Tvillinger: Gode råd fra en tvillingemor
Der ikke kun to streger på testen, men også to liv i maven. Det kan være en stor omvæltning at finde ud af, at man er gravid med tvillinger, og ofte hober både praktiske og følelsesmæssige spørgsmål sig op. Her deler tvillingemor Caroline Bahrenscheer sine bedste råd til dig der venter eller allerede har tvillinger.
Da jeg fandt ud af, at jeg var gravid med tvillinger, begyndte jeg at græde. Dem, der sad i venteværelset må have troet, at der var noget galt, men der var jo ‘bare’ to guldklumper. Jeg græd, fordi jeg troede, at tvillinger automatisk betød kejsersnit, og mit første kejsersnit havde ikke været en god oplevelse. Jeg var også bange for, hvilken graviditet jeg skulle gennemgå, og hvad den ville gøre ved min krop.
Jeg brugte en uge på at bearbejde det og begyndte i stedet at fokusere på alt det fede ved at have tvillinger. Til min første jordemoderaftale fik jeg at vide, at en tvillingegraviditet ikke er en drømmegraviditet, og at det ville komme til at blive rigtig hårdt. Men hendes ord blev gjort til skamme, for jeg havde en fin tvillingegraviditet uden komplikationer.
I dag ved jeg, hvor magisk det er at have tvillinger. De er altid sammen og første gang, de griner ad hinanden, smelter ens hjerte. Når du får tvillinger, bliver du en del af en ny klub af tvillingeforældre, som virkelig forstår dig, og som anerkender, hvor hårdt det kan være, men i den grad også hvor fantastisk det er.
Nu har jeg samlet de tips, jeg selv ledte efter i min tvillingegraviditet:
1.Lad være med at tage bekymringerne på forskud
En tvillingegraviditet er kategoriseret som en risikograviditet, uanset hvilken type tvillinger du venter dig – men det betyder ikke, at du nødvendigvis får en svær graviditet. Jeg havde en meget nem og ukompliceret tvillingegraviditet. På nogen måder nemmere end min første graviditet. Så undgå at bekymre dig, før der er grund til bekymring. Det kan være svært, men brug hellere energien på at lave de ting, du kan, mens du kan og nyd det, der kan nydes. Man er dog højgravid i længere tid, så gør de ting, du gerne vil, tidligt i din graviditet.
2. Find en tvillingeven
I starten af min graviditet med tvillinger fandt jeg ved et tilfælde en anden kvinde på Instagram, der også var gravid med tvillinger. Det viste sig, at vi havde termin med en måneds mellemrum, at vi begge ventede enæggede tvillingepiger, og at vi begge havde en datter i forvejen på næsten samme alder. Vi mødtes flere gange under vores graviditeter og kunne vende de tanker og bekymringer, vi havde. Det var en kæmpe støtte, og vi har også kunnet følge og hjælpe hinanden, efter pigerne blev født.
3. Synkronisering er vigtigt men ikke altafgørende
Synkronisering er vigtigt, når man har tvillinger, men det er ikke alt. De er stadig to individer, der kan have forskellige behov. Det kan være frustrerende, når man forventer, at de sover samtidig, og den ene hele tiden vågner tidligt, men jeg lærte hurtigt ikke at forvente noget. Da de var helt små, vækkede vi altid den ene, når den anden vågnede. Nu, hvor de er 15 måneder, lader vi dem sove. Den ene sover altid længere lur end den anden og det er helt fint.
4. Slyngevuggen er din bedste ven
For os har tvillinge-slyngevuggen med motor været fuldstændig uundværlig. Min første datter var ikke specielt fan af den, og jeg var derfor skeptisk fra starten, men motoren viste sig at være koden for os. Specielt når man står alene med dem, og de begge to er kede af det, har jeg tit vugget den ene i vuggen og den anden i armen og på den måde fået dem begge til at falde til ro. Om dagen sov de sammen i en stor tvillingevogn uden at blive vugget.
Hvis du har prøvet en slyngvugge med motor, og det bare ikke fungerer, så kan en skråstol også være en hjælp. Vi havde en periode, hvor tvillingerne var kede af det, hver gang vi skulle spise aftensmad, så der sad vi og vippede hver vores tvilling med foden, imens vi spiste.
5. Syng det væk
Sang har været et godt redskab for mig. Specielt de dage, hvor de har været ekstra kede af det eller utilfredse. Jeg har sunget i mange mærkelige situationer, men det er svært at blive frustreret og ked af det, når man synger, og det tror jeg også smitter af på børnene. De kan lige pludselig glemme deres frustration, fordi de hører en sang, de kan genkende.
6. Giv hinanden pauser
Det kan være intenst at have to babyer på en gang. Det er 100% teamwork, for der er ikke lige så mange pauser, som når man har ét barn – og slet ikke, hvis man har andre børn. Husk at give hinanden pauser, for så kommer din partner retur med ekstra og fornyet energi. Hvis din partner ikke er god til at spørge om pauser, så tilbyd det.
Vi har erfaret, at hvis vi ikke giver hinanden pauser, så er vi begge to hele dagen på alle tre børn, og ingen af os får udrettet noget. Hvis vi derimod aftaler, hvem der er sammen med børnene, så den anden kan få et pusterum, får vi pludselig mere ud af dagen. Og så har ordet ”pause” også fået en ny betydning: Det betyder at tage op og handle eller ordne vasketøj frem for at det betyder at læse en bog, men det er også helt okay. Bare man kan få lov til at have sine tanker for sig selv for en stund, uden at blive afbrudt.
7. Gå en tur
Hvis begge piger er utilfredse og har fået mad og tørre bleer, men alligevel ikke kan finde ro, har det hjulpet at gå en tur. Oftest er de blevet i bedre humør af at sidde i vognen og få lidt frisk luft og andet at kigge på, og det er nogle gange nemmere at håndtere to babyer i en barnevogn, end i en stue hvor de begge vil have deres mor eller far og tumler rundt.
8. Del jer op
Vores datter var 2,5 år, da tvillingerne blev født. I starten syntes hun, de var det sødeste, men senere kom der meget jalousi, og det fylder stadig en del i vores hverdag. For at undgå for mange konflikter deler vi os tit op om eftermiddagen. Én laver noget med tvillingerne, mens en anden er sammen med den store. Det skaber mere ro i de perioder, hvor det er værst.
I de perioder, hvor tvillingerne har sovet dårligt, har vi også delt os op og taget hver vores tvilling. Det har givet mere søvn til alle, fordi tvillingerne ikke har vækket hinanden.
9. Det er okay at gå videre
Jeg er aldrig blevet stoppet så mange gange på gaden som efter, jeg blev mor til tvillinger. Der er rigtig mange, der “vil se giraffen”, og de holder ikke tilbage med spørgsmålene. Har I fået hjælp? Fik du så kejsersnit? Er de enæggede? Har I tvillinger i familien? Osv. osv. De fleste spørgsmål er sikkert kærligt ment, men når man skal svare på dem hver gang, man går en tur, bliver man lidt træt, og jeg har heller ikke lyst til at dele ud om mit privatliv til en fremmed på gaden. Det er helt okay at sige “nej” og gå videre.
10. At være tvilling er et livsvilkår
Da jeg var på barsel med min første datter, kunne jeg slet ikke forstille mig, at man skulle klare at have to. Men det kan man, og det kan du også. Tvillingemødre udvikler et helt andet gear og overblik som ingen andre.
Jeg droppede den dårlige samvittighed fra dag 1. Dårlig samvittighed over, at man ikke kan holde dem begge hele tiden, kigge på dem begge, trøste dem begge osv. De er født som tvillinger, det er deres livsvilkår, og det er noget, de lærer. Nogle gange vil det være irriterende og hårdt at være tvilling og andre gange helt fantastisk. Og dit vilkår er, at du er mor til to. Du kan ikke sammenligne med det at have ét barn, for det er ikke det samme. Så der er ingen grund til at have dårlig samvittighed, for det at få to børn er i forvejen en kæmpe bedrift, og det skal man være stolt af.
7 ting jeg uden at tøve ville købe som kommende tvillingeforældre:
- En slyngvugge med motor
- En robotstøvsuger
- En dobbeltseng, der er 220 cm bred, så alle får sovet godt
- En Babybrezza, hvis dine tvillinger får flaske (automatisk modermælkserstatningsmaskine, red.)
- En tvillingebabynest
- En Bugaboo-barnevogn, som kan komme igennem alle døre og evt. en stor gammel tvillingebarnevogn, hvor de kan sove lur sammen
- En virkelig god sofa, hvor der er plads til at overnatte på
Tekst Caroline Bahrenscheer Foto Maria Franck og privat
Din kommentar