To_the_moon_Honey_ise_wilbert_mama_profile_Louis_nilsen_briller_børn_og_briller_modebriller_børn
Sponsoreret af Louis Nielsen

De første briller til børn: “Se mor, jeg har briller!”

Børn ved det ikke, når de ser dårligt, det kan derfor være lidt af et detektivarbejde for forældre at registrere, om deres barn har en synsfejl. Griber man tids nok ind, kan børns øjne i mange tilfælde nå at forbedres, så de ikke behøver briller, når de bliver større. Vi har talt med optiker Pernille Lindhardt Mikkelsen, som har en kandidat i Optometri og synsvidenskab, om hvilke adfærdsmønstre, du skal være opmærksom på hos dit barn og med psykolog Neela Maria Sris om, hvordan du som forældre kan forberede dit barn på en ny tilværelse med briller.   

 

 Det skal du være opmærksom på 

”Du kan holde øje med, om dit barn foretrækker at sidde meget tæt på fjernsynet, lider af hovedpiner, har koncentrationsbesvær eller oplever usædvanlig træthed, når det leger med noget i mindre end en armslængdes afstand. Har dit barn svært ved at gribe en bold i en alder, hvor det forventes, at det skal kunne gribe, kan det også være et tegn på en synsfejl.” Fortæller Pernille Lindhardt Mikkelsen, der er klinisk fagspecialist hos Louis Nielsen hos Louis Nielsen, og fortsætter: ”Vær opmærksom på, om dit barn klapper hænderne sammen forskudt, når det prøver at gribe, eller om det har svært ved at ramme glasset, når det hælder mælk op. Har dit barn tendens til at holde sig for det ene øje eller lukke det ene øje, kan det også være et signal. Det er nemlig generende for barnet med et sløret område i sit synsfelt. Hold øje med om dit barn ofte lægger hovedet på skrå, det kan være tegn på, at det forsøger at få det gode øje forrest.”  

Psykolog Neela Maria Sris tilføjer: ”Et barn, som ikke ser så godt, vil opdage, at de andre børn kan se og forstå mere. Et dårligt syn kan også begrænse barnets bevægelighed, da et barn vil blive mere forsigtig, hvis det oplever at løbe ind i ting og slå sig. Det vil påvirke barnet psykisk, når det ikke kan det samme som alle de andre børn, og det kan give barnet følelsen af at være anderledes.” 

Børn og skelen  

Mange babyer har en tendens til skele de første par måneder, men fortsætter dette, er det vigtigt at reagere. Har du mistanke om, at dit barn har en synsfejl, skal du bestille tid hos en øjenlæge. En øjenlænge tester som regel ved at dryppe barnets øjne for derefter at kunne måle barnets styrke. Hvis der er tale om en synsfejl, får man en recept til en optiker, der kan lave et sæt passende briller. 

Se også filmen Se mor, jeg har briller

Dovent øje  

Det kan være svært for forældre at registrere, om et barn har en synsfejl, da ikke alle børn udviser en adfærd der leder en hen på et dårligt syn. Derudover kan det også være tilfældet at barnet rent faktisk ser godt med det ene øje. Det gode øje, vil således kompensere for det dårligt seende øje. Nogle børn klarer sig virkelig flot med kun ét godt øje. Hvis et barn har en større synsfejl på det ene øje, vil det øje, der ser godt, tage over for det andet øje, og så kan man risikere at det dårlige øje bliver dovent. ” Hvis man sørger for at komme i behandling, fx med en klap for det ene øje, kan man være med til at forbedre synet, hvis ikke der er gået for lang tid – derfor et det vigtigt at påbegynde behandlingen i god tid, så barnets øje kan få så mange synsindtryk og stimuli som muligt, så det holder sig i gang. Børn med dovne øjne, vil man gerne have i behandling, inden de fylder 7 år. I en højere alder ser vi, at det kan være svært at rette op på synet,” fortæller Pernille Lindhardt Mikkelsen.  

De første briller 

Det er en stor ting at få briller, når man er et barn. Pludselig skal du have noget på hovedet, som du ikke er vant til. Det kræver tilvænning at få briller, og man skal lære at være opmærksom på, at passe på dem og have dem med sig. Det er for de fleste børn en stor opgave. ”Med langsynede børn vil man starte blødt ud og arbejde sig op i styrke. Det kan tage op til et år, før den endelige styrke er nået, hvis der er tale om en stor synsfejl. Nærsynede børn kan som regel få de rigtige briller og se skarpt med det samme. Deres oplevelse af at få briller er oftest overvældende, og de kan blive forskrækkede over, hvor godt de pludselig kan se,” fortæller Pernille Lindhardt Mikkelsen. 

Blid begyndelse  

Det er vigtigt, at barnet får brugt sine briller så meget som muligt, dels for at vænne sig til at have noget anderledes siddende på hovedet, men også for synets skyld. Sørg for, at det sker i et stille og roligt tempo. ”Det kan være overældende at starte ud med at gå gennem byen med nye briller. Derfor vil jeg anbefale, at man får brillerne med hjem i et etui fra butikken. Start med at bruge brillerne om morgenen frem for om aftenen, hvor barnet er træt. Snak om de praktiske ting, puds brillerne sammen og tal om, hvordan de føles på hovedet, og om de sidder, som de skal. Når du lader dit barn være med til at udvælge brillerne, støtter du dit barn i det at få briller,” fortæller Pernille Lindhardt Mikkelsen. 

Sådan støtter du dit barn  

Psykolog Neela Maria Sris skelner mellem, om du har et barn, der ikke er bange for at skille sig ud fra mængden, eller om dit barn er mindre selvsikkert. ”Er dit barn ikke bange for at komme i skole med røde støvler, når de andre har sorte støvler, behøver man ikke at være så bekymret, da barnet nok selv skal finde ud af det  og finde en måde, så det kan føle sig cool. Har du et mindre selvsikkert barn, kan man finde nogle billeder frem af seje personligheder eller stjerner, der også går med briller, for at styrke barnets selvsikkerhed. Man kan også give sit barn et par solbriller med styrke, som barnet kan tage på i ny og næ. Det er vigtigt, at man gør brillerne til noget sejt.” 

Briller og mobning 

Med mindre du som forælder bliver gjort opmærksom på, at dit barn bliver mobbet, er der ingen grund til at forberede dit barn på eventuelle mobbesituationer. Har man mistanke om, at drillerier vil finde sted, kan man hjælpe sit barn på vej. ”Man skal altid lære sine børn, hvordan de kan forsvare sig. Tal med dit barn om gode måder at svare tilbage på, hvis det bliver konfronteret med drillerier. Hvis nogen siger noget negativt om dine briller, kan du svare tilbage: ’Jeg er faktisk glad for mine briller, vil du prøve dem?’ Man kan involvere lærere og pædagoger, inden barnet skal have briller, og bede dem tage det op i klassen. Der kan tales om, hvorfor det er sejt at gå med briller, når man ser dårligt. De kan i klassen spørges om deres forældre går med briller, om de har søskende, der gør det, eller om de kender andre med briller,” fortæller  Neela Maria Sris 

Tekst Bea Fagerholt Foto Liv Winther

Gratis briller til børn op til 10 år 

Det anbefales, at man altid har to sæt briller til sit barn, hvis uheldet er ude. Hos Louis Nielsen er alle standard børnebriller gratis indtil børnene er 10 år. Man kan tilkøbe et tyndere glas, hvilket for dem med -3 eller +3 og op, ofte vil være at foretrække. Om ikke andet, kan reservebrillen være en gratis brille, da det kan tage et par uger med levering af specialbriller. 

Din kommentar

Din email adresse vil ikke blive offentliggjort. Nødvendige felter er markeret med *

Hej Nanna. Ifølge loven i Danmark skal børn under 10 år først undersøges af en læge eller en øjenlæge, inden de kan få briller for første gang. Det skyldes, at en person med lægelig baggrund skal vurdere, om synet udvikler sig normalt, og at eventulle symptomer stammer fra øjnene og ikke noget andet.En øjenlænge tester som regel ved at dryppe barnets øjne for derefter at måle barnets styrke. Hvis der er tale om en synsfejl, får man en recept til en optiker, der kan lave et sæt briller.
Håber at det var svar nok. – Og tak fordi at du følger med herinde.
De bedste hilsner
To The Moon.