To_the_moon_loreal_StandUp_Still
Annoncørbetalt indhold af L'Oréal Paris

En mand opfører sig upassende over for en kvinde i en bar. Du står lige ved siden af. Hvad gør du?

Fact: 8 ud af 10 kvinder vil minimum én gang i livet blive udsat for seksuel chikane på et offentligt sted, og af dem er det kun få, der oplever at blive hjulpet af forbipasserende. Det vil L’Oréal Paris gøre noget ved, og derfor har de i samarbejde med Right To Be udviklet uddannelsesprogrammet Stand Up Against Street Harassment. To The Moon, Honey støtter op om det inspirerende initiativ i hele uge 47

Det kan være alt fra et sæt øjne, der hviler lidt for længe på dig eller et fløjt på gaden til en uvelkommen berøring eller kommentar om dit udseende i fitnesscenteret. 

Chikane kan være mange ting, men der findes næppe den kvinde, der ikke kan tænke tilbage på en situation, hvor hun selv har været den, som øjnene hvilede på, eller som har været vidne til, at en anden kvinde blev forulempet.

Ifølge et studie, som blev foretaget af L’Oréal Paris og Ipsos sidste år, har hele 80% af alle kvinder minimum én gang i deres liv oplevet at blive udsat for seksuel chikane på et offentligt sted. Og ud af dem er det kun 25%, der har oplevet, at en forbipasserende har grebet ind og afhjulpet situationen. Måske fordi vi ikke ved hvordan, eller fordi det kan være svært at gennemskue, hvor grænsen mellem flirt og chikanerende adfærd egentlig går. 

Hvis vi ser nogen falde eller tabe noget på et offentligt sted, hjælper vi hjertens gerne. Så hvorfor reagerer vi ikke lige sådan, når vi ser nogle blive chikaneret? Vi ser det ske, men vi ser væk med ubehag. Vi føler en trang til at sige noget, men forbliver tavse. Vi ønsker alle at gøre noget ved det, men vi ved ikke hvad.

Derfor har L’Oréal Paris sammen med ngo’en Right To Be og FN-forbundet lanceret Stand Up Against Street Harassment – et globalt uddannelsesprogram, hvis formål det er at beskytte kvinder ved at mindske chikane i det offentlige rum gennem oplysning og uddannelse. 

Programmet bygger på fem veldokumenterede og gennemprøvede konfliktløsningsmetoder. Gennem et super enkelt 10-minutters online træningsprogram bliver man præsenteret for fem konkrete værktøjer og lærer, hvordan man sikkert kan gribe ind, hvis man er vidne til chikane, eller lettere selv kan komme ud af en utryg situation. Samtidig lærer man tydeligt at afkode chikanerende og krænkende adfærd.

De fem metoder er illustreret gennem små videoer. Og selvom emnet er alvorligt, går der helt sport i, hvilken metode man selv ville anvende i en given situation. Én metode er en afledningsmanøvre, hvor man aktivt henvender sig til den kvinde, som man overværer bliver antastet, og f.eks. spørger hende hvad klokken er. Et andet værktøj er at optage seancen på sin mobil eller ved højt og tydelig at konfrontere den chikanerende person, hvis man føler sig tryg nok i situationen.

Stand Up Against Street Harassment blev lanceret på kvindernes internationale kampdag i 2020 og er et led i L’Oréal Paris’ arbejde for at styrke kvinders selvtillid og mandat til at indtage mere plads i samfundet. 

Målet med programmet er at uddanne 1.500.000 mænd og kvinder og skabe en kultur, hvor krænkende adfærd betragtes som uacceptabelt. Til dato har mere end 1.155.000 allerede gennemført den digitale træning.

Du kan selv læse mere om Stand Up Agains Street Harassment og tage træningsprogrammet her – det tager kun et par minutter og er både nemt og intuitivt.

Din kommentar

Din email adresse vil ikke blive offentliggjort. Nødvendige felter er markeret med *