To The Moon lancerer ny podcastserie: ‘Født for tidligt’
Sammen med Dansk Præmaturforening markerer To The Moon, Honey dagen med en serie på 5 podcastepisoder, hvor kvinder deler deres rørende oplevelser med at føde for tidligt, og hvor vi taler med eksperter på området om, hvordan man bedst kommer igennem den svære tid, både på neonatalafdelingen og når man er kommet hjem
For familier, der har oplevet at føde for tidligt, er den 17. november en helt særlig dag. Verden over lyses byer traditionelt op i et lilla skær for at sætte fokus på de mange børn, der hvert år fødes for tidligt ,og på de mange familier, hvis tilværelse bliver vendt på hovedet. På verdensplan er 1 ud af 10 børn født for tidligt, og i Danmark fødes mellem 4000-4500 babyer for tidligt om året ud af i alt 60.000.
I vores nye podcastserie på fem episoder, der er lavet i samarbejde med Dansk Præmaturforening, får vi et råt, ærligt og unikt indblik i, hvad det vil sige at starte tilværelsen med sin baby på neonatalafdelingen. På landets 18 afdelinger for præmature babyer står dygtigt personale klar til at hjælpe de små babyer bedst muligt fra start, men også til at gribe forældre, der rammes af chok og sorg over at føde for tidligt, og som skal finde fodfæste i de mange bekymringer og store følelser.
Hør blandt andet Tine Grønnemark, der selv er sygeplejerske på Rigshospitalets neonatalafdeling, fortælle om at føde datteren Vilje i uge 33 og med ét blive patient på sin egen arbejdsplads. Her kæmper hun med at indtage rollen som mor og hænge sin sygeplejekittel for en stund.
Du kan også møde Christina Hee Bune, der er gravid med en efternøler og lillesøster til sine to døtre, og som føder 6 uger før termin. Christina fortæller om tiden på neonatal, om at komme hjem på tidligt hjemmeophold fra hospitalet og efterfølgende udvikle posttraumatisk stress ovenpå den voldsomme oplevelse.
Selvom langt de fleste tidligt fødte børn overlever i dag, er starten på tilværelsen voldsom for både det nyfødte barn, som ofte kræver akut medicinsk behandling, og for de forældre som chokeret må se til fra sidelinjen. Vi har talt med Tine Thingholm, som er spædbarnsterapeut og ph.d. i biokemi og molekylærbiologi, om hvad det gør ved det lille barn at blive født for tidligt. Hun gør os også klogere på, hvad man som forældre skal være opmærksom på i den første tid hjemme fra hospitalet, og hvordan man bedst kan støtte sig selv og sit lille barn igennem en præmatur start på livet.
Mette Petersen, som er klinisk sygeplejespecialist på Rigshospitalets afdeling for intensiv behandling af nyfødte og mindre børn, og giver os et fascinerende indblik i livet på en neonatalafdeling og i det livsnødvendige arbejde, de gør, for de familier der lander på afdelingen. Hun fortæller, hvorfor hud-mod-hud er afgørende, om hvorfor fokus på familien er så vigtigt, og om hvordan man lærer det tidligt fødte barns sprog at kende, og hvad der ligger bag ordet ‘fighter-børn’.
To af de kvinder, der som patienter kender neonatalafdelingen indefra, er Sandra Bredgaard og Mia Johansson (billedet for oven). Sandra og Mia mødte nemlig hinanden på neonatalafdelingen på Herlev Hospital, da de begge var indlagt med deres for tidligt fødte babyer, Aksel, der er født 28+0, og Saga, der kom til verden 29+5. Sandra og Mia har her tidligere skrevet meget ærligt og rørende sammen om, hvordan det føles at være mor til et præmaturt barn og de mange bekymringer og den uvished, der følger med.
Her knap to år efter, at Aksel og Saga blev født, er Sandra og Mia blevet tætte veninder, og vi taler med dem om, hvordan de husker tiden på neo og om at føle sig psykisk nedbrudt. De giver også et ærligt indblik i, hvordan deres familier har det i dag, og hvad forløbet har betydet for dem. Det er tæt på umuligt at holde tårerne tilbage, når man lytter til de to uendeligt stærke og ærlige kvinders historie. Vi håber, du vil lytte med.
Din kommentar