Sponsoreret af Tirpitz

Efterårsferie: Fem gode råd, når du tager på museum med små børn

Efterårsferien står for døren, og for mange betyder det tid til, at familien kan tage på tur sammen – måske på museum. Men hvordan undgår man skrækscenariet: Store, hvide, tyste lokaler og din toårige i hysterisk spagat midt på gulvet, mens de andre gæster kigger vredt? Sådan behøver det heldigvis ikke at være. Mange museer formidler i dag i øjenhøjde med de yngste, og med lidt planlægning kan I få nogle virkelig gode oplevelser sammen

 

Louise Thuesen er mor til to piger på to og fem år og PR- og Kommunikationsansvarlig hos Vardemuseerne, som blandt andet står bag familiemuseet TIRPITZ og det kommende internationale museum FLUGT – Refugee Museum of Denmark. Louise fortæller her, hvordan man kan gøre en tur på museum til en god oplevelse for hele familien.

“Jeg elskede at gå på museum, inden jeg fik børn. Og efter at jeg er blevet mor, har jeg heldigvis opdaget, at det langt de fleste steder er en oplevelse, som hele familien fint kan dele. I Tirpitz har vi tænkt børnene ind fra start til slut. Det er afgørende for os, at børnefamilier føler sig velkomne, og at der er plads til dem. 

Jeg oplever også, at det samme gør sig gældende på mange andre danske museer. Moesgaard Museum i Aarhus er et godt eksempel. Også f.eks. Aros, Rungstedlund og Holmegård Værk er dejlige steder at besøge med mindre børn. Men selvfølgelig kan det være en udfordring at få hele familiens behov til at mødes, og lidt ekstra planlægning forud for et museumsbesøg er godt givet ud.”

Som mor til to er der en række ting, som Louise altid selv tænker ind inden et museumsbesøg.

“Jeg sørger altid for at planlægge museumsbesøget rundt om den lilles lur. Her kan det være smart at bestille tid online på det pågældende museum inden, så man selv kan styre, hvornår det passer bedst ind i familiens program. Og så slipper man også for at stå i kø.”

En anden ting, der ifølge Louise fungerer godt, er, når børnene selv får en audioguide i hånden. 

“Der er heldigvis virkelig mange museer, som er enormt gode til at lave audio guides til børn. Vi har lige åbnet en ny børneudstilling i Tirpitz: “Den sidste Mammut – det første menneske”, hvor man kommer helt med ud på en tundra i istiden og møder mammutter, vilde dyr og de første mennesker. Her kan børnene selv gå rundt og høre istidspigen Ayla fortælle dem om, hvordan det var at være barn i istiden. Det gør museumsoplevelsen mere nærværende for de små.”

Og så er der jo de helt basale ting, der skal være på plads for enhver børnefamilie: Mad og mulighed for leg.

“Man må aldrig gå ned på snacks, når man har børn med på museum! Det er en vigtig ting. Uanset om man har det med i tasken selv, eller om man lige hjemmefra har tjekket, om der er en café på stedet. I Tirpitz har vi for eksempel en børnemenu, og det er altså meget godt at lokke med til slut i besøget. Og så kan det jo være godt, for både store og små, at et museumsbesøg kan afsluttes med en fysisk aktivitet. Der er ret mange børn, som afrunder et besøg hos os med en løbetur ned ad museets tag.”

Så hvor museer måske tidligere har haft et lidt støvet ry og traditionelt været henvendt til et voksent publikum, er der ifølge Louise virkelig sket meget. I dag er de danske museer over en bred kam blevet stærke på formidling direkte til børnene også. Og det at gå på museum kan give en masse gode snakke i familien – også om mere komplekse ting, som ellers kan være sværere at tage hul på. 

“Når vi næste år åbner FLUGT – Refugee museum of Denmark, vil vi også henvende os til børnefamilierne. Her giver vi dem en mulighed for sammen at afsøge et emne som flygtningehistorie, der ellers kan være svært at formidle til mindre børn. På den måde kan et museumsbesøg blive mere end blot en hyggelig og sjov aktivitet. Det kan blive en oplevelse, der giver stof til eftertanke – også i små hoveder.” 

Det kan det tit være en god idé at bede børnene tegne, hvad de har oplevet på museet, når de kommer hjem. Det giver mulighed for at fordøje oplevelserne og fortsætte samtalen derhjemme.

Her er Louises fem råd til det gode museumsbesøg:

1. Planlæg turen, så børnene er mest friske

2. Bestil tid hjemmefra, hvor det er muligt

3. Pak en hyggelig udflugtstaske med gode snacks, drikkevarer mm.

4. Giv børnene deres egen audio guide på stedet

5. Tal med dem om deres oplevelse bagefter, I kan evt. tegne det sammen

 

Om Tirpitz
Tirpitz er et museum for hele familien. Museet er tegnet af BIG – Bjarke Ingels Group og har fire faste udstillinger med spændende historier om alt fra Anden Verdenskrig til rav og Vestkystens fascinerende fortællinger om smuglere og skibskatastrofer.

Den 15. oktober åbner en stor børneudstilling ‘Den sidste Mammut – det første menneske’, der henvender sig til børn fra ca. 5-12 år og deres familier. Læs mere på tirpitz.dk

 

Den 15. oktober åbner en stor børneudstilling ‘Den sidste Mammut – det første menneske’, der henvender sig til børn fra ca. 5-12 år og deres familier. Læs mere på tirpitz.dk

 

Din kommentar

Din email adresse vil ikke blive offentliggjort. Nødvendige felter er markeret med *