Annoncørbetalt indhold af Ole Lynggaard Copenhagen

Push Present: En lille gave med en verden af betydning

Jo, jo, selvfølgelig er barnet gave nok i sig selv. Altså, det siger sig selv. Alligevel er en push present eller en barselsgave en vidunderlig anerkendelse at få efter en graviditet og fødsel. Guldsmed Charlotte Lynggaard guider her til de bedste idéer til en barselsgave

 

Da Charlotte Lynggaard, guldsmed, smykkedesigner og kreativ direktør i Ole Lynggaard Copenhagen, fødte sit første barn, fik hun et lille diamanthjerte af sin mand. Hjertet lavede hun selv til en halskæde, og det har siden hængt i en ørering og i en ring, det har vandret lidt omkring, som hun siger, men symbolikken er den samme:

“Det er virkelig stort, når man får sit første barn, og for mig symboliserer hjertet den historie. Det er knyttet sammen med det tidspunkt og den oplevelse,” siger hun.

Barselsgaver eller push presents, som det amerikaniseret kaldes, er en gave til den nye mor fra hendes partner. Det er i sin essens en lille, stor kærlighedserklæring, et konkret minde om noget af det største, livet byder på. Fødslen. At sætte nyt liv i verden.

Kritikere vil spørge, om barnet ikke er gave nok i sig selv? Jo, jo, bevares. Naturligvis. Men: at gennemgå en graviditet, hvor fødderne hæver til dobbelt størrelse, bækkenet truer med kollaps, og kvalmen fortsætter langt ud over morgentimerne for derefter at føde et lille menneske – uanset hvordan fødslen forløber – er en kraftpræstation. Det fortjener alle high fives i verden. Og selvom det er kutyme at købe blomster eller lægge en håndfuld lasagner i fryseren til den nye familie, er der noget helt særligt over en gave, der bliver hos en længe efter, at blomsterne er visnet. En gave fra sin partner – noget, der vidner om en livsomvæltende oplevelse to mennesker (og måske en masse sundhedspersonale) imellem.

“Selvfølgelig er gaven først og fremmest barnet. Det siger sig selv. Men det er vigtigt, at den nye mor får en lille ting, der fortæller historien om fødslen. Senere i livet synes barnet, at det er spændende at høre om via gaven, og på den måde følger gaven også barnet. Og som kvinde betyder det meget, at ens mand har tænkt over noget,” siger Charlotte Lynggaard.

To_the_moon_honey_Look_Product_0169_Lotus_Rutil_Pearl_EvilEye_Stud_ole_lynggaard_

De værste og bedste barselsgaver

Når der bliver født børn i Hollywood, stiger stjernernes push presents til nye niveauer år efter år.  Da Jennifer Lopez fødte sin og ex-manden, Marc Anthonys, tvillingepar, fik hun en smuk, gul diamantring og et par matchende øreringe til den diskrete pris af over 15 mio. kr. Og da en af Kardashian-søstrene, Kylie Jenner, fødte Baby Stormi, kvitterede hendes kæreste med en sort Ferrari (der har visse lighedstræk med batmobilen). Specialdesignede Chanel-tasker, biler og ure vises frem på alle sociale medier, når en stjernebaby kommer til.

Ifølge Charlotte Lynggaard handler det ikke om prisen på gaven. Det handler om tanken, og at det skal være et minde for livet. Alligevel kan det virke som noget af en umulig opgave. Hvordan finder man en ting, der først og fremmest gør den nybagte mor glad, som kan gå i arv, som er det perfekte symbol og anerkendelse?

“Man skal ikke føle et stort pres for at finde gaven, for der er så meget andet, der fylder på det tidspunkt – man skal bygge et hjem op og gøre klar til den lille ny. Så det er vigtigt at finde en lille kærlighedsgave uden, at det bliver en kæmpe ting, der fylder alt for meget.”

Hvad skal man så vælge? En ting til hjemmet? Et kæledyr? En cykel? Kigger man på de sociale mediers definition af push presents, er tendensen helt klar: smykker udgør størstedelen.

“Smykker er gode barselsgaver, fordi de er tidløse. Når du tager det smykke frem om en eller to generationer, vil det stadig betyde noget. Smykker er fantastiske, fordi der meget ofte er en personlig historie knyttet til dem, og de er givet i en særlig anledning,” siger Charlotte Lynggaard.

“Jeg oplever, at også de nye generationer holder fast i de her ting, der markerer, hvor vi kommer fra. Vi vil ikke bare glemme fortiden – vi søger den, husker den, markerer den. Historien bæres videre i et smykke.”

To_the_moon_honey_Look_Product_0169_Lotus_Rutil_Pearl_EvilEye_Stud_ole_lynggaard_

At finde det helt rigtige smykke til den nybagte mor

Læser du med som far eller medmor og tænker: ‘Men der findes jo tusindvis af smykker – hvad skal jeg vælge?’, er der her nogle gode retningslinjer at gå efter:

Man går aldrig galt i byen med en halskæde eller et par øreringe. De passer altid uanset størrelse, og de er lette at have på med en nyfødt, hvorimod et armbånd kan komme i vejen med en baby på armen. En ring er selvfølgelig altid en vidunderlig gave at få, men størrelsen kan være forkert (især til post-graviditets-hævede fingre), og der er nogle andre romantiske associationer forbundet med den type smykke.

Charlotte Lynggaard opfordrer til at finde en butik, man har tillid til, hvor personalet kan høre lidt om den kommende mors personlighed og stil og dermed guide til den rigtige gave.

“Det må gerne være noget, man altid kan bære. Noget tidløst og personligt. Og så er det en god idé at få datoen eller lignende indgraveret. Det kan også være en fin idé at give noget, der kan bygges videre på, hvis man får flere børn. For eksempel et lille charm i en guldkæde, hvor der kan påsættes et for hvert barn. Materialer og pris er naturligvis individuelt, men for alle gælder det, at det er tanken, der tæller.”

Charlotte Lynggaard har selv født tre børn. Det er svært at begave en smykkedesigner med smykker, og hendes mand har altid været god til at give små gaver hist og pist i løbet af årene, fortæller hun. Men diamanthjertet fra sin ældste datters fødsel er næsten altid med hende, på den ene eller anden måde, og det står lige så klart, som da hun fik det for 24 år siden med en nyfødt i armene.

Denne artikel er lavet i samarbejde med Ole Lynggaard Copenhagen

To_the_moon_honey_Look_Product_0169_Lotus_Rutil_Pearl_EvilEye_Stud_ole_lynggaard_

OLE LYNGGAARD COPENHAGEN er en verden af unikt smykkedesign og udsøgt håndværk, der har eksisteret siden 1963. Hjertet i den danske hofleverandør er en energisk og kærlig familie, som lever for kreativitet. Familien Lynggaard repræsenterer den passion, legesyge og sans for kvalitet, som karakteriserer vores skandinaviske livsstil.

 

Tekst Liv Collatz

Din kommentar

Din email adresse vil ikke blive offentliggjort. Nødvendige felter er markeret med *