Madplan med Anne Sofie Munk

Livet i byen er skiftet ud med hus, have og pendlertid og det mærkes derfor tydeligt, når Anne Sofie tager højde for planlægningen. Nøglen til mere tid med sønnen Sylvester er prepping af aftensmåltiderne.

 

Hvad er dit forhold til mad?

”Mad fylder meget i vores familie, og vi prioriterer god mad højt. Vi bruger også meget tid på at tale om, hvad vi skal spise til middag og generelt fylder mad meget i vores dagligdag. I weekenderne nyder jeg især at kredse om morgenmaden. Det er hyggeligt at lave mad, især når man er to om det. Min kæreste og jeg gjorde det virkelig meget sammen før i tiden. Så fik vi et glas vin og gik og sludrede og vendte alt muligt, imens vi lavede mad. Vi har prøvet også at inddrage Sylvester i madlavningen. Det kan dog til gengæld virkelig være stress. Jeg slapper knap så meget af, når jeg både skal håndtere varme kogeplader, skarpe knive og små ukoncentrerede fingre.”

To_the_moon_honey_hvad_er_din_madplan_nanna_vestergaard_simple_feast_
Læs også

Madplan med kok Nanna Elisabeth Vestergaard

Hvor finder du inspiration henne? 

”Jeg bruger nettet og Instagram meget. Jeg følger sjældent en opskrift slavisk, men jeg kan ofte finde inspiration ved at læse opskrifter – Valdemarsro er en af dem, jeg altid kan finde noget lækkert hos.”

Hvem laver mad hos jer?

”Der er nok en 50/50 fordeling mellem min kæreste og mig. Min kæreste er hjemmegående for tiden, men det betyder ikke nødvendigvis, at det er ham, der skal stå med det hele – både fordi jeg godt kan lide at lave mad, men også så vores søn Sylvester ser, at vi deles om tingene.”

Hvilket måltid på dagen er du mest til?

”Jeg er klart mest til morgenmad. Når jeg går i seng om aftenen, glæder jeg mig til at stå op, så jeg kan spise morgenmad – og jeg er altid sulten om morgenen. Jeg sørger for at have god tid til at jeg kan sidde og nyde min morgenmad. Den varierer og står på alt fra boller med smør og ost til havregrød, æg, skyr med musli og frugt – men altid kaffe med fløde. Det har jeg altid drukket.”

Hvordan har dine madrutiner ændret sig, efter du er blevet mor?

”Jeg har altid været glad for mad og har prioriteret det at spise sundt og varieret ret højt. Det gør jeg stadig, så mine madvaner har som sådan ikke ændret sig efter jeg er blevet mor. Vi er en klassisk børnefamilie, der spiser senest kl. 18. Det gjorde vi heller aldrig, før vi blev forældre. Vi spiser langt mindre takeaway, efter Sylvester er kommet og alle måltider indtages ved spisebordet, hvor vi sidder sammen. Jeg synes, det er supervigtigt at lære sine børn gode spisevaner fra starten, og at skabe ro omkring et måltid. Men jeg savner nogle gange ikke at skulle forholde mig til hele “ritualet” omkring mad, og i stedet bare køre en skål yoghurt med musli foran fjernsynet.”

To_the_moon_honey_madplan_Frederikke_toftsø_fredes_blog_simple_feast_
Læs også

Madplan med Frederikke Toftsø

Hvordan har jeres tilgang til børnemad været?

”Vi sørger altid for, at der er noget børnevenligt på bordet – men vi har lavet et barn, der elsker grøntsager, så det er det første, han spiser fra sin tallerken. Han har fået grøntsager, siden han begyndte at få rigtig mad, og det var bare instant kærlighed, da han smagte brocoli for første gang – siden da er det fløjet ned. Han skal nok blive en god veganer en dag, for han elsker alt fra dampede gulerødder, bønner, ærter, tomater og andre rå grøntsager, han kan gnave i. Det er faktisk kommet dertil, at jeg sommetider er nødt til at begrænse mængden af grøntsager, så han også kan få lidt flere proteiner. Fordi vores søn ikke er særlig kødinteresseret, laver vi sjældent lasagne og frikadeller – men rigtig meget pasta og æg. Om sommeren spiser han masser af majskolber og pølser. Jeg tænker meget over, at han skal spise varieret, og vi er begge opsat på, at han skal smage på alt. Vi er fornylig flyttet fra København, hvor han fik frokost i institutionen, varm mad hver dag og 90% økologisk. Der var en tryghed i at vide, at han fik dækket sine behov for fisk og kød, men nu bor vi i en kommune, hvor han skal have madpakke med, og det stiller nogle større krav til det, vi serverer om aftenen. Vi smører madpakken om morgenen, og oftest er det rugbrødsmadder og en masse grøntsager.”  

Tænker du bæredygtigt, når det gælder mad?

”Jeg er med årene blevet meget mere bevidst om, hvordan man kan leve mere bæredygtigt. Vi bor tæt på en gård, der sælger grøntsager, hvor vi prioriterer at købe ind, både fordi det er lækre lokale råvarer, men jeg kan også godt lide ideen om at spare på emballage. Hvis vi en sjælden gang imellem køber kød, så gør vi det hos den lokale landmand, der har eget kvæg. Vi bor tæt på skoven, hvor vi plukker vilde hindbær og brombær i stedet for at købe dem.” 

Hvilke tanker gør du dig om tilsætningsstoffer i den mad I spiser? 

“Jeg tænker over hvad der er i de madvarer jeg køber og undgår så vidt muligt gerne madvarer med mange tilsætningsstoffer og køber som udgangspunkt økologisk, især de madvarer som min søn skal have. Men jeg er ikke fanatisk. Så selvom jeg styrer uden om de røde pølser færdiglavede frikadeller så spiser jeg/vi stadig slik og chokolade. Og syrlige vingummier er sjældent uden tilsætningsstoffer.”

Hvad smækker du sammen, hvis du kun har 20 minutter?

”Pasta med hjemmelavet pesto. Det er den nemmeste ret, og den smager af vildt meget, når du laver pestoen selv. Jeg bruger både basilikum og persille, pinjekerner, hvidløg, parmesan og olie. Jeg har en ambition om, at jeg næste år både har basilikum og persille i vores højbed i haven.”

To_the_moon_Liv_honey_selvomsorg_beauty_liv_winther_beauty_journal
Læs også

Livs beauty journal: Efterårsklar

Hvordan gør du det nemt for jer som børnefamilie?

”Siden Sylvester blev født, har vi talt om, at vi burde lave madplaner – både ud fra et økonomisk perspektiv og for at mindske madspild, men især i forhold til tid, da jeg har et job, hvor jeg pendler meget. Med min lange transporttid til og fra arbejde gør det at planlægge, eksempelvis vores måltider, en mærkbar forskel. Desværre er vi simpelthen for utjekkede, lige hvad det angår, og vi får aldrig sat os ned og lavet den plan. Men når vi har uger, hvor vi tænker lidt frem og prepper, så føler jeg, at jeg har meget mere tid til at være sammen med min søn om eftermiddagen. Det skaber en ro i hverdagen, når vi ikke skal bruge tid på at lave sjatindkøb. Min kæreste har det lidt svært med den alt for planlagte hverdag, og det kan virke lidt småborgerligt at sætte sig søndag aften og lave en madplan. Det er måske vores måde at bevare lidt spontanitet på, vi kan godt føle os lidt kvalt ved tanken om både at være flyttet i hus og følge en madplan.” 

Hvad har du altid i dit køleskab?

”Et stort stykke parmesanost – det smager jo bare godt og kan bruges til det meste.”

 Dit all time kitchen hack?

“Jeg er vildt glad for krydderurter og har optur over, at jeg nu har en have, der forsyner os. Vi har altid mynte, salvie, persille, basilikum, timian, rosmarin – jeg hakker det og drysser over salater, kartofler eller kylling. Det gør en helt almindelig grøn salat super lækker. Jeg lærte for nylig, at man kan fryse sine krydderurter på hele stilke, så de kan bruges henover vinteren i gryderetter. Det skal prøves.”

Tekst Bea Fagerholt Foto Liv Winther.

Denne artikel er sponsoreret af Simple Feast.

Måltiderne fra Simple Feast er plantebaserede og lavet på 100% økologiske råvarer. Men det er mindst lige så interessant at fortælle, hvilke ingredienser, du IKKE får i deres måltider: stråforkortere, kunstige sødestoffer, palmeolie og kunstige tilsætningsstoffer, bare for at nævne nogle af dem.

Meet’n’greet

Anne-Sofie Munk, 35 år, er Brand Activation Manager hos Sportmaster. Hun er lige flyttet fra Vesterbro til Espergærde med sin kæreste Lai Bokelund og deres søn Sylvester på 3 år.

Din kommentar

Din email adresse vil ikke blive offentliggjort. Nødvendige felter er markeret med *