det kunne ikke forsætte sådan uden et netværk. Så vi endte med at leje en bil, tjekke ud med hjælp fra hotellet uden at være i tæt kontakt med nogen og køre hjem til Danmark i fuld karantæne. Jeg har haft det så dårligt over at have været potentiel smittespreder.

Hvor meget involverede I jeres børn i jeres tanker og overvejelser?

“Vi skal fortælle vores børn om fakta, og ikke alt det vi er bange for. De behøver ikke at vide alt. Det er simpelthen for voldsomt for dem. Jeg var selvfølgelig meget bekymret for Isolde. Men hun forstod godt, at det var spredningen af sygdommen, vi var bekymret for. Det har vi talt en del om. At vi skal passe på de andre. Vi skal tage det her meget alvorligt, men vores børn skal ikke være med i alle led af de snakke.”

Hvad skal I lave?

“Jeg har ansvaret for mange ansatte og skal selvfølgelig arbejde, så det kommer en stor del af min hverdag til at gå med. Men jeg skal også ordne nogle praktiske ting. Jeg har i lang tid haft lyst til at få ryddet ud i mit tøj, og at jeg aldrig føler, jeg har tid til at rydde op på mit arbejdsbord derhjemme. Og jeg skal bruge noget af alt den her tid på at teste nogle af de produktprøver, som jeg har haft liggende så længe. Og så skal jeg skal shoppe på nettet! Så jeg kan støtte de danske virksomheder og mit nærmiljø. Jeg skal også blive færdig med drengenes værelser, som vi aldrig fik færdiggjort. Jeg kan jo bestille de sidste ting, der mangler, på nettet og på den måde være med til at holde i gang i det hele. Vi skal værne om sammenholdet, og vi skal alle sammen hjælpe hinanden, hvor vi kan.”

Hvad er det bedste ved at have “tvungen fri”?

“Jeg har ikke jo fri, men vi er egentlig ret gode til at sætte tid af til fordybelse i hverdagen, hvad enten det er kærestetid eller tid med ungerne. Vi prøver at lave forskel på hverdag og weekend for ungerne. Så det hele ikke flyder sammen. Vi skal i gang med gækkebreve, noget vi ellers altid er lidt sent ude med. Heldigvis har vi en have, vi kan være i, og samle blomster til gækkebrevene, og vi kan være her uden at blive sindsyge af hinanden. Vores venner handler for os, da vi jo slet ikke må gå i butikker. Min mor var forbi og havde købt stenbidderrogn og blomster til os. Jeg kunne kun vinke til hende fra vinduet, men jeg blev så glad. Hvis du kender nogle, der er i karantæne, som gå forbi dem og stil en blomst til dem!”

Hvad bliver den største udfordring for jer som familie?

“Den allerstørste udfordring er, at vi normalt er sindsygt sociale. Vi plejer at spiser middag med venner og familie flere gange om ugen. Men nu har vi har vi planlagt, at vi indføre ’facetime dinners’. Så slår vi computeren op ved spisebordet, så vi ikke skal sidde med en telefon, og så må vi snakke og hygge på den måde. Og nu da Isolde jo er testet negativ for cornona, kan vi jo nu smitte hende. Derfor bliver hun en uge mere hos sin far, indtil vi er ude af vores karantæne. Hun kom forbi med hunden forleden og sad derude i bilen med sin far og vinkede. Hunden hoppede ud fra bagsædet og løb ind til os.  Jeg havde ikke set hende en uge. Det var næste værre at se hende og ikke kunne snakke med hende.”

Bedste tip

“Vi skal se film med ungerne, og jeg skal lave noget yoga over nettet, og så vil jeg prøve at indføre 4-5 minutters meditation med børnene. Men jeg skal også bruge mere tid på badeværelset. Lægge en maske eller brug lidt tid på den mere dybdegående grooming, som kan være både at ordne fødder og gå i karbad med drengene.”

To_the_moon_honey_bamselægen
Sandra Meinich Juhl er læge på Herlev Hospital og læge i serien “Bamselægen” på Ramasjang. Hun bor i Virum med sin mand Christian og børn, Asger på 8, Rud på 5 og Andrea på 1 år.

Hvad er din indstilling til de næste 14 dage?

“Jeg skal arbejde. Min mand er også læge og arbejder på en intensiv afdeling, så vi skal begge arbejde. Indtil videre kan vi klare os uden nødpasning, idet min svigerinde, hendes mand og deres lille søn bor i vores kælder, mens deres hus bliver renoveret. Så vi hjælper hinanden med at passe på skift. Som udgangspunkt holder vi os hjemme eller til udendørsaktiviteter. De tiltag, der er gjort, får vidtrækkende konsekvenser for en masse menneskers økonomi, så jeg synes, at vi alle bør bakke op, så tiltagene ikke bliver forgæves.”

Hvad skal I lave?

“Vi besøgte en planteskole i weekenden med stor succes. Der var mange sjove planter at kigge på. Vi har derefter lavet et mini-drivhus, hvor vi har sået tomat, agurk, blomster og chili. Jeg glæder mig til at se frøene spire sammen med ungerne. Vi har besluttet os for, at vi skal komme ud af døren og få lidt luft hver dag, helst både formiddag og eftermiddag. Ellers tror jeg, at vi alle sammen bliver lidt skøre. Vores trampolin er blevet sat op i dag, selvom jeg egentlig havde tænkt, at vi skulle vente til april. Nu er der virkelig brug for et sted, hvor der kan brændes krudt af! Vi spiller en masse spil, f.eks. Hint Junior, Vildkatten, Monsterland og Ticket to Ride, og så bliver der helt sikkert også tid med Playstation og Netflix, men vi bliver nødt til at begrænse det, da vores børn bliver dårlige udgaver af sig selv, hvis de sidder for meget foran skærmen.”

Hvad er det bedste ved at have “tvungen fri”?

“At slippe for at smøre madpakker! Og selvfølgelig at rykke sammen om familien.”

Hvad bliver den største udfordring for jer som familie?

“Vi er heldigvis privilegerede, fordi både min mand og jeg er offentligt ansatte, så vi har ingen økonomiske bekymringer pga. lockdown. Derfor er vores udfordringer banale, men de kan dog fylde noget alligevel. Vores største udfordring er, at vi skal være alene med alle tre børn, mens den anden er på arbejde. I denne tid kan det betyde, at jeg kommer hjem efter 17 timers aften-nattevagt og ikke kan sove bagefter, fordi børnene er hjemme, og min man skal på arbejde. Derudover er det svært at lave aktiviteter, som både er sjove for en på 8, en på 5 og en lille en på 16 måneder. Den lille skriger sig bare til voksenkontakt, så de store betaler ofte prisen og må aktivere sig selv. Det kan jeg godt ærgre mig over.”

Bedste tip

“Vi er 4 voksne og 5 børn under vores tag for tiden, så når alle 5 børn er puttet, og der er ryddet op, har vi alle virkelig brug for noget voksentid, inden vi går i seng. Vi har spillet en del Settlers og Ticket to Ride samt set “Når støvet har lagt sig” på DR. Det hjælper mig med at komme ned i gear.”

 

To_the_moon_honey_Fulvia_kryger_the_glow_inst_

Fulvia Kryger er indehaver af The Glow Inst. Hun bor i Hillerød med sin mand Esben og sin datter Laura på 12 og Viggo på 3 år.

Hvad er jeres indstilling de næste 14 dage?

“Vi arbejder hjemme begge to og skiftes til at passe børnene. Vi laver en masse ting hjemme, gør haven forårsklar, cykler korte ture og laver små udflugter til steder i området, hvor der er masser af skov.”

Hvad skal I lave?

“Der er rigtig meget at lave i haven lige nu, for alt springer ud om ikke så længe. Så vi har renset fliserne, plantet en masse blomster, luget, tegnet med kridt, spist frokost på terrassen, savet grene, kigget på fuglene og ledt efter regnorme og bænkebidere under alle krukker og træstammer. Haven er blevet vores fælles projekt, og børnene er vilde med det. Normalt er havearbejde lidt længere nede på ønskelisten, for der er så meget andet, vi kan lave. Men nu er haven vores lille planet. Og heldigvis er den kæmpestor og fyldt med gemmekroge, gamle træer og huler. Det er sjovt, for børnene vil rigtig gerne hjælpe med de praktiske ting som at rense fliser og feje. De føler sig inkluderede. ”

Hvad er det bedste ved at have “tvungen fri”?

“At få mulighed for at opleve en anderledes hverdag. På mange måder føles det som en barsel, men med større ’babyer’. Børn man kan snakke med. Så jeg elsker de lidt længere samtaler med børnene. Jeg elsker at have tid til at lade dem tale helt færdigt hele tiden. Lytte meget mere aktivt til dem.”

Hvad bliver den største udfordring for jer som familie?

“At se mindre skærm. Det er godt nok en udfordring, for det er nem underholdning for børnene. Og for os, voksne, kan det være en form for pause fra forældrerollen. Man får et lille break, når man går ind på Instagram eller læser noget spændende. Men det føles altid lidt underligt at gøre det foran børnene. For den tid man bruger på at scrolle forsvinder jo meget hurtigt, og pludselig har man kigget i 20 minutter – og børnene har forsøgt at få ens opmærksomhed de sidste 10 minutter. Og det er så frustrerende for begge parter. Og så bliver det vanskeligt at etablere en ’hjemmeskole’ for en på 12, samtidig med at man har et børnehavebarn på 3. Det aner jeg ikke, hvordan vi skal løse. ”

Bedste tip

“Mit bedste råd er til dig som mor. Det er naturligt, at du er træt af moderskabet lige nu. At du har lyst til at komme langt væk fra børnene, selv om du elsker dem. At du længes efter alenetid og stilhed til at arbejde og hvile dig. Prøv at favne de følelser, og hjælp dig selv med at få lidt luft fra familielivet, hvis du har brug for det. At din kæreste er hos børnene i nogle (eller mange) timer, hvor du kan gå en lang tur med podcast i ørene, køre ud til stranden og kigge på vandet, eller bare tage et langt og uafbrudt bad, mens han går ud med børnene. Jeg har skabt et lille ’alenetidsretreat’ i The Glow Inst., så man som mor kan booke sig ind og få 8-10 timers alenetid med fyldt minibar, ro og stilhed. Så man kan læse en bog, se en serie eller bare sove. Ligesom et hotelværelse, men meget smukkere. Jeg tror, vi får brug for at passe ekstra godt på os selv som mødre i den kommende tid. Og alenetid er vigtigere end nogensinde.”

To_the_moon_honey_Kristina_kriblekongen_

Kristina Wildenhoft er uddannet pædagog og indehaver af Kriblekongen.dk, tjener og hjemmepasser. Hun er mor til Vegas på 4 og Villum på 2,5 år og familien bor i Kaas, Nordjylland.

Hvad er jeres indstilling de næste 14 dage?

“Vi er så heldige, at vi begge to kan arbejde hjemmefra. Jeg hjemmepasser begge vores drenge, og så står jeg bag Instagram profilen Kriblekongen. Normalt arbejder jeg også omkring 40 timer om måneden som tjener, men det kan jeg selvfølgelig ikke det næste stykke tid på grund af Covid-19. Vi bliver mest muligt inden for matriklen, og så udnytter vi, at vi har både skov og strand i nærheden. Derudover har vi skruet ned for samvær med nærmeste familie. Og alle legeaftaler er aflyst.”

Hvad skal I lave?

“Vi skal lave alt det, vi plejer til hverdag, bortset fra legestue, legeaftaler og legeland. Vi skal i skoven, på stranden, lege i haven, læse bøger, bygge med magnatiles, se film, lege gemmeleg, blindebuk og fangeleg og lave mad sammen. For tiden leger vi med farvet ris, magisk sand, hjemmelavet maling, skum, slim og meget mere. Det er netop denne type lege, jeg deler opskrifter på inde på min Instagram profil @Kriblekongen.”

Hvad er det bedste ved at have “tvungen fri”?

“Jeg har hjemmepasset min drenge siden sommeren 2018. Men har gået hjemme siden sommeren 2017, fordi jeg var på barsel med Villum. Da den sluttede, tog jeg Vegas ud af hans institution. Så jeg er vant til at have mine drenge hjemme. Det eneste jeg har tvungen fri fra, er de få vagter jeg har som tjener. Det betyder, at jeg får mere tid sammen med min familie og det er helt klart det bedste ved, at jeg ikke skal afsted de næste par uger.”

Hvad bliver den største udfordring for jer som familie?

“Det bliver, at vi ikke vil omgås de mennesker, vi normalt ser i løbet af en uge. Vi har valgt at ses meget mindre med vores forældre, bedsteforældre og søskende det næste stykke tid, og det er hårdt, da vi plejer at se dem flere gange om ugen.  Derudover holder jeg normalt åben legestue hver tirsdag, og vi plejer også at ses med andre, der hjemmepasser i løbet at ugen. Det kommer vi til at savne.”

Bedste tip

“Nyd tiden sammen, lav og leg ting, som du også selv synes er sjovt. Husk, at det også er helt okay at kede sig. Vi skal ikke underholde og finde på nye tiltag hele tiden. Når vores børn keder sig, giver vi dem plads til at tænke kreativt. Og det er ret fedt at se, hvad de finder på, når vi træder to skridt tilbage og giver dem plads til at mærke efter og finde ud af, hvad de har lyst til at lave.”

To_the_moon_honey_sharing_is_caring_bea_fagerholt_cornonavirus_

 

Bea Fagerholt er medstifter af To The Moon, Honey. Hun er kæreste med Taus og sammen har de Frank på 2 år og Woody på 4 måneder.

Hvad er jeres indstilling de næste 14 dage?

“På grund af udviklingen i Italien sagde min kæreste allerede for en uge siden, at han syntes, vi skulle holde vores søn hjemme fra vuggestue. Derfor var Mette Frederiksens udmelding, om at Danmark lukker ned, på en måde forventet, så vi er kommet os over ‘de første feriedage’ hvor man skal finde en ny rutine i at være hjemme og være sammen hele tiden. Vi har besluttet os for at blive hjemme i vores lejlighed, og vi ser hverken familie eller venner. Min kæreste tager på kontoret, når det er højst nødvendigt, og det er ham, der køber ind og kører ærinder. Vi har været ude og trille en tur med drengene, mens de sov, men 99% af tiden foregår indenfor. Vi har heldigvis en altan, hvor Woody kan sove i sin barnevogn, og vi kan trække frisk luft.”

Hvad skal I lave?

“Jeg lagde en ordre på Legeakademiet, da det gik op for mig, at jeg skulle være hjemme med to børn i flere uger. Jeg købte et par spil, nogle badeænder, man skal fiske op af badekarret (så gik der en time med det), tegneblokke og modellervoks. Vi tager lidt i brug ad gangen, i løbet af de næste par uger. Det handlede mest om at finde noget, jeg også synes er sjovt at lege med. Men min søn er meget glad for Buzz Lightyear, for at sige det mildt, så Buzz bruger vi meget tid på! Vi har også købt ind til at lave en klatrevæg på Franks værelse, så han kan få brændt noget krudt af med det. Mine søskende og jeg har 6 børn tilsammen, så min mor skriver hver dag en opgave til børnene, som de skal løse. Det er ret hyggeligt, og vi taler også sammen over facetime. Min kæreste har købt et puslespil med 3000 brikker, meget ambitiøst, men det bruger vi som en slags time-out hver især, hvor man kan koble fra og hygge sig med nogle brikker. Derudover har vi også købt ind hos vores lokale butikker som ostehandleren La Fromagerie, Letz Shop, Juno Bakery og Social Foodies og så har vi bestilt varer online på Rigtigmad.dk – lækker mad hjælper altid.”

Hvad er det bedste ved at have ‘tvungen fri’?

“Det bedste er selvfølgelig, at man har tid sammen med sin lille familie, og vi er to om børnene meget af tiden. Jeg nyder at være sammen med Frank hele dagen, selvom det også er krævende, når jeg har en lille baby, der har nogle helt andre behov end Frank lige nu. Vi tænker at bruge ugerne til både at pottetræne med Frank og begynde på rigtig mad til Woody. Jeg håber generelt at kunne være lidt mere i køkkenet og lave mad og bage. Og så tænker jeg, vi skal have ordnet de ting i lejligheden, som har stået på vores ‘to do’ liste længe: hængt nogle billeder op, ryddet op i skabe og afrimet fryseren – jeg er lidt Marie Kondo, når det kommer til oprydning, strygning og rengøring, jeg elsker det.”

Hvad bliver den største udfordring for jer som familie?

“Vi er begge selvstændige, og min kæreste har et firma med ansatte og mange forpligtelser, og han er nødt til at arbejde flere timer om dagen, tage telefonmøder eller tage ind på kontoret. For mig bliver det en udfordring, at jeg ikke længere har timerne, hvor Woody sover lur, til at få arbejdet og ordnet det jeg gerne vil, fordi jeg har begge børn hjemme. Jeg tror ikke, vi kommer til at undgå at få lidt pip i ny og næ, men vi sørger for at lægge en plan for dagen, så man ved, hvad man kan forvente af hinanden. Og så er vi opmærksomme på at minimere skærmforbrug, ellers kan det nemt løbe løbsk. For mig er det en øvelse at sætte forventninger til alt ned. Til hvor lang en lur Woody skal tage, til hvor rent der er i hjemmet, til hvornår på dagen jeg kommer i bad, og til hvor meget arbejde jeg får nået.”

Bedste tip

“Vi har set News, Nyhederne og TV Avisen non stop herhjemme, og jeg tænker det er meget godt med lidt afveksling, så jeg glæder mig til at komme i gang med en ny serie. Enten Zero Zero Zero eller Homecoming. Og så kommer jeg til at låse døren til badeværelset og tage et karbad, helt alene, lade op og nyde freden.”

 

Tekst Liv Winther & Louise Stenbjerre Foto privat

Din kommentar

Din email adresse vil ikke blive offentliggjort. Nødvendige felter er markeret med *