Hvordan taler man med sit barn om døden?

Forfatter, Julie Frost, mistede sin 10 måneder gamle søn. Gennem historiefortælling fandt hun og familien et sprog til at tale om deres sorg, og siden har Julie skabt børnebøgerne om Knirke, der gør det lettere for børn og voksne at sætte ord på døden. Her fortæller hun, hvordan vi kan tale med vores børn om dem, der ikke længere er her og om, hvad døden betyder

Hvad handler Knirke-bøgerne om?

“Bøgerne handler om egernet, Knirke. I hver bog møder Knirke én af sine venner, som på en eller anden måde mister en person tæt på dem. De har hver deres udfordring i forhold til deres tab. Knirke har en sort kappe, som giver tryghed og beskyttelse, og som vennen kan låne til at overkomme udfordringen. Sammen finder de svar på udfordringen. På trods af at bøgerne i voksnes øjne har nogle alvorlige emner, er de ikke tunge eller triste i stemningen, men derimod lette og legende og en god historie i sig selv.”

Hvorfor er det vigtigt at tale med sine børn om død og sorg?

“For de børn, som har oplevet døden tæt på, er det naturligvis et vigtigt emne at tale med dem om. Derudover er døden noget, som mange børn på et tidspunkt bliver optaget af, og samtidig noget, som mange voksne har svært ved at finde konkrete svar på. Forhåbentlig kan en tidlig og ufarlig dialog om døden være med til at aftabuisere et emne, som vi alle kommer til at forholde os til på et tidspunkt.

Jeg tror, berøringsangsten meget sandsynligt opstår i barndommen, når voksne viser ubehag ved emnet. Jeg har selv mødt det ubehag så mange gange, når jeg har fortalt om Bille. Det er mit håb, at børn ved en tidlig og åben dialog om døden ikke arver den berøringsangst som rigtig mange voksne har i dag.”

Shop

Knirke & Grævling tegner • Børnebog

130 kr

Hvordan hænger din personlige historie sammen med Knirke-bøgerne?

“Jeg gik i gang med at skrive bøgerne for snart seks år siden, efter at jeg pludseligt mistede min søn, Bille. Han døde af uforklarlige årsager i løbet af natten, da han var 10,5 måned gammel. Vi fandt ham liggende død i sengen om morgenen. Der var ingen tegn eller forvarsler, og der var heller ingen forklaringer efterfølgende. Det bliver kaldt pludselig uventet spædbarnsdød eller vuggedød, når et barn under 1 år dør uventet og af uforklarlige årsager.

Billes to ældre søskende var henholdsvis 3 og 5 år og i tiden efter, blev det klart for os, at vi ikke havde fået talt med vores børn om døden. De manglede simpelthen nogle konkrete forklaringer på det, som de havde oplevet. Historiefortælling blev måden, hvorved vi kunne nå ind til vores børn. Vi digtede historier, som mindede om deres situation, men som handlede om nogle andre. Det gjorde det nemmere for dem at være i samtalen, og reflektere over det, som de selv havde oplevet, når det eksempelvis handlede om et dyr, der havde mistet. På den måde kunne vi ved hjælp af historierne tale helt konkret om, hvad der sker, når man dør, eller hvordan det føles at miste nogen. Jeg gik derefter i gang med at skrive historier, som alle kan bruge, og som taler i øjenhøjde med børn om sorg og savn.”

Hvad er det for nogle egenskaber, vi sammen med Knirke kan styrke hos vores børn?

“Helt overordnet vil jeg rigtig gerne være med til at give børn og voksne et mere naturligt forhold til døden. Døden er jo et emne, som er relevant for os allesammen. Bare fordi man lukker øjnene, går det ikke væk. Jeg siger ikke, at man bør forberede børn på, at “en dag er mor og far her ikke længere…”. Slet ikke. Det handler mere om at vise børn, at det her emne kan vi sagtens tale om på en naturlig og ufarlig måde. Formålet med bøgerne er at hjælpe samtalen på vej og at give konkrete svar og forklaringer på de typiske spørgsmål, som børn fra de er i 3-årsalderen kan have i forhold til døden og det at miste. For de børn, som har død eller sygdom i deres liv, kan bøgerne have en forløsende effekt. De kan hjælpe med at bearbejde sorgen over at miste en nær relation, så sorgen ikke bliver en tung skygge i det videre liv. Sorg er ikke kun tung og mørk, som vi i vores kultur har tendens til at gøre den. Der er også en masse smukt i sorgen. Sorgen kan naturligvis gøre virkelig ondt og være svær at acceptere, men den er også fyldt med kærlighed. Vi sørger, fordi vi elsker. Og kærligheden til den, vi har mistet, består.”

Shop

Knirke & Hare bliver modige • Børnebog

130 kr

Hvem er Knirke-bøgerne skrevet til?

“Bøgerne er skrevet til børn fra 3-årsalderen og kan læses af børn helt op til 10 år. De er skrevet både til de børn, som har død eller sygdom i deres liv, og til dem, som bare er nysgerrige på emnet. Den voksne læser kan også få noget ud af at læse bøgerne, da bøgerne kan give et godt indblik i børns meget konkrete forståelse af savnet, sorgen og døden.”

Hvordan anbefaler du, at man læser bøgerne med sine børn?

“Jeg anbefaler, at man læser dem på samme måde, som man læser alle mulige andre bøger. Jeg tror, at det er vigtigt, at man som voksen ikke gør det til en særlig og alvorlig ting, at nu skal vi læse nogle bøger om noget svært. Meningen er netop, at gøre det til et naturligt emne, så børnene også mærker, at man godt kan stille spørgsmål. Fantasierne kan mange gange overgå virkeligheden, hvis børnene ikke får svar på deres spørgsmål og forklaringer på deres forestillinger.”

Shop

Knirke & Pindsvin flyder med strømmen • Børnebog

130 kr

Hvilke tilbagemeldinger har du fået på bøgerne – hvilken forskel har de gjort?

“Jeg har fået flere meget rørende tilbagemeldinger fra forældre, som enten selv er syge eller har mistet sin partner. De fortæller, at bøgerne hjælper med at få startet snakken om alle de følelser, som børnene går rundt med. Jeg har også modtaget beskeder fra forældre og bedsteforældre, som læser bøgerne med deres børn og børnebørn, som ikke har oplevet at miste nogen. Nogle børn er meget nysgerrige på emnet og synes, at det er helt vildt spændende. Det gør mig meget glad, når jeg hører at børn fanger bøgernes budskaber. Særligt har jeg fået mange henvendelser fra fagfolk. Folk som i det daglige arbejder med enten børn eller sygdom og død. Jeg får at vide, at de manglede bøger som disse, og at de kan bruge dem som et redskab i deres arbejde.“

Hvilken af Knirke-bøgerne er den mest alsidige?

“”Knirke & Ræv kigger mod himlen” handler om at savne, og hvad man kan gøre, når man savner rigtig meget. De fleste børn kender til det at savne. Eller “Knirke & Grævling tegner”, som handler om, at ingen følelser eller reaktioner er forkerte. Man har nemlig sin helt egen måde. Ligesom når man tegner.”

Shop

Knirke & Ræv kigger mod himlen • Børnebog

130 kr
Meet’n’greet

Julie Døssing Frost er tidligere konsulent, mor til fem og bor på Amager med sin mand, Mads. Julie er forfatter til børnebogsserien om egernet Knirke, der gør det lettere for børn og voksne at tale om døden. Se de fem bøger i serien og køb her

Din kommentar

Din email adresse vil ikke blive offentliggjort. Nødvendige felter er markeret med *