DETALJER FOR VEDHÆFTNING To_the_moon_honey_Roede_kors_Julehjaelp_Annemette_voos_

Annemette Voss “Du kan aflyse rigtig mange ting, men man kan ikke aflyse julefølelsen.”

Vi har talt med 5 kvinder om, hvad julen betyder for dem i år, om at føle stik i hjertet i december, juletraditioner og næstekærlighed.

 

Hvad betyder december for dig i år?

“For mig er julen symbolet på udgangen af 2020, som på mange måder har været præget af store udfordringer, usikkerheder og utrygheder arbejdsmæssigt, og netop derfor skal vi huske at stå hinanden nær, om ikke fysisk så på afstand. Juleaften skal være en aften, hvor vi holder i hånden og mærker kærligheden, for så længe vi har hinanden er alt godt. Vi skal have et fint juletræ, og der skal bruges tid og energi på at pynte det, for vi kommer til at være meget hjemme. I dag vil jeg flette nogle julehjerter, og det når vi ellers aldrig.”’

Hvornår mærkede du sidst et stik i hjertet ved tanken om julen?

“Det bliver den første jul uden mine bedsteforældre. Jeg var hos min morfar i fire dage og holdt ham i hånden, mens han sov ind. Jeg kender mange, der ikke kan få samme afsked med deres nærmeste, og jeg bliver meget rørt over at tænke på dem, der er syge og ligger for døden og ikke kan få lov at sige ordentligt farvel. Vi er vokset op med at tage for givet at være sammen med dem, vi elsker. Det ligger dybt i os, at der er plads til familien, men for mange tillader omstændighederne det ikke i år.”

Vi samler ind til Røde Kors Julehjælp, der hjælper udsatte børnefamilier. Du kan støtte vores indsamling med 100 kr. ved at skrive MOON til 1290 eller med MobilePay til 735183. Læs mere om indsamlingen her

Hvad er den vigtigste juletradition, du giver videre til dine børn?

“Vi plejer at have juletræ allerede fra 1. december, og det står så smukt i stuen, hvor vi nyder at se på det hele december. Jeg er selv vokset op med, at træet kom den 23. december. Julebagning er også virkelig hyggeligt – og det er vigtigt for mig at vise mine børn, at man tager sig tiden til selv at lave det. Vi bager pebernødder og vaniljekranse og mit bedste tip til julebag med børn er ikke at have nogle smertegrænse for, hvor pænt det skal være. Bare let it go. Det eneste, du skal forvente er at være sammen, og at det tager længere tid, end du tror. Hvis det skal være fint, så gør det uden dine børn.”

Hvordan var det at holde jul i din familie, da du var barn?

“Jeg er vokset op med nogle fine juletraditioner, og mine forældre har altid gjort meget ud af borddækningen, pynten og den gode mad. Jeg husker min mor som stresset, hun gik meget op i den ‘perfekte jul’, det var lidt anstrengt, men også hyggeligt og sjovt. Jeg kan sagtens selv slappe helt af i julen. Der er mange, der gerne vil se mig som en perfektionist, men det er jeg slet ikke. Jeg er super rodet.”

Har du en særlig juletradition?

“Da jeg var lille, ventede vi altid på, at der blev pakket gaver ud, så alle så, hvad hinanden fik. Det har aldrig været et problem for os, og jeg synes, det er vigtigt at lære sine børn at vente på hinanden – og børnene vil jo også gerne opleve, at alle får lov at se det de har lavet. Det er en slags respekt for hinandens indsats, som jeg værner om.”

Hvem skal du holde jul med?

“Med min mand, vores fælles barn og min mor og far. Mine store børn er hos deres far, og det generer mig ikke, for jeg ved, at han giver dem en fantastisk jul. Det handler ikke om mig, men om dem, og at de har en rigtig god jul der, hvor de er. Jeg har altid været meget afslappet omkring denne aften, hvad angår at skulle undvære mine børn. Vi holder heller ikke to juleaftener, men så laver vi noget hyggeligt, hvor de får gaver.”

Har du et julebudskab?

“Du kan aflyse rigtig mange ting, men man kan ikke aflyse julefølelsen – den bor i dig. Der er mange ting, vi ikke får i år, men vi får lov at bage og pynte op.”

 

Meet’n’greet

Bagebogsforfatter Annemette Voss, mor til Hugo-Sander, 12, Ferdinand, 9, og Luca, 4.

Din kommentar

Din email adresse vil ikke blive offentliggjort. Nødvendige felter er markeret med *