Alt du skal vide om bækkenbunden efter graviditet
En graviditet sætter bækkenbunden på overarbejde. Den skal give sig, strække sig og samtidig kunne holde fast på alt det, der skal holdes på. Fysioterapeut Louise Hein Sommer fortæller her, hvorfor alle kvinder bør interessere sig for deres bækkenbund – før, under og efter graviditeten
Hvorfor er det vigtigt at interesse sig for sit underliv?
“Underlivet er centralt for en række funktioner – foruden at støtte vores underlivsorganer og kontrollere, om vi kan holde på urin, afføring og luft, så er det jo vores underliv, der bærer og bringer nyt liv til verden. I forhold til vores sexliv er det også afgørende at forholde os til.”
Hvilken betydning har det for vores sexliv?
“Hvis man ikke har kontakt til bækkenbunden eller har afskåret forbindelsen, fx efter en traumatisk fødsel, kan det være svært at mærke sin sexlyst. Men når man aktivt træner sin bækkenbund med fokus på både at aktivere og give slip i musklerne, øger det blodgennemstrømningen og flowet i nerverne i området. Det øger sensibiliteten, så man bedre kan mærke sit underliv. En øget opmærksomhed på og bevidsthed om det område giver derfor en større sexlyst.
At man har en bækkenbund i balance og har kontakt til sine muskler kan også give bedre orgasmer. En del kvinder har en overspændt bækkenbund efter vaginal fødsel og kejsersnit, og det vil nedsætte følsomheden i bækkenbunden og give smerter både ved indtrængning og dybere i bækkenbunden.”
Hvad er de hyppigste problemstillinger, som de kvinder, du arbejder med, har?
“Typisk henvender kvinder sig, hvis de oplever problemer med nedsynkning af underlivsorganerne eller har en følelse af tyngde, som generer den. Det kan også være problemer med inkontinens, bækkensmerter i graviditeten, behov for individuel vejledning i bækkenbundstræning samt smerter ved samleje – enten pga. arvæv efter en bristning eller en overspændt bækkenbund.
Dem, der kontakter mig, henvender sig også, fordi de synes det er rart, at jeg kommer hjem til dem, hvor de er trygge. Min mission er, at kvinder ikke først vil begynde at interessere sig for deres underliv, når de oplever problemer, men at man kan henvende sig, fordi man gerne vil blive klogere, uanset hvor man er i livet. Jeg synes, alle kvinder skal investere i deres underliv med et besøg hos en gyn.obs.fysioterapeut allerede i graviditeten. Det vil give en større indsigt i kroppens signaler og en bedre kropsbevidsthed, der vil komme en til gavn efter fødslen også.”
Hvad er det, der sker med bækkenbunden, når man er gravid og efter man har født?
“Efterhånden som vi i graviditeten bliver større og tungere, belastes vores bækkenbund mere og mere. Bare det at være gravid belaster bækkenbunden rigtig meget, så selvom man har født ved et kejsersnit, bør man stadig tage sig af sin bækkenbund efterfølgende. Ved en vaginal fødsel udvides bækkenbunden mere end 200%, og får man for eksempel en 2.gradsbristning, så er muskler og nerver involveret, og man skal sys. Det betyder, at der kommer arvæv, og de fleste vil have brug for genoptræning. På den måde er det ikke så meget anderledes end, hvis man har ødelagt en muskel i knæet eller skulderen.“
Hvad kan man gøre for sin bækkenbund allerede i graviditeten? Også for at modvirke bækkenløsning?
“Når man er gravid, er det for mange primært fødslen, der fylder, og den, man forbereder sig på. Men hvis man træner bækkenbunden allerede i graviditeten, forebygger man inkontinens sidst i graviditeten, og endda også efter fødslen.
Jeg anbefaler også, at man bruger fem minutter 2-3 gange ugentligt den sidste måned i graviditeten på mellemkødsmassage. Det kan være med til at gøre det mere blødt og fleksibelt, og man bliver fortrolig med sit underliv. Og så synes jeg, det er vigtigt, at man kigger på sig selv med et spejl og bliver bekendt med, hvordan ens underliv ser ud inden fødslen. Det kan være rigtig godt at kende udgangspunktet, så man har et sammenligningsgrundlag og kan se, om alt er vokset rigtigt sammen efter fødslen. Desværre er der for de flestes vedkommende ikke opfølgning på hospitalet, selv efter en 2. gradsbristning.
Det har en forebyggende effekt mod bækkensmerter i graviditeten, hvis musklerne omkring bækkenet er stærke på forhånd. Bevægelse og træning er en god ting, men skal selvfølgelig være tilpasset den enkelte. Selv, hvis man allerede har bækkensmerter, anbefales træning, fordi det er med til at behandle og forebygge forværring.”
Hvordan påvirker fødslens forløb, hvor meget bækkenbunden bliver påvirket?
“Det har stor betydning, hvor lang en pressefase man har, for hvis babys hoved i lang tid står helt nede på bækkenbunden og trykker, så bliver muskler og nerver mere belastet. Det betyder selvfølgelig også noget om man bliver klippet, da naturligt bristede fibre vokser lettere sammen. En sugekop er også med til en øget risiko for større bristninger. Hvis fødslen går meget hurtigt, kan vævet ofte ikke nå at give sig, og det kan også have betydning for graden af bristning og det efterfølgende forløb.”
Hvorfor har så mange af os svært ved at prioritere vores underliv?
“Jeg tror, mange ikke får lavet deres knibeøvelser, fordi de ikke ved, hvordan eller hvad man skal gøre. Så googler man måske, men der mangler en konkret plan, og så mister man gejsten. Hvis du var blevet opereret i din skulder, så ville du gå til en fysioterapeut, der kunne hjælpe dig og lære dig de rette genoptræningsøvelser. Man er overladt til sig selv, og det er for stort et ansvar at lægge på kvinderne, at de selv skal tage sig af det. Efter min overbevisning giver det ikke mening, at man bliver fulgt i graviditeten, men så snart man går ud af hospitalet, så er man overladt til sig selv.
Når man er ny mor, fylder baby alt og hele tilværelsen bliver vendt på hovedet. Det kræver overskud at forholde sig til, hvis man har problemer med ens underliv og især at bede om hjælp og handle på det. Der er ikke et quick fix, og det kræver en indsats. Derfor er der også mange kvinder, der først tager kontakt til mig, når deres børn er blevet større. Vi mangler et tilbud om genoptræning hos en gyn.obs,fysioterapeut til alle, der har født – både vaginalt og ved kejsersnit.”
Kan man knibe forkert, og hvordan ved man, om man gør det rigtigt?
“Jeg vil anbefale, at man enten kigger med et spejl for at se om bækkenbunden løfter sig op i kroppen, når man kniber. Eller ved at mærke med en finger uden på endetarmsåbningen – så kan man mærke at det snører sig sammen, hvis man kniber rigtigt, og afslappes igen, når man slipper. Det skal føles som at holde på en lille prut, når man aktiverer bækkenbunden korrekt.”
Hvor ofte skal jeg lave knibeøvelser?
“Efter en fødsel skal du starte med at skabe kontakt til bækkenbunden flere gange dagligt, mere end at have fokus på antal gentagelser. Er man længere i processen og ikke har født for nylig, vil det for mange gøre en stor forskel blot at huske at knibe, inden man spænder i maven, det vil sige inden host, grin, løft, nys, etc. Har man tyngdegener, inkontinens eller smerter ved samleje, synes jeg, man skal kontakte en gyn.obs.fysioterapeut og få en undersøgelse af bækkenbunden samt rådgivning og instruktion i øvelser. Det er meget svært at give generelle råd, fordi man fx kan opleve inkontinens og tyngde både ved en opspændt og en svag bækkenbund.”
Er det nødvendigt, at vi træner vores bækkenbund, hvis ikke vi oplever nogle problemer?
“Efter fødslen skal man være opmærksom på sin bækkenbund uanset hvad. Men det er ikke alle, der har brug for at træne bækkenbunden så intensivt. Det kommer an på hvad dit udgangspunkt før fødslen var, hvordan din fødsel har været og hvilke udfordringer, du eventuelt har. Hvis man ikke oplever problemer i hverdagen, så vil det for de fleste være “nok” at træne bækkenbunden funktionelt i forbindelse med anden træning.”
Din kommentar