Boost dine børns immunforsvar 

Har du også følelsen af, at familien bliver væltet som dominobrikker af sygdom? Og frygter du allerede nu for en vinter fyldt med sygedage og halten bagefter? Vi taler med Anette Straadt, sundhedsplejerske, klinisk kostvejleder og børnesundhedsvejleder som står bag sitet Æblebørn om hendes bedste tips til at booste immunforsvaret og komme stærkt igennem vinteren

 

Bakterier og virus er med til at hærde og styrke immunforsvaret, og derfor kan det være sundt at blive syg et par gange om året. Men når man når en vis alder, behøver man ikke blive syg for at få et stærkt immunforsvar, forklarer Anette Straadt:

“Bliver man kortvarigt ramt af sygdom, er det et tegn på et velfungerende og velbalanceret immunforsvar. Hvis det derimod føles som om hele familien jævnligt er underdrejet, og det virker umuligt at komme af med snotten, så er det en belastning, man skal se, om man kan rette op på,” siger Anette Straadt. 

Her giver hun sine bedste tips til at styrke familiens immunforsvar.

Først, hvorfor bliver børn oftere syge i efteråret og om vinteren?

“Det er en periode på året, hvor vi dels kommer fysisk tættere på hinanden, og vi er derfor mere udsatte for noget, der kan give os en sygdom. Og dels skyldes det også, at når vejret er koldt, skal kroppen bruge mere energi på at holde varmen, og når den bruger energi på ét, skal det gå fra noget andet. 

Vi ved, at D-vitamin spiller en stor rolle. Når solen står lavt på himlen, og vi har mere tøj på, så kommer vi alle sammen til at mangle D-vitamin. Vi kan ikke spise os til nok gennem kosten, det kræver derfor også hjælp fra solens stråler. Det er heldigvis noget, myndighederne har for øje, og det anbefales nu, at alle børn og voksne skal have et tilskud D-vitamin om vinteren.

Er der nogle fødevarer, der er særligt gode til at booste børns immunforsvar?

“Der er ikke noget quick fix, når man taler om immunforsvaret. Et stærkt immunforsvar består af mange faktorer. Det er de ting, man gør i hverdagen, der gør en forskel. Alt, hvad der er godt for vores fordøjelsen, er godt for immunforsvaret – 70% af vores immunforsvar sidder nemlig i fordøjelsen. Få derfor masser af fibre især fra grøntsager, fuldkorn og sund mad, og hold dig så vidt muligt fra raffineret mad. Processeret mad og færdigretter kan indeholde mange konserveringsmidler, som er designet til at slå bakterier ihjel, og det er lidt hårdt for vores tarmbakterier. Spis mad, der indeholder gode bakterier – for det er dem der er nøglen: jo flere gode bakterier, jo bedre immunforsvar.” 

Hvordan får man gode bakterier?

“Sunde bakterier får du ved at opholde dig i naturen. Børn, der vokser op på landet har traditionelt set et stærkere immunforsvar, og det samme ses hos børn, der går i en børnehave, hvor man er meget ude. Naturen giver os en stærk balance og immunforsvar. Pluk bær i naturen med dine børn og spis dem direkte uden at skylle dem, brug sandkassen og giv dine børn så meget naturkontakt som muligt. Jeg plejer at sige, at man skal spise en regnorm om dagen.”

Hvordan kan man få bakterier gennem sin mad?

”Syrnet produkter som yoghurt og A38 er et godt sted at starte. Hold dig fra frugt yoghurter, der indeholder masser af sukker. Du kan også drikke Kefir, som indeholder gavnlige bakterier. Fermenteret grønsager er også supergodt, men det kan være svært at få i børnene. Du kan også tage et tilskud af probiotika.”

Hvilke tegn fra sin krop skal man være opmærksom på?

“Tegn på, at bakteriebalancen i fordøjelsen ikke er i balance, er blandt andet en oppustet mave, slemme prutter, forstoppelse og diarré. Derudover er tegn på, at der er ubalance i tarmfloraen, at barnet ofte er syg eller har svært ved at blive helt rask, eller at barnet lider af astma eller allergi.

Gode råd til at booste sine børns immunforsvar

”Sund kost og god nattesøvn. Kærlighed og glæde, og det at have det godt er også ting, der booster de hormoner, der er med til at give kroppen overskud og som styrker hele kroppen. Hvis man havde sin egen urtehave og rejste til Kreta hvert år i vinterhalvåret, så kunne man nå rigtig langt, men det er langt fra alle forundt, og derfor er jeg også fortaler for genveje.

Jeg anbefaler, at gå efter højkvalitetsvitaminer, for der er en kæmpe forskel på, hvor meget kroppen får ud vitaminer fra mærke til mærke. Suppler en god kost og søvn med en god kvalitets multivitamin og ekstra D-vitamin om vinteren. Til børn er Omni Mini både let optageligt, god og bred – og det er en pille, der nemt kan knuses, hvis barnet ikke vil tygge den selv. Og så er rød solhat et super godt produkt. Jeg bruger det med C-vitamin, når der kommer optræk til forkølelse.

Spørg også dig selv, om I virkelig får spist fed fisk to gange om ugen. Hvis ikke det er tilfældet, så suppler med en god kvalitetsfiskeolie. Omega 3 er afgørende for dit barns hjerne, kognitiv funktion, inflammationer i kroppen og søvn. Til babyer synes jeg det kan være gavnligt at give dråber med mælkesyrebakterier, som er godt for deres tarme. Lidt større børn kan få probiotika i pulverform.”

Hvad er din holdning til vitaminer i vingummiform?

“Jeg er ikke bange for vingummivitaminer. Børn kan sagtens forstå forskellen på en vitaminvingummi og fredagsslik. Men der er en del af de vingummivitaminer, der er på markedet, som ikke er af god kvalitet, hvad angår optagelighed og diversitet. Der er nogle, som har en god optagelighed, men de er typisk lidt dårlige på mineraler. Hvis man gerne vil gå efter vingummierne, vil jeg anbefale Nani eller Natures Own, som begge har en super god optagelighed. Men der findes endnu ikke en vitaminvingummi til børn, som er bred på mineraler og har en god optagelighed.”

Anette Straadt er sundhedsplejerske og står bag ’Sunde Børns Verden’, hvor du som medlem får fri adgang til rådgivning fra eksperter indenfor børns sundhed og trivsel samt børnevenlige og sunde opskrifter. Du kan blive medlem i en måned gratis – helt uden binding. Se mere og tilmeld dig via linket her

 

Din kommentar

Din email adresse vil ikke blive offentliggjort. Nødvendige felter er markeret med *