To_the_moon_Luna_Schulze_efterfødselssamtalen_featured

Forbered din krop på et blodtab ved fødslen

Omkring 15 % af fødende kvinder har en større blødning efter fødslen. Selvom blodtab er normalt, kan det være en voldsom oplevelse. Her gør to fødselslæger med speciale i efterfødselsblødninger os klogere på, hvad vi selv kan gøre for at styrke kroppen og minimere risikoen for et kompliceret efterforløb

 

Hellen Edwards og Charlotte Holm er begge fødselslæger på henholdsvis Herlev og Hvidovre Hospital og arbejder med speciale i efterfødselsblødninger og blodmangel. De har mødt hundredevis af kvinder, som efter en fødsel pludselig bløder meget. Når en blødning opstår, sker der et markant sceneskift på fødestuen. Fra et lettelsesøjeblik, når barnet er født, til en akutsituation, hvor en kraftig blødning skal stoppes. Pludselig flyver kommandoerne i luften mellem personalet. Hent, pres, hold. Det kan være en voldsom oplevelse – både for kvinden, som hurtigt skal køres væk fra stuen og til operation for at få stoppet blødningen, og især for partneren der er tilskuer til en dramatisk scene, og som står efterladt med barnet.

Hvorfor kan man opleve at bløde meget efter fødslen? 

Hellen: ”Først og fremmest er det normalt at bløde lidt både under og efter fødslen, og som udgangspunkt er det ikke bekymrende. Faktisk får den gravide fra naturens side en betydelig større blodmængde i kroppen i løbet af graviditeten. Og der er derfor også et større depot at tage af, når den fødende mister blod. På den måde er kroppen jo smart og forbereder sig i løbet af graviditeten på en eventuel efterfødselsblødning.” 

To_the_moon_honey_første_40_Dage_Mad_
Læs også

De første 40 dage efter fødslen

Charlotte: ”Fødslen kan sagtens have været ukompliceret, men af forskellige årsager kan der alligevel opstå en blødning efter barnet er født. Retningslinjerne siger, at det er normalt at den fødende bløder op til en halv liter blod ved en vaginal fødsel og op til en liter blod ved kejsersnit. Hvis blodtabet bliver større end det, tager vi det alvorligt. Her gælder det om hurtigst muligt at få stoppet blødningen, så kvinden ikke bliver dårlig.” 

Hvordan opstår en blødning?

Hellen: ”Som sundhedspersonale betragter vi det som en efterfødselsblødning, hvis den fødende bløder kraftigt umiddelbart efter fødslen. Efterfødselsblødning kan opstå på baggrund af flere årsager, og det kan være en kombination af flere faktorer. Det kan derfor også være svært at vide, hvem der vil bløde på forhånd. Vi ved dog, at de hyppigste årsager til en efterfødselsblødning er, at livmoderen ikke trækker sig ordentligt sammen efter fødslen, og det kan der være mange grunde til. Det kan også være, at der er kommet rifter under fødslen, eller at noget af moderkagen stadig sidder fast.”

Hvordan føles det at bløde så meget?

Hellen: ”I den efterfølgende tid efter en større blødning, kan man opleve at være svimmel, træt og afkræftet. Her er det vigtigt, at man får tid og ro til at komme til kræfter igen.”

Charlotte: ”I de sværere tilfælde, hvor adskillesen mellem mor og barn har været lang og blodtabet stort, kan det have betydning for en række faktorer. Vi ser, at amning og tilknytning kan blive besværliggjort. I de helt alvorlige og heldigvis sjældne tilfælde hvor man har tabt meget blod, viser forskning, at der er en større risiko for at udvikle en fødselsdepression. Derfor er det vigtigt med opmærksomhed og omsorg for kvindens mentale og fysiske helbred i den efterfølgende tid.”

Hvordan ved man, om man er i øget risiko for en efterfødselsblødning?

Charlotte: ”Det er ude af kvindens kontrol, om hun kommer til at bløde, efter barnet er forløst. Det kan opstå hos alle. Derfor er det også standard procedure at forebygge et større blodtab for alle fødende på hospitalerne. Lige efter barnet er født, giver vi kvinden en indsprøjtning med oxytocin for at hjælpe livmoderen med at trække sig sammen og derved minimere risikoen for en større blødning. Vi ved dog, at der er en forhøjet risiko for efterfødselsblødning hos nogle. Det gælder eksempelvis hvis man venter et stort barn, tvillinger, eller der er meget fostervand. De kvinder er vi ekstra opmærksomme på.”

To_the_moon_honey_Baby_bump_gravid_med_bea_fagerholt
Læs også

Bea Fagerholt: Vandet gik uventet tre uger før terminsdatoen

Hellen: ”Vi er også især på forkant med de kvinder, der har blødt tidligere. Vi ser nemlig en tydeligere sammenhæng med, at en efterfødselsblødning opstår igen, hvis der har været en tidligere blødning ved forudgående fødsel. Derudover er det også en faktor, hvis den fødende er over 40 år, og hvis fødslen har været lang. Kvinder i forhøjet risikogruppen for en større blødning, giver vi ekstra oxytocin lige efter fødslen, for at minimere risikoen for et kompliceret blodtabsforløb.”

Hvordan kan man give kroppen de bedste forudsætninger for et eventuelt blodtab?

Charlotte: ”Det handler om at være dækket godt ind på jern under gravidteten og derved også til fødslen. Hvis jernniveauet er normalt, er man bedre rustet til at klare et blodtab. Jerntilskud er i forvejen en del af Sundhedsstyrelsen graviditetsanbefalinger. Jernbehovet bliver nemlig større under en graviditet, for at barnet kan udvikle sig fysisk og mentalt. Men jern tages også forebyggende for at undgå jern- og blodmangel hos kvinden. Det handler altså om at være ”tanket godt op”, så man bedre kan tåle at miste blod. Om det er flydende eller i tabletform, er ikke det centrale. Mængden er til gengæld afgørende, og også hvornår man tager den. Jern skal tages fastende, altså uafhængigt af andre måltider og kun en gang om dagen. Det er vigtigt, da tarmen ellers har svært ved at optage det, og så får tilskuddet ikke sin virkning.”

Shop

Chantelle • Gravidtrusser

320 kr 160 kr

Hvor meget jern skal man tage som gravid?

Charlotte: ”Gravide skal tage 40-50mg jerntilskud om dagen fra uge 10. Det er rent jerntilskud man skal indtage, så man skal ikke begynde at trække noget fra, hvis man kan se, at der er jern i den vitaminpille, som man i forvejen tager i forbindelse med graviditet.”

Hellen: ”Mange kvinder oplever, at jerntilskud giver hård mave, og så kan man enten prøve et andet præparat eller tage håndkøbsmedicin imod det i stedet for at stoppe jerntilskuddet.”

Er der grupper af kvinder, der skal være særligt opmærksomme på at tage jerntilskud?

Charlotte: ”Man kan have et jernunderskud, hvis man spiser restriktivt. Enten hvis man er vegetar eller veganer, eller hvis man har en spiseforstyrrelse. Derudover kan man være i underskud, hvis der er et kort interval mellem en foregående og kommende fødsel. Det kan skyldes, at man endnu ikke har fået fyldt kroppens jernlagre op. I de tilfælde anbefaler vi, at man får målt sit jernindhold og blodprocent ved en blodprøve ved egen læge, for at vide hvilken dosis jern man bør tage.”

 

Tekst Astrid Vilhelmsen, foto privat

Din kommentar

Din email adresse vil ikke blive offentliggjort. Nødvendige felter er markeret med *