“Hvad er det vigtigste, din mor har lært dig?”

Det er et stort spørgsmål, der kan sætte mange tanker og følelser i gang. Her deler 11 inspirerende kvinder, blandt andre Malou Aamund, Lærke Bagger og Amanda Collin, deres svar på, hvad det vigtigste er, som de har taget med sig fra barndommen og videre i deres eget moderskab

 

Artiklen er et sammendrag fra 11 forskellige episoder af vores Mama podcast. 

To_the_moon_honey_mama_actress_skuespiller_gravid_mor_Amanada_collin_sissel_abel_Amanda Collin

“Min mor er meget opofrende, og det har jeg virkelig beundret meget, særligt de sidste fire-fem år efter jeg selv er blevet mor. Det der med, at ofre alt for familiens ve og vel, det synes jeg hun gør på en virkelig sej måde. Det er at holde fast i traditioner for børnenes skyld, altid holde en fastelavnsfest, bage boller. Alt muligt, bare for at det skulle være et nice hjem. 

På samme måde har hun været virkelig nice med Frankie, vores datter. Jeg kan huske, da jeg startede på arbejde, og Frankie var fire måneder og ville ikke tage flaske, da hun stod hun derhjemme og vuggede et barn på Vesterbrogade og kiggede ud på bilerne og prøvede at give hende en teskefuld mælk hist og her, indtil jeg kom hjem. Det synes jeg er flot. Jeg er selv totalt omvendt – måske derfor!

Min mor har også et ret højt selvværd, og det er jo ikke noget, man kan købe sig til for penge eller lære. Vi har lige været på ski hele familien og der sad vi og snakkede om mobning og om, hvordan man havde det i de små klasser. Jeg tænkte bare altid at, når jeg blev mobbet eller, hvis der var nogen, der sagde noget til mig – nåhrmen, de er jo bare forelskede i mig. Og det er totalt min mor! Hvis jeg er kommet hjem og har fortalt om noget, så har hun altid sagt: Den man tugter elsker man, find dig nogle andre venner, de lyder da dumme dem der. Fejet det lidt væk. Jeg kan jo ikke huske selve oplevelserne, men hendes selvtillid på mine vegne, er måske det, der har sat sig i mig.”

Lyt episoden her

Katinka Bjerregaard

“Jeg har lært af min mor at være skamløs. Hun er altid sådan én der, hvis hun oplevede noget uretfærdigt – noget på gaden, nogen der holder i en bil mens den kører i tomgang, nogle hjemløse der har det koldt, at blive snydt i Netto, så har hun altid været sådan, det gider jeg ikke finde mig i! Også selvom køen er 80 meter og folk venter og folk bliver vrede. Hun er fuldstændig hævet over det der. 

Jeg tænker tit over, at det ville jeg gerne selv have lidt mere af. Det er også meget en kvindeting, det der med at være kvinden, der fylder lidt og er en man med et lidt grimt ord måske kunne kalde skinger. Men jeg har det også sådan, at det der med en skinger kvinde – der er også noget dejligt befriende over det. Jeg tænker over, at jeg på et tidspunkt – og jeg ved ikke hvornår jeg når til det – gerne vil være sådan. Bare helt ligeglad med, hvad folk tænker.”

Lyt episoden her

Malou Aamund

Malou Aamund

“Min mor har lært mig utroligt mange ting, men hvis jeg skal pege på en ting, så er det faktisk meditation. 

Min mor havde praktiseret transcendental meditation i mange år, og altid været meget spirituel som person. Hun er billedkunstner, og min far er erhvervsmand, så det var et hjem med mange forskellige, modsatrettede værdier. Men det er jo nogle værdier som egentlig, hvis man kan få det til at hænge sammen, er meget vigtige at kunne balancere. 

Hun inviterede os med på sådan et transendental meditationskursus, da jeg var 17 år gammel. Og jeg kan bare huske, jeg tænkte, det her det er fuldstændig på månen, det har jeg overhovedet ikke brug for. Jeg gik i sort, halvpunket tøj og dengang var det jo nærmest trendy at være lidt halvdepressiv og gå på Krasnapolsky og læse Michael Strunge-digte. Det med de der op- og nedture, det var bare en del af firserne.

Men vi gik igennem det og blev initieret, som det hed og fik vores mantra. Så jeg lærte teknikken der. Og på det tidspunkt, gemte jeg det bare i en kasse og tænkte, det har jeg ikke brug for. Men når jeg så senere kigger på min karriere og det at have en krævende karriere og insistere på at have et rigt familieliv ved siden af, der stiller man store krav til sig selv og kan godt komme til at glemme at mærke efter og være i nuet.

På et tidspunkt, jeg tror jeg var på Microsoft, hvor man også begyndte at tage fat på meditation og mindfulness og der havde jeg teknikkerne fra dengang. Det er tilbage i 2011, og der får jeg opbygget den der meditationspraksis, som jeg har taget med mig lige siden og som har gjort, at jeg føler, jeg kan klare udfordringer og intensitet og stress på en anden måde. Det har gjort, at jeg altid lige kan træde et skridt tilbage og se tingene med en anden ro. Og det er faktisk noget, jeg har prøvet at give videre til mine egne børn.”

Lyt episoden her

To_the_moon_podcast_lærke_bagger

Lærke Bagger

“Hvis der er noget der står som det jeg husker mest klart så er det at min mor igennem de svære tider i mit liv har min mor haft det ordsprog, der hedder: “Den tid der er gået godt, kommer ikke skidt tilbage”. Det kan lyde banalt men i virkeligheden så tror jeg det handler om at man skal sætte pris på de gode ting i livet og det der gør en glad og det der gør lykkelig, fordi der er rigtig mange ting der er svære så når man har det godt, så skal man også huske at sætte pris på det.”

Lyt episoden her

Maj My Humaidan

“Min mor er et meget ærligt menneske. Jeg tror simpelthen ikke, hun kan finde ud af at lyve, hun er i hvertfald ikke ret god til det. Det er både forstået i en meget konkret forstand. Men det betyder også, at hun lyver ikke over for sig selv i livet, og det gør hun heller ikke overfor de relationer hun har. Så jeg har lært meget hurtigt at blive spejlet ret skarpt fra hende. Jeg tror, at noget af den ærlighed, som er blevet både min måde at leve på men faktisk også mit arbejde, kommer helt klart fra den der gennemsigtighed hun har. Som barn har det både kunnet være ret, okay – nå så fik man da rimelig kontant besked, men som voksen er det noget jeg sætter virkelig sætter stor pris på. Jeg ringer til min mor, hvis jeg gerne vil have sandheden.”

Lyt episoden her

To_the_moon_honey_mama_Mette_Petite_knit

Mette Wendelboe Okkels 

“Min mor har haft en noget anderledes rolle end i de fleste familier. Mine forældre blev skilt, da jeg var ti år, og så flyttede hun til Sverige. Så jeg har haft et lidt kaotisk forhold til hende. 

Jeg så hende i skoleferier, og så en gang i mellem i nogle forlængede weekender. Men jeg havde faktisk ikke rigtig lyst til at komme derop, så når jeg kunne slippe for det så forsøgte jeg at slippe for det. Jeg savnede hende, jeg kunne bare ikke lide at være deroppe. Det var jo ikke der, hun skulle være. 

Jeg synes alligevel, jeg har lært meget af hende. Særligt som voksen, og måske især som selvstændig erhvervsdrivende, for det var hun også. Så hun har været stort forbillede for mig. Måske er det noget med arbejdsmoral.”

Lyt episoden her

To_the_moooN-Honey_Alberte_winding_

Alberte Winding 

“Fordi min mor døde, da jeg var 8 år gammel, så gav hun mig en – særligt da jeg var ung og også et godt stykke op i livet – en uforklarlig længsel. Nu når jeg sidder her og siger det, er den jo ikke så uforklarlig længere. Men det gav mig sådan et underligt hul i livet og en søgen efter den konstante alt opfyldende kærlighed.

Men hun var der jo til jeg var 8, så jeg tror også hun har givet mig en usynlig gefühl med, hvornår man hiver et barn op på skødet og sidder og holder om det og dufter ned i dets hår eller hvor lange små børnenegle skal være før de bliver klippet, eller hvor meget de skal i bad. Alle sådan nogle små omsorgsting, dem har jeg jo fået med. Og når jeg går ind i den tankegang, så kan jeg helt mærke min mors store ømhed og næsten glødende lys indefra. Så jeg tror, hun har givet mig et lys med.”

Lyt episoden her

Cecilie Nørgaard 

“Min mor har været en meget central figur i mit liv. Jeg tror egentlig ikke, hun har været så ordrig i forhold til, hvad der var det vigtigste, men hun har været meget tydelig i sine egne valg, og har været en virkelig, virkelig stærk rollemodel – ikke mindst i forhold til at gå efter det, som hun syntes var vigtig og det hun gerne ville opnå. Jeg tror, at det hun virkelig har lært mig, det er at gøre det: At finde ud af, hvad der var vigtigt for mig, og så gå efter det.”

Lyt episoden her

to_the_moon_podcast_helene_reingaard_neumann_thomas_vinterberg_mama

Helene Reingaard Neumann

“Det vigtigste, hun har givet mig med videre er en meget autentisk og samtidig jordnær tro på, at man er okay. Noget med at man er noget værd. Og at man aldrig skal betvivle, hvem man er.

Jeg har tænkt meget over, at min mor var 40 år, da hun fik mig, og jeg har to ældre søskende som er en del ældre end mig, 17 og 20 år ældre faktisk. Så dengang var hun en måske en lidt ældre mor – det er jo mere normalt i dag at få børn lidt senere, men jeg tror, det har givet en grundlæggende ro hos hende, som jeg i hvertfald har nydt rigtig godt af. Og også et meget stort nærvær. Og så var jeg vist nok et rigtigt ønskebarn. Mine forældre prøvede længe at få mig, så da det lykkedes, var det selvfølgelig en stor gave, og det synes jeg, jeg har kunnet mærke hele min opvækst.”

Lyt episoden her

Sandie Westh

“Det vigtigste, min mor har lært mig, er at sige nej og sige fra. Jeg læste på et tidspunkt et rigtig Gajol citat, som jeg har taget med mig videre, hvor der stod: At sige nej til noget, er at sige ja til dig selv. Det er jo bare tit rigtigt. Gud, hvor ser jeg mange, der siger ja til alt muligt, aftaler og al muligt på jobbet, og som knækker nakken på det eller som er unødigt stressede. 

Jeg kommer fra et hjem, hvor jeg altid har fået at vide, at det var vigtigt at sige nej og sige fra – over for aftaler men også over for grænseoverskridende mennesker. Det betyder selvfølgelig ikke, at jeg ikke har oplevet grænseoverskridende ting igennem livet, fordi det er jo svært at sige nej på forhånd, men jeg tror også, det er det vigtigste, jeg kommer til at give min søn videre. At det ikke er farligt at sige nej. Den der meget empowering følelse, man kan få af at sige nej til noget, er jo wonderful. 

Det er jeg bare så glad for at jeg har fået med hjemmefra, ikke altid at være en pleaser. Men faktisk have sig selv nærmest, så man ikke går rundt og har ondt i maven over at andre har overskredet ens grænser, eksempelvis. 

Jeg kan huske, min læge på et tidspunkt sagde, at hun elsker børn der siger nej og siger fra. For det betyder, at det er sunde børn.”

Lyt episoden her

Mette Østergaard i hvid skjorte med baby på skødet

Mette Østergaard

“Jeg har været så heldig, at min mor har vist mig en ubetinget kærlighed. Det er en kærlighed, som man for alvor oplever og føler, når man bliver forælder, men som jo selvfølgelig kan blive vist på mange måder. Jeg tror, min mor viste den ved at være enormt støttende og enormt tålmodig. Jeg er selv meget utålmodig af karakter, så det at have en mor, som er meget rummelig og som gik med på mine ideer, også nogle gange når hun måske syntes, at jeg ville lidt for meget lidt for hurtigt. Jeg kan se i retrospekt, at hun forsøgte at lave nogle rammer, så jeg alligevel kunne få lov til at udfolde mig.”

Lyt episoden her

Noor Yassin

“Det er særligt nu her, hvor jeg er ældre, at jeg ser meget af min mor i mig selv. Det er især det der passionerede drive, som hun havde og hendes imødekommenhed og åbenhed over for alt og hele verden. Det tror jeg, er det største jeg har taget med, når jeg kigger på, hvordan jeg er i dag og, hvordan hun var. Den del, tror jeg virkelig har forplantet sig i mig.”

Lyt episoden her

Din kommentar

Din email adresse vil ikke blive offentliggjort. Nødvendige felter er markeret med *