Mød vores nye jordemoder på “Efterfødselssamtalen”

Camilla Brinch har knap tyve års erfaring som jordemoder, er selv mor til to store børn og ved, at en fødsel kan mærkes for livet. I går udkom første episode af “Efterfødselssamtalen” med Camilla i studiet, og fremover vil hun sidde med hver uge, når kvinder deler deres fødselshistorie med os 

 

Hvad er det ved dit arbejde, som du brænder for?

“Jeg bliver begejstret af mødet med de mange stærke kvinder, der står foran, er i, eller har været gennem en fødsel. Det er noget helt særligt at få lov til at støtte og vejlede en kvinde  i hendes mest livsomvæltende periode. Og det ligger mig meget på sinde at sikre, at perioden omkring fødslen bliver en god oplevelse, og at hun kommer endnu stærkere ud. Derfor forsøger jeg også skrælle alle lag af – at være helt tilgængelig og åben. At være lyttende og stå fuldstændig til rådighed. At mærke alt det, der opstår i det møde. Jeg bruger mig selv rigtig meget i mit arbejde, og det vil jeg også tage med mig i “Efterfødselssamtalen”.”

Hvorfor er efterfødselssamtalen så vigtigt?

“En fødsel kan mærkes for livet og vil blive husket for altid. Den slags oplevelser lagres fysisk i kroppen, og vi ved, at hvis man har fået bearbejdet sin fødsel på en ordentlig måde, så er der lavere risiko for indgreb og komplikationer næste gang man skal føde, fordi man går til det mindre anspændt og mere åbent. Derfor er efterfødselssamtalerne så dyrebare og vigtige og noget, som alle fødende burde have. Og i virkeligheden kan man sagtens tåle at genbesøge sine fødselsoplevelser flere gange.”

Er_du_bange_for_at_føde_fødselsangst_
Læs også

Er du bange for at føde? 

Hvad giver det at dele og høre om andre kvinders fødselsoplevelser?

“At føde er en livsomvæltning og rusker alt i én, og man kan have følelsen af at være helt alene og måske endda, at man ikke kommer levende igennem. Men at opleve, at kvinder står skulder ved skulder med empati, forståelse og lignende oplevelser kan være med til at bearbejde og perspektivere sine egne oplevelser. Dialogen kommer til at understøtte den effekt, som den egentlige efterfødselssamtale også har. Det kan også være en kæmpe hjælp at tage andres erfaringer med sig i den kommende fødselsoplevelse – at vide at andre har været igennem det før én, fordi man har lyttet til historier fra kvinder, som har klaret det.”

Hvad er det i din optik at “Efterfødselssamtalen” kan?

“Der er så meget urkraft i kvinden, og det som kvindekroppen kan. Og det skal have plads og et rum. Jeg ønsker virkelig, at vi kan være med til at give en større respekt for kvindens skaberkraft, så vi kan give kvinderne stoltheden tilbage og forhåbentlig få endnu flere kvinder til at glæde sig til at skulle føde. Det vil kunne styrke kvindernes position i samfundet.

Hvor der tidligere primært har været plads til sensationshistorierne og de skræmmende fødselsoplevelser, giver “Efterfødselssamtalen” plads til alle slags historier og oplevelser i et åbent og fordomsfrit rum. Det giver andre mulighed for at se sig selv i andres historier. Det er meget motiverende at vide, at man deltager i noget, der kan gøre en forskel for alle de kvinder, der lytter med og spejler sig i de delte erfaringer.”

Shop

HONEY Hydra Serum • Hyaluronic acid & niacinamide

560 kr

Hvad laver du, når du ikke er i studiet?

“Jeg er selvstændig med min virksomhed Erhvervsjordemoder, og det giver den store luksus, at jeg kan sige ja, når noget spændende banker på. Lige nu arbejder jeg som koordinerende jordemoder på et projekt, som Sundhedsstyrelsen står bag, hvor vi laver jordemoderbesøg på arbejdspladsen for at reducere unødvendigt sygefravær og øge arbejdsglæden under og efter graviditeten. Indimellem har jeg en privat hjemmefødsel, for jeg må bare i ny og næ være den, der står med miraklet i hænderne. Jeg har også været tilknyttet en privat fødeklinik på Vesterbro og undervist en del i fødselsforberedelse, bl.a. hos Mamaprofylax og Yojo.”

 

Tekst Anna Rolin Foto Liv Winther

Meetn’n’greet

Camilla Brinch er 47 år og mor til en søn på 20 år og en datter på 16, som begge er født hjemme. Hun lever i en sammenbragt familie med mand og yderligere to børn på 22 og 13 år. Camilla har arbejdet som jordemoder siden 2004 – først på svangre-, føde- og barselsafsnit i det offentlige og siden som privat jordemoder. I 2014 stiftede hun virksomheden Erhvervsjordemoder, hvor hun arbejder på at skabe tryghed og bygge bro mellem den gravide og hendes arbejdsplads. Fremover vil hun sidde med i studiet når vi optager “Efterfødselssamtalen”, hvor kvinder deler deres fødselsoplevelse med os

Din kommentar

Din email adresse vil ikke blive offentliggjort. Nødvendige felter er markeret med *