Sponsoreret af Arla Baby&Me® Økologisk

Hvad betyder julen for dig i år?

Julen er en helt særlig tid, på godt og ondt. Vi taler med tre kvinder om decembertraditioner, gavepolitik, nissesokker og de bedste råd til at komme godt igennem juleaften med børn og (eks-)svigerfamilien

 

Medicinstuderende Clara Raundorff Medina, 27 år, mor til Penelope på 1 år. Bor i København K.

Hvor skal du holde jul i år?

“Mine egne forældre er skilt, og min svigerfamilie bor i Stockholm, så vi skal lidt rundt omkring. Vi holder jul både den 23. og den 24. december. Først hos min far, hvor vi bliver 7, og så hos min mor, hvor vi bliver 11. Mellem jul og nytår tager vi til Stockholm og fejrer jul med min mands familie. Det er første gang at vi skal besøge min svigerfamilie henover julen og vi har ikke faste traditioner dér endnu, men vi kommer ikke til at fejre julen på traditionel vis, som vi kender det herhjemmefra med juletræ og juleand osv. Vi kommer til at tage det hele meget som det kommer, og det vigtigste for os er, at min svigerfamilie får tilbragt så meget tid som muligt med Penelope, mens vi er der. Det er noget vi prioriterer højt, da vi kun ses en håndfuld gange i løbet af året.

Vi kan godt mærke at som ny familie på tre med en svigerfamilie i Sverige, mig som skilsmissebarn med dobbelt op på jul, og med en arbejdskalender med hospitalsvagter henover julen der også skal gå op, at der er nok at se til. Det hele er en balance som vi som familie er på vej til at finde.”

Er der en decembertradition, du sætter særligt pris på?

“Jeg ser frem til den årlige julefrokost med mine tætteste veninder. Efterhånden er vi alle blevet mødre, nogle af os har fået vores første barn inden for det sidste års tid og andre er blevet mødre for anden gang, så dét med at finde en dato, der passer alle, kan være lidt af et puslespil. Derfor er det ekstra dejligt, når det lykkes og vi får samlet os. Før der kom børn ind i billedet skiftedes vi til at lægge hus til hver især. Et år stod den på take-away og pakkeleg og et andet år var der flæskestegssandwich på menuen efterfulgt af en tur i byen. Nu hvor vi har små børn ser det hele lidt anderledes ud, og det er både lettest og hyggeligst at tage ud at spise, så det skal vi igen i år. Jeg værdsætter virkelig, at vi alle er det samme sted i livet lige nu. Der er altid fuld forståelse for, hvis man har en lille baby med på armen som skal ammes eller, hvis man går tidligt hjem. Det er ikke vigtigt for os, hvad vi laver, bare vi får set hinanden.” 

Hvad er din vigtigste erfaring med jul og børn? 

“Sidste juleaften havde jeg født 4 uger tidligere. Jeg var i babybobbel, og al min opmærksomhed var rettet mod min lille nyfødte. At det var jul fyldte derfor ikke så meget for mig, og jeg har endnu ikke gjort mig de store erfaringer med jul og børn. I år bliver nok lidt anderledes. Penelope er lige fyldt 1 år så hun forstår ikke, hvad gaver og julepynt er endnu, men jeg ved, at hun vil nyde at være sammen med familien. 

Mit bedste råd til at komme godt igennem juleaften må være at melde ud og tage en snak om, hvorvidt aftenen også kan tage højde for barnets behov og rytme. Det duer eksempelvis ikke først at gå til bords kl 19, hvis Penelope skal spise med, for dér er hun træt og vil puttes til natten. Det optimale for os ville være at spise julemiddagen tidligt på aftenen.”

Hvad ønsker du dig selv i julegave?

“Jeg ønsker mig strik fra Deima Knitwear, undertrøjer i merinould fra Arket, sengetøj fra Skall Studio eller Tekla og en behandling med zoneterapi og cupping hos Manigo Thea.”

Hvad er gavepolitikken i jeres familie?

“Vi har ikke en decideret gavepolitik i vores familie. Mine søskende og jeg slår os ofte sammen, så vi kan give en lidt større gave til vores forældre og bedsteforældre. Min mand og jeg giver ikke hinanden gaver. En julegave fra min mand og jeg til Penelope er heller ikke en stor prioritet. Hvis jeg finder noget, hun mangler i løbet af december kunne jeg godt finde på at vente med at tage det i brug og pakke det ind til juleaften, men det er på ingen måde et must, at der skal være en gave til hende under træet fra os forældre. Men jeg ved, at mine forældre og min søster gør sig umage for at finde julegaver til Penelope, og det er kun hyggeligt og meget betænksomt af dem.”

Er der noget særligt du ser frem til i juledagene?

“Jeg ser meget frem til at både min mand og jeg kan holde en “rigtig” juleferie i år. Min mand er læge, så det er aldrig sikkert, at han har fri hverken juleaften, juledagene eller henover nytår. Men det har kunnet lade sig gøre i år og det sætter jeg stor pris på. Jeg er selv medicinstuderende og om et par år er det også mig, som ikke ved med sikkerhed, om jeg er hjemme juleaften. Min mor er jordemoder, så siden jeg var barn har jeg vidst, hvad det vil sige at have et arbejdsliv med skiftende vagter. Det bliver helt klart udfordrende at se ind i en fremtid, hvor vi ikke er kan være sikre på, at vi kan være samlet som familie på juleaften. Så derfor er det også lidt ekstra særligt for mig, at vi har tiden sammen nu og det nyder jeg virkelig.”

 

Podcastvært Rillo Schwartz, 33 år, mor til Viola på 6 år og Billie på 2 år. Bor på Christianshavn.

Hvordan skal du holde jul i år?

“I år skal vi holde jul på Christiania i en magisk gammel bygning, hvor der er plads til hele familien. Der holder vi jul hvert tredje år. Vi bliver 35 personer, lige fra de mindste oldebørn til matriarken på 94. Mine forældre kommer og ellers er resten min store svigerfamilie. Det er altid en helt speciel aften, hvor der er travlhed i køkkenet og hvor to smukt pyntet langborde danner rammen om selve julemiddagen. Min mand og jeg står for at lave and og sovs til alle, mens nogen andre laver pynt, forskellige salater og flæskesteg. Selvom juletræet er gigantisk, er vi flere cirkler rundt om det. Og der bliver sunget. Alle julesalmer, samtlige vers og også flerstemmigt. Det bliver virkelig taget seriøst! Jeg mimer primært… Vi rafler om, hvem der på skift klarer opvasken, så den bliver taget løbende. Det er for mig den perfekte blanding af kaos og kærlighed.”

Er der en december-tradition, du sætter særligt pris på?

“December er min ultimativt ynglingsmåned. Der er så mange dejlige traditioner, og hyggelige sammenkomster med venner, kollegaer og familie. Jeg elsker, at gense gamle julefilm med en dyne i sofaen, høre julemusik og putte gaver i pigernes nissesokker hver aften. Særligt nissesokken, har stor betydning for mig. Jeg husker så tydeligt, da jeg var lille, at vågne om morgenen og løbe direkte ned og se om nissen havde lagt noget i sokken. Det er det bedste i verden, at se mine egne piger glæde sig over gaven i sokken – hvad end det er en pebernød, en ballon eller et hårspænde.”

Hvad er den vigtigste læring, du har gjort dig, når det kommer til jul og børn?

“Vi har en tradition om, at alle må åbne én gave om morgenen d. 24., mens vi spiser morgenbrød fra bageren og drikker kaffe. Det skaber hygge og så har pigerne noget nyt legetøj, som de kan bruge tid på, så dagen ikke bliver uoverskuelig lang for dem. Børn er børn, og konflikter om den “rigtige kop” eller om, sovsen ligger forkert på tallerknen vil stadig opstå selvom det er juleaften. Så jeg har lært at skrue helt ned for forventningerne og bare nyde aftenen.

For børnenes skyld starter vores juleaften allerede kl 16, hvor vi mødes alle sammen, og så sætter vi os til bords kl 17. På den måde skal børnene heller ikke vente til alt for sent, før vi danser om træet og de må åbne deres gaver. Der er 11-12 børn i selskabet, og de løber bare rundt og leger mens de voksne snakker og spiser færdigt, så der er ingen børn, der skal sidde ved bordet med tissemyrer i benene.”

Hvad ønsker du dig selv i julegave?

“Jeg har en lang mental liste over tøj og beautyprodukter, jeg ønsker mig. Jeg ønsker mig også altid bøger, og har en utopisk drøm om, at jeg får dem læst.”

Er der nogen gavepolitik i jeres familie?

“Fordi vi er så mange, giver vi primært gaver til den nærmeste familie. Og så trækker vi lod om, hvem af de andre voksne, man hver især skal købe en gave til. Min mand er generelt modstander af, at skulle give gaver på et bestemt – kommercielt – tidspunkt, så det er ikke hvert år, at der ligger en gave under træet fra ham til mig. Til gengæld får jeg gaver på random tidspunkter af året, så jeg klager ikke. I år giver vi hinanden adventsgaver i stedet for julegaver, og det er indtil videre en kæmpe succes.”

Hvad ser du særligt ser frem til i juledagene?

“Jeg ser mest af alt frem til at slappe af derhjemme med masser af sofa-hygge og ture på legepladsen. Der er noget helt særligt over juledagene, hvor man bare kan være sammen, uden der er nogen forventninger. Tidligere har vi altid haft planer i juledagene, men da vi sidste år alle fire fik corona i dagene mellem jul og nytår, blev vi helt naturligt tvunget til bare at være hjemme og holde os i ro. Det var virkelig dejligt, og det vil jeg gerne holde fast i og gøre igen.

Vi holder altid stor nytårsfest med en masse venner hjemme hos os, så juledagene går også ofte med at pakke julen ned i kasser og gøre klar til det nye år.”

Digital kreatør Camilla Valther Gade, 29 år, mor til Hollie på 5 år og Havana på 2 år. Bor på Amager.

Hvor skal du holde jul i år?

“Vi skal holde jul hos min eksmands søster, der bor inde i byen. Det er kun et par måneder siden, at vi blev skilt, men der har aldrig været nogen tvivl om, at vi skal holde jul sammen. Ingen af os har lyst til at undvære pigerne eller har lyst til, at de skal undvære os, så derfor, holder vi det sammen.Vi bliver kun fire voksne og to børn, men det elsker jeg. Fuldt fokus på børnene. Pigernes faster laver al maden, og vi andre prøver at hjælpe til, hvor vi kan. Typisk ender det dog alligevel med, at vi andre sidder og kigger på hende med et glas vin i hånden.

Er der en decembertradition, du sætter særligt pris på?

“Min absolutte yndlings decembertradition er, når jeg skal købe årets julepynt med mine børn. Hvert år vælger vi hver ét særligt stykke julepynt. Nogle år har det været fra Helle Høgsbros jule pop-up, andre år en mærkelig kugle fra tigeren (Flying Tiger, red.) eller noget i den stil, det må de helt selv bestemme. På den måde har de deres helt egen samling af julepynt, når de en dag skal flytte hjemmefra og selv pynte til jul. Derudover elsker jeg årets julefrokost med mine veninder og i år skal den holdes i min nye lejlighed. Vi bliver 12 personer, og temaet er “Grøften”, så aftenen står på smørrebrød og Hof i lange baner.”

Hvad er din vigtigste erfaring med jul og børn? 

“Juleaften er sådan en aften, hvor jeg giver slip på alle mine principper og bare slipper pigerne løs. Det vigtigeste for mig er, at alle får en god aften og det bliver det ikke, hvis jeg skal sidde og fortælle dem, at de skal spise deres kartofler. Hvis mine børn hellere vil se julefilm i sofaen, så får de lov til det. Så kan jeg også få lov til at snakke med de andre voksne. De fleste gaver bliver åbnet efter risalamanden, men typisk får pigerne også lov til at åbne en enkelt gave inden middagen.” 

Hvad ønsker du dig selv i julegave?

“Jeg ønsker mig en Slim Cera fra I Love Beauty og en cashmere hue fra Ficus Folium.”

Hvad er gavepolitikken i jeres familie?

“Jeg elsker at give gaver og jeg elsker næsten endnu mere at få dem, haha. Men i år har jeg altså besluttet mig for, at jeg kun giver julegaver til børnene i familien. Ellers løber det alt for hurtigt op. Jeg har to nevøer, og pigerne har lige fået en ekstra fætter på deres fars side, så de skal selvfølglig have nogle gaver.

Er der noget særligt du ser frem til i juledagene?

“Jeg glæder mig rigtig meget til en stille og rolig jul med mine børn og mine veninder i min nye lejlighed, hvor jeg kun har boet i en lille måneds tid. Vi skal hygge og se julefilm, spise dejlig mad og gå en masse ture i den friske luft. Juleaften skal pigerne enten sove hos deres far eller holde sleep over hos faster sammen med far, så senere på aftenen skal jeg også drikke en godnat-øl med mine veninder på Wesselskro. Jeg ved, at jeg kommer til at savne pigerne, når jeg skal til at sove juleaften, men jeg ved også, at de aldrig er længere væk end et opkald eller en cykeltur til Nørrebro. Og på den anden side, kan det også være helt vildt dejligt at komme hjem til en tom lejlighed, hvor man bare kan lave direkte hovedspring i putkassen uden at bekymre sig om, hvor tidligt nogen står op den efterfølgende morgen.

Sponsoreret af Arla Baby & Me® Økologisk

Dét at blive mor er en af de største forandringer i livet, og det er helt naturligt, at ansvaret nogle gange kan virke overvældende. På Arlas hjemmeside kan du møde andre mødre, der deler deres tanker og bekymringer om moderskabet og blive klogere på deres økologiske Arla Baby&Me® produkter, som alle er udviklet af et erfarent team af børneernæringseksperter. Se mere her: arla.dk/baby_vlog. Arla støtter anbefalingen fra WHO om udelukkende at amme i de første 6 måneder af et barns levealder. Desuden anbefaler Arla at fortsætte med amningen, selv når barnet bliver introduceret for en varieret kost omkring 6 måneders alderen. Læs mere om Arla Baby & Me® Økologisk på arla.dk/baby

Din kommentar

Din email adresse vil ikke blive offentliggjort. Nødvendige felter er markeret med *