Mors dag: Om at blive klogere på sig selv gennem moderskabet

At blive mor er en livsomvæltning, uanset hvor i verden du er fra. I anledningen af Mors dag taler vi med inspirerende mødre fra hele verden om familieritualer, ensomhed og morgenrutiner og om at blive klogere på sig selv gennem moderskabet

 

To_the_moon_Dana_Rossi_1
Dana Roski, 39, bor i München og arbejder som smykkedesigner og kreativ direktør.
Mor til Eden på fire år og nyfødte Charles.

 

Hvad er det vigtigste, din egen mor har lært dig?

“Hun har givet mig en hel masse viden om mad, en kærlighed for naturen og for de små ting i livet.

Hvilke familieritualer værdsætter du højest?

“Hver eneste dag spiser vi sammen og tager os tid til at at nyde hinandens selskab. At huske på virkelig at tilbringe tid sammen og at være taknemmelig for det, vi har som en familie.” 

Nævn en ting, du har lært om dig selv efter du er blevet mor?

“At give slip og flyde med strømmen. At nyde øjeblikket og have blik for alle de små mirakler, som livet er udgjort af.” 

Hvordan ser din morgenrutine ud?

“Vi putter i sengen i et godt stykke tid, før vi er klar til rigtigt at vågne. De fleste dage får vi os en lille snack i sengen – min søn drikker lidt mælk og jeg får en golden latte på havremælk, før vi er klar til at stå op og begynde dagen.” 

Hvordan bruger du fem minutter på dig selv?

“Med en nyfødt er det blevet endnu sværere at finde tid til mig selv, men bare fem minutters selvkærlighed er virkelig vigtig for mig og noget jeg holder fast i hver eneste dag. Jeg bruger god tid på at børste mit hår grundigt igennem – det har jeg aldrig rigtig gjort før, og det føles som bløde, små strøg. Så tørbørster jeg mine hænder og ben for at byde en masse god energi velkommen i kroppen fra morgenstunden. Jeg vasker mit ansigt med vand og bruger gerne lidt rosenvand. Det giver en ekstra følelse af kærlighed og varme inden jeg smører mig ind i bodylotion. Så børster jeg mine tænder, og slutter af med at smøre mit bryst og min mave ind i mandelolie og siger tak til min krop for alt det arbejde, den har gjort igennem graviditeten sidste måned.”

Shop

HONEY Everyday Face Cream • Deep hydration & repairing

460 kr

Får du nogensinde en følelse af ensomhed i dit moderskab?

“Ja selvfølgelig, det tror jeg enhver mor gør. Alle de nætter, hvor vi er vågne og tager os af børnene, al den angst, alle de spørgsmål om hvorvidt vi er gode nok mødre. Vi er altid alene med de tanker. For det meste forsøger jeg at være taknemmelig for at have fået chancen for at blive mor og give verden den gave, som ethvert nyt liv er. Det er et mirakel og min hemmelige superkraft, der gør mig så stærk. Når jeg tænker sådan, føler jeg mig meget forbundet med Moder Jord og universet, og i de øjeblikke føler jeg mig ikke alene længere.”

Nathalie Myrberg, 39, mor til Otto på 8 og Frans på 11. Arbejder som boligstylist og digital kreatør.
Bor på en istandsat gård udenfor Västerås i Sverige. 

 

Hvad er det vigtigste, din egen mor har lært dig?

“Hun har lært mig at følge mit hjerte, når det kommer til min kreativitet og i det jeg arbejder med. Og at turde prøve forskellige ting af uden at være bange for at fejle. Da jeg blev 18 år fik jeg et sæt værktøj af min mor, hvilket siger ret meget om den måde, jeg er blevet opdraget. Det har altid været hende, der har ordnet og bygget ting derhjemme. Hun har aldrig været bange for fysisk arbejde og giver aldrig op.” 

Hvilke familieritualer værdsætter du højest?

“Vores fredagaften-rutiner er hellige. Vi spiser altid det samme – mexikansk med en version til børnene og en til de voksne. Bagefter ser vi en film sammen og spiser en masse snacks. Den aften markerer starten på weekenden for os. Det er ikke noget stort, men det er så vigtigt for os alle sammen.”

Nævn en ting, du har lært om dig selv efter du er blevet mor?

“At stole på mine egne beslutninger og mavefornemmelser, og lade være med at sammenligne mig med andre, særligt ikke når det kommer til opdragelse og familielivet. Og så en lille ekstra ting i forhold til at blive forældre – glem ikke dig selv og de behov, der rækker ud over at være mor.”

Hvordan ser din morgenrutine ud?

“Vækkeuret ringer kl 6 alle hverdage i ugen, og så har min mand og jeg lige en stund sammen, hvor vi drikker kaffe og gør morgenmaden klar. Når børnene er vågnet, spiser vi morgenmad sammen. Min yngste vil helst sidde på skødet af en af os – jeg nyder den ekstra nærhed med ham, selvom han efterhånden er ret stor – og min ældste er oftest helt fordybet i en bog eller et magasin, som han sidder med ved bordet. Efter morgenmaden kommer vi i tøjet, børster tænder og når børnene er klar, er der oftest tid til, at de kan læse, lege, se morgen-tv eller være udenfor indtil skolebussen kommer og henter dem. Det er den samme rutine hver eneste morgen i ugen.”

Hvordan bruger du fem minutter i dit eget selskab?

“Jeg har tre ting, jeg tyr til:

Jeg laver en duft-meditation for at lande i mig selv. Jeg bruger essentielle olier, såsom frankincense og lavendel, tager en lille smule i mine hænder og gnider dem sammen. Så tager jeg et par dybe indåndinger gennem næsen, mens jeg holder mit ansigt i mellem mine hænder. Det beroliger mig øjeblikkeligt.

Jeg laver tre helt simple morgenhilsner på min yogamåtte. Tit tænder jeg et stearinlys og lytter til noget beroligende musik imens, for at jeg lettere kan holde fokus på mig selv.

Hopper i et varmt bad og tager mine yndlingsprodukter med for ekstra selvomsorg.”

Får du nogensinde følelsen af ensomhed i dit moderskab?

“Det er ikke en følelse jeg har så meget længere nu, hvor børnene er blevet lidt ældre, men da jeg var hjemme med dem som små, følte jeg mig ofte ensom. Selvom jeg havde et socialt liv, er det jo bare dig og dit barn en stor del af tiden. Det er meget dyrebart at kunne give dem den tryghed og nærhed, men det betyder samtidig også, at det er ret begrænset, hvor meget man er sammen med andre voksne. Og så er der jo en masse tid, hvor man går og venter på, at ens partner kommer hjem. Der er også ofte en diskrepans mellem at være fuld tid på barsel og så din partners arbejdsdag, hvilket godt kan gøre det svært at kunne sætte sig i den andens sted. Men min mand og jeg delte dagene, hvor børnene var hjemme, så han havde meget den samme oplevelse. Jeg tror, løsningen er lighed, dedikeret mig-tid og god kommunikation. Jeg har aldrig rigtig følt mig alene i forælderskabet, fordi jeg altid har haft mulighed for at dele det med min partner. Og det er jeg meget taknemmelig for.”

 

To_the_moon_elen_kristvik_mors_dag

Elen Kristvik, 38, mor til Henry på 3 år. Forfatter og journalist, bosiddende i Oslo.

 

Hvad er det vigtigste, din egen mor har lært dig?

“At følelsen af at lykkes er afgørende for et menneskes selvtillid, og at der er mange måder, man kan lykkes på. Hele mit liv har jeg haft et mere udfordret helbred end de fleste. Jeg er født med en hjertefejl og jeg har været gennem tre operationer, senest i november sidste år. Derfor er der ting, som er sværere for mig og indimellem ting, som er ligefrem umulige for mig at klare. Jeg er meget opmærksom på mine begrænsninger, men jeg har aldrig oplevet min mor tvivle på mine evner eller at hun har været skeptisk over for noget af det, jeg har ønsket at kaste mig ud i. Jeg ved, at begge mine forældre bekymrer sig om mig – måske lidt for meget for et barn, der er 38 –  men de har altid været betænksomme, støttende og hensynsfulde når det kommer til, hvordan de griber alle aspekter af mit liv an.

Det er virkelig noget, jeg også prøver selv at holde fast i, i den måde jeg opdrager Henry på. Jeg vil for evigt have en tro på ham og hans evner, støtte og heppe på ham, både i det stille og andre gange så højt at alle kan høre mig, og jeg håber han ved, at han kan finde støtte hos mig uanset hvad.”

Hvilke familieritualer værdsætter du højest?

“Vi læser en masse for vores søn, og jeg holder meget af de stunder. Også vores puttestunder om aftenen, det er dyrebart at holde hans hånd imens han falder i søvn.  Jeg sætter også stor pris på tid sammen som familie, traditioner omkring fødselsdage, som gerne må sprede sig ud over en hel uge, spise morgenmad sammen i weekenderne og grille om sommeren.”

Nævn en ting, du har lært om dig selv ved at blive mor?

“Jeg har lært om mig selv, at jeg, næsten altid, er tålmodig og rolig. Og at jeg er så heldig at være Henrys mor, en vaskeægte levende 3-årig superhelt.”

Hvordan ser din morgenrutine ud?

“Jeg elsker vores morgener. Henry og jeg ligger ofte og putter og taler lidt sammen i sengen inden vi står op. Han siger godmorgen til sin uro med solsystemet, som hænger i loftet på hans værelse. Han leger lidt, enten med sin togbane eller sidder ved bordet og tegner planeter. Han er meget glad for planeter. Jeg gør hans morgenmad og madkasse klar, og lige for tiden hører vi Folk og Røvere i Kardemommeby non-stop. Efter morgenmaden tegner vi ofte lidt inden vi hopper i tøjet og bliver klar til børnehave. Vi cykler sammen på min cykel og hører musik på vejen. Vores morgener er stressfri, og jeg er taknemmelig for at have et arbejde, der tilladder at have så rolige morgener med min søn.”

Shop

To The Moon Honey x PRC • Cashmere tørklæde

1.099 kr

Hvordan bruger du fem minutter alene?

“Jeg er selvstændig, og er heldig at have noget tid til mig selv i løbet af dagen. Jeg skriver korte tekster og digte om moderskabet, min søn eller de ting, jeg går igennem. At skrive er en nødvendighed for mig. I løbet af foråret og sommeren elsker jeg at cykle rundt, læse bøger – selvom det varierer hvor konsekvent jeg er, og gå ture i skoven som ligger fem minutter fra, hvor vi bor, efter jeg har afleveret Henry i børnehave. Og så lader jeg virkelig op ved at ligge på sofaen begravet i puder foran fjernsynet.”

Er der et tabu omkring moderskab du gerne vil bryde?

“Jeg ville ønske, vi kunne anerkende, hvor stor en operation det rent faktisk er at få et kejsersnit, og at det kræver tid til at restituere. Jeg synes det er helt vanvittigt, at man her i Norge forventer, at kvinder skal være på benene igen ofte mindre end 24 timer efter. Jeg har også valgt at engagere mig i debatten omkring det norske sundhedsvæsen, som omhandler fødsler, børn der er indlagt på hospitalet og vigtigheden af, at bevare de offentlige sundhedsydelser.

Det er ikke et tabu, men jeg er ikke fan af al den ironiske content jeg ser på de sociale medier om, hvor drænende og udmattende det er at have børn. Jeg kan godt blive bekymret for den effekt det har for vores børn, når jeg ser hvordan vores generation af forældre bruger de sociale medier som aflad Det er specifikt de her ‘sjove’  videoer, hvor der blive gjort grin med livet som forælder, og den grænseløse deling af børn på de sociale medier. Jeg er bekymret for, hvordan mange børn vil have det om ti års tid, når de er store nok til at se de her ting.”

Clara infante, 36, mor til Eliot på 6, Lenny på 4 og Atlas på 3 år. Designer og bor i Olivella i Spanien.

 

Hvad er det vigtigste, din egen mor har lært dig?

“Vedholdenhed. Min mor har formået at kæmpe sig igennem stort set alt, og sommetider også for meget, som en bulldozer der aldrig giver op. Hendes evne og styrke til at klare alting, også de tunge og svære ting, er en reminder til mig om at nogenlunde alt er muligt. Det er en egenskab jeg er sikker på alle mødre besidder. Jeg tror alle mødre kan genkende følelsen af at have nået sit maksimum og alligevel lykkes med at komme igennem.”

Hvilke familieritualer værdsætter du højest?

“Når vi bare ligger og krammer og kysser i én stor menneskebunke. Jeg er ret bevidst omkring at den nærhed ikke varer for evigt, så det er noget jeg virkelig værdsætter.”

Nævn en ting, du har lært om dig selv efter du er blevet mor?

”At jeg som mor er i konstant udvikling. Som et stort løg hvor jeg for hver sæson af mine børns liv får muligheden for at lægge et lag af mig selv til og lære mig selv bedre at kende. Jeg bliver både mere komplekst og modstandsdygtig med tiden. Hele min eksistens er forbundet med mine børn, men alt hvad jeg giver videre til dem bunder i mig selv.”

Hvordan ser din morgenrutine ud?

”Helt ærligt? Det er en sindssyg omgang at komme ud ad døren alle mand. Der er et kort øjeblik, hvor der er ro på og vi alle er samlet omkring morgenbordet og spiser morgenmad, men derfra er den barske sandhed at morgenerne er maniske og et af de sværeste tidspunkter på dagen for os som familie. Det er hverken særlig sjovt eller kønt, men jeg fortæller mig selv, at det er en del af at have tre så små børn.”

Shop

On Cloud Nine • Pyjamas lyserød og hvid stribet

1.000 kr

Hvordan bruger du fem minutter på dig selv?

”Jeg lukker døren til soveværelset så forsigtigt jeg kan og så forsvinder jeg ind i min garderobe, hvor jeg kan klæde mig på i ro og mag. Jeg elsker virkelig at udvælge mit outfit til dagen. For mig er det en dejlig påmindelse om at jeg tager mig af mig selv når jeg prioriterer at gøre noget ud af mig selv. Måden jeg ser ud på påvirker i den grad, hvordan jeg har det med mig selv.”

Får du nogensinde en følelse af ensomhed i dit moderskab?

”Det tror jeg vi alle gør. Moderskabet kan være et frygteligt ensomt sted at være. Vi bliver bombarderet med idylliske billeder fra vores barndom, som skaber denne her illusion vi alle kan aspirere imod. Lige indtil vi bliver voksne, hvor vi bliver fodret med det samme narrativ på sociale medier, når virkeligheden er at moderskabet både er svært og hårdt og det meste af tiden alt andet end idyllisk. For mig har det gjort det sværere at ringe til en ven og læsse af. Min egen personlige måde at finde støtte på har været gennem sociale medier. Jeg ved godt det kan lyde mærkeligt, men for mig har det været nemmere at tale ud til et fremmed publikum end at række ud til en ven direkte. Fordi jeg har turde tale om de svære ting har jeg oplevet at det har skabt et kvindefællesskab på instagram, som virkelig er støttende i de svære perioder. Mine ikke-fiktive venner er gode til at gribe knoglen og tilbyde deres hjælp, når de opsnapper mine digitale SOS’er. Det jeg elsker ved at ’lufte mit beskidte vasketøj’ offentligt er at det er med til at normalisere at ingen af os er perfekte og at der er denne her dobbelthed i modeskabet – du kan elske dine børn uendeligt og samtidig have et stort behov for at komme væk fra dem.”

 

Linda Toll, 38, gravid og mor til Louie Gene på knap 3 år. Digital kreatør, brandkonsulent og medejer af Jules Coffe & Concept. Bor i Harleem i Holland.

 

Hvad er det vigtigste, din egen mor har lært dig?

“At være positiv og altid lade taknemligheden gå forrest.”

Hvilke familieritualer værdsætter du højest?

“Det er alt fra vores putteritualer, dovne søndagmorgener til vores rejser sammen. At vi kan skabe fælles minder og bruge kvalitetstid sammen.”

Nævn en ting, du har lært om dig selv ved at blive mor?

“At blive mor har givet mig et helt nyt perspektiv på livet, og mit syn på verden har forandret sig. Jeg er meget mere taknemmelig for alt, hvad jeg har, og jeg forsøger at være mere nærværende og tilstede – hvilket ikke altid er nemt, særligt med det arbejde jeg har.

Moderskabet kan også være enormt udfordrende ind i mellem. Den evige bekymring for eksempel; Jeg har ønsket at beskytte min søn fra det sekund jeg fandt ud af, jeg var gravid, men det er samtidig det smukkeste der nogensinde er sket for mig. Båndet, lykken, den ubetingede kærlighed – det er magisk.”

Hvilken morgenrutine har du med dine børn?

“Vi vågner som regel omkring kl 7, og bruger lige 10 minutter på at putte sammen inden vi hopper i badet og får tøj på. Jeg gør morgenmaden klar, imens Renew klæder Louie på, og så spiser vi morgenmad sammen. Louie er i dagpleje tre dage om ugen, og de dage afleverer jeg ham inden jeg selv tager på arbejde. De andre dage, går vi ned til vores lokale kaffebar efter morgenmaden og nyder morgenkaffen her.

Det bliver spændende at se, hvordan morgenrutinen kommer til at se ud, når baby nr 2 kommer. Jeg forestiller mig, at det kommer til at tage lidt længere tid for os at blive klar, men jeg glæder mig til alle de nye rutiner.”

Hvordan bruger du fem minutter alene?

“Jeg sørger for at planlægge tid til mig selv. Jeg booker ofte tid til en massage, en manicure eller har kaffeaftaler med venner i løbet af ugen. Jeg har virkelig brug for at have den tid for mig selv for at kunne genoplade. Jeg er også heldig at kunne rejse meget med mit arbejde, selvom det ikke er ligeså ofte længere. Men når jeg er afsted, elsker jeg min alenetid. Jeg tager lange bade, læser i sengen og nyder altid en god morgenmad inden jeg begynder arbejdet.”

To_the_moon_madeline_donahue

Madeline Donahue, 40, mor til to børn på 6 og 3 år. Arbejder som kunstner og bor i Brooklyn, New York.

 

Hvilke familieritualer værdsætter du højest?

“At putte og nusse ved hver chance, vi får. Vores gåture til og fra skole, at gå ture rundt omkring i New York og vores fælles måltider.”

Nævn en ting, du har lært om dig selv efter du er blevet mor?

“Jeg har lært at omsorg, særligt når det drejer sig om børn, ligger naturligt til mig. Jeg har også lært at sove – jeg havde store problemer med min søvn før jeg blev gravid, men fra det sekund jeg blev gravid og fik børn, kunne jeg nemmere overgive mig til udmattelsen og var mere modtagelig overfor hvile. Selvfølgelig kan søvnen blive udfordret af små børn, men jeg har ikke længere selv problemer med at falde i søvn.”

Hvordan ser din morgenrutine ud?

“I weekenden starter vi dagen med at slappe af derhjemme; Vi laver morgenmad, børnene ser tegnefilm, sidder ude på vores lille trappe. Så går vi ud og møder dagen. Vi laver aldrig planer tidligt på dagen i weekenderne, for at vi har tid til bare at være sammen de morgener. I ugedagene hutler vi os igennem for at blive klar til at komme ud ad døren. Så går vi sammen til skole, og jeg går efterfølgende hjem for at arbejde i mit studie.”

Hvordan bruger du fem minutter på dig selv?

“Jeg læste en masse om mindfulness og åndedrættet, da jeg var gravid. Det har givet mig nogle værktøjer og et sprog for at kunne tage mig mine pauser, når alting bliver lidt for intenst. Jeg elsker “box breathing” (en særlig åndedrætsteknik, red.), og bruger det som en lille meditation, når jeg bliver overvældet.”

Får du nogensinde en følelse af ensomhed i dit moderskab?

“Ja! Det er virkelig en ting. Selv når jeg er sammen med andre mennesker, kan jeg føle mig ensom i mit moderskab. Jeg prøver at håndtere det ved at træne – træning er godt for alt, ved at tale med min mand eller en veninde. Jeg skriver mine tanker og følelser ned og så taler jeg også med terapeut.”

Er der et tabu omkring moderskab, du gerne vil bryde?

“Jeg ville ønske, vi ikke skulle bruge så mange kræfter på at gemme vores oplevelser med alt fra menstruationer til fertilitet til fødsler til overgangsalder og alt der i mellem. Jeg bor i USA, hvor vi lige nu oplever, at kvinders rettigheder i sundhedssystemet bliver indskrænket. Det er tydeligt, at de politikere, der stemmer for indskrænkelserne af kvinders rettigheder, ikke forstår graviditeter og fødsler. De forstår ikke den byrde det er, at være den, der kan føde, og lever med en månedlig menstrual cyklus. Mødre vil kunne fortælle om de helt basale fysiske og mentale udfordringer, som ofte følger med en graviditet. De vil også kunne fortælle om de sværere oplevelser, mange mødre går i gennem. Kvinder bør kunne få passende sundhedspleje og burde selv have mulighed for at træffe de valg, der er bedst for deres krop – om de vil ønske at være mor eller ej. Det er respektløst og skræmmende, at man vil sætte begrænsninger på de reproduktive rettigheder. Jeg ville ønske, vi talte mere åbent om kvindens basale anatomi og cykli, om reproduktiv sundhed og seksual sundhed. Jeg ville ønske, at de her emner var hel basal viden for politikere – at mænd havde forståelse for de kompleksiteter i kvindens krop, som vi selv har lært at tage os af.” 

Tekst Anna Rolin, Bea Fagerholdt og Andrea Theodora Smidt

Foto privatfoto, Corey Towers

Din kommentar

Din email adresse vil ikke blive offentliggjort. Nødvendige felter er markeret med *