Bliv gode venner med din cyklus: “Det er et månedligt realitetstjek”
De fleste kvinder kender til humørsvingninger i løbet af en måned. Det til trods, er det de færreste, der giver kroppens signaler plads og anerkendelse. For er det ikke lidt selvoptaget at gå så meget op i sin menstruation? Vi har bedt psykolog, forfatter og yogalærer Laila Torsheim om at forklare, hvorfor det betaler sig at indrette sig efter sin cyklus
Hvorfor skal man som kvinde gå op i sin cyklus?
Sandheden er at kroppen ændrer sig i løbet af måneden: hormonerne er forskellige, livmoderens størrelse og vægt er forskellig. Det påvirker os og derfor er det ikke underligt, at vi har det forskelligt afhængigt af, hvor i vores cyklus, vi befinder os. Ved at følge sin cyklus lærer man sin krop at kende og opbygger en god rummelighed overfor sig selv. Du får det altså bedre, når du samarbejder med din krop. Kvinder kan det hele på alle tidspunkter i deres cyklus. Men der er nogle tidspunkter, vi er særligt gode til at sætte ting i gang og tage handling. Og andre tidspunkter vi måske er særligt gode til at bruge vores intuition eller redigere i arbejdsprojekter.
Hvordan bliver man venner med sin cyklus?
Hvis vi snakker om menstruationen som noget ‘lort’ eller dømmer os selv ude som ’pms-agtige’, er det svært at være ven med sin cyklus. Igennem en kvindes liv bløder hun cirka 6 år og er i den præmenstruelle fase i omkring 6 år. Det er mange år af ens liv at dømme sig selv ude. Mind dig selv om, at cyklussen ikke i sig selv er et problem – men den afslører, hvis der er problemer. Det kan være, der er noget i din fysiske sundhedstilstand, der skal justeres, så du ikke har hovedpine og smerter. Eller det kan være følelser, der er lagt låg på og derfor dukker op i tiden op til din menstruation. Det er nemlig her kvinder som regel har større adgang til deres inderste følelser, som er gode at få kigget på. Det er en slags månedlig realitetstjek: hvordan har du det egentlig?
Er der dage i ens cyklus, som generelt er sværere?
Min erfaring er, at de fleste kvinder er mest udfordrede i dagene op til menstruationen starter eller de første dage af deres blødning. Vi lever i et samfund, hvor der er fokus på konstant at præstere, være udadvendt, handlekraftig og være på og i gang. Vi har ikke lært at forstå værdien af at kunne sætte tempoet ned. For at få det bedre i de dage, er det først og fremmest vigtigt at vide, hvor man er i sin cyklus og at respektere, at ens behov og ønsker er forskellige i løbet af måneden. I stedet for at lade som om man er den samme hele tiden. Tag vare på det i det omfang, du kan. Tag den ekstra times søvn, undgå stressede situationer og hold dit blodsukker stabilt ved at spise efter den tallerkenmodel, vi anbefaler i min nye bog.
Hvad er en cyklus-log?
En cyklus-log består i al sin enkelthed af at du dagligt noterer, hvor du er i din cyklus, og hvordan du har det. Læg mærke til ændringer i f.eks. humør, energi, fordøjelse, sexlyst, hud og sindstilstand. Når du lærer skiftene at kende, kan du også begynde at se, hvad du er særligt god til på særlige tidspunkter. Hvornår du måske har brug for mere tid alene og hvornår du er mere kreativ og intuitiv. Selv er jeg fan af en håndskreven cyklus-log. Jeg har ganske enkelt en lille notesbog liggende på mit natbord.
Er det ikke lidt selvoptaget at gå så meget op i sin cyklus?
Det kan man måske synes. Min personlige og professionelle erfaring er, at der ud af den tilsyneladende navlebeskuende viden om sig selv, vokser en større kontakt og rummelighed. Der sniger sig ofte en distance ind i relationen til dig selv og andre, hvis du konstant presser dig selv og ikke lytter til de signaler, der kommer indefra. Det giver kvinder et større overskud, og det kommer som oftest også andre til gavn.
Tekst og fotografi Liv Winther
BLOODY DETAILS
Vi har i gennemsnit menstruationscyklus i 35 år, bløder i 6 år og er i den præmenstruelle fase 6 år af vores liv.
Tjek konsistensen og farven på dit menstruationsblod: det skal helst være frisk rødt i farven og flydende i konsistensen, det vil sige uden klumper af nævneværdig art. Husk at blodet relativt hurtigt bliver brunt, når det lander i et hygiejnebind.
Laila har sammen med Nanna Ewald Stigel, netop udgivet bogen Dit hemmelige våben, en guide til den kvindelige psyke og dens forbindelsen til den månedlige cyklus.
Din kommentar
Fedt opslag! Cyklus log er da så Cool ! 😊👏🏼 Det giver så god viden om sig selv, og er bestemt ikke det mindste selvoptaget, at beskæftige sig med ! Det lønner sig tværtimod !
Hej Karin. Dejligt du kan lide artiklen. Laila Torsheim’s bog er super god hvis du gerne vil dykke længere ned i emnet.
💛💛💛🌙
Hej. Kan i ikke prøve at tage nogle virkelige problemstillinger op, altså jeg tænker andet end “kun” en abort, blogger kærester, problemer med amningen etc. kom nu ind til dem som virkelig har problemer, det andet er bare træls at læse omkring og direkte nedgørende for dem som virkelig lever i et limbo uden børn. Normale danskere kan ikke spejle sig i nogle af de personer i har brug. Det er squ lige til Midtersketionen af femina.