To_The_Moon_Honey_Sut_tænder_bibs_

Kan dit barns sut give suttetænder og suttebid?

Er dit barn glad for sin sut er det ikke ensbetydende med overbid og togskinner i teenageårene. Tandlæge Nina Falbert gør os klogere på, hvad man som forældre kan være opmærksom på, når det gælder suttetænder, suttebid og brug af sut. Du får også hendes bedste tips til at tage afsked med sutten, når tid er

 

Er der nogle sutter, der påvirker suttebid og suttetænder mere eller mindre?

”Der findes et utal af forskellige sutter. De kan inddeles i anatomiske sutter og runde sutter. Den anatomiske sut har en tungeside og en ganeside og formålet hermed er at undgå eller mindske ændret tandstilling ved brug af sutten. Men virkeligheden er dog, at børn drejer sutten som de lyster uden at tage hensyn til udformningen. Så når det kommer til tænderne, er det faktisk ligegyldigt, hvilken sut der vælges.”

Undgå suttebid – Hvor længe må et barn bruge sut og hvorfor?

”Det er bedst at stoppe med sutten, inden barnet fylder tre år. Børn, der stadig bruger sut, efter de er fyldt tre år, risikerer en ændret tandstilling, så de for eksempel får overbid, krydsbid eller åbent bid, som også kaldes suttebid. Dette kan påvirke barnets tygge- eller bideevne, og det kan få konsekvenser for barnets kæbeled og dets udseende.”

Hvad skal man være opmærksom på ved brug af sut i løbet af dagen?

”De fleste tandskader hos børn sker i alderen 0-3 år. I denne aldersgruppe er børnene ikke så sikre på benene endnu og falder meget. Derfor tager tænderne og læberne desværre tit skade. Hvis man også har en sut i munden og falder, kan sutten lave yderligere skade på tænder og læber. Jeg fraråder derfor altid forældre, at lade deres barn lege og løbe med sut i munden. Det er min professionelle anbefaling. Desuden er det godt at minimere brug af sut i løbet af dagen. Det kan være i forbindelse med at dit barn skal sove eller skal trøstes – og her er det selvfølgelig vigtigt at understrege, at sutten bruges som supplement til kærtegn, nærvær og anerkendelse.”

Nogle gode råd til hvordan man slipper af med sutten, når tid er?

”Babyer har fra fødslen et naturligt suttebehov. Suttebehovet aftager oftest ved 12-15 måneders alderen, men bruger barnet sut, kan behovet for at sutte fortsætte i en lang periode herefter. Sutten giver barnet en følelse af tryghed og ro. Det kan derfor være svært at vænne barnet af med sutten. Og det er oftest en stor ting for et barn, der elsker sin sut. Derfor kan det også være en god ide at introducere en nusseklud eller bamse i babystadiet, som barnet forbinder med noget velkendt og trygt, det kan i nogle tilfælde mildne, når sutten fjernes.”

Gode råd til at slippe sutten og undgå suttebid

  • Vælg et tidspunkt, hvor barnet er i en stabil og rolig fase i sin udvikling. Sutteafvænningen kan blive vanskelig, hvis der sker andre store ting i barnets liv, for eksempel familieforøgelse, flytning, børnehavestart eller pottetræning.
    Vælg et tidspunkt, hvor man som forældre har overskud, da de første suttefrie døgn kan være svære for barnet.
  • Forbered barnet på hvornår sutten skal væk, men ikke mere end et par dage før.
  • Giv sutterne væk, måske til tandlægen eller send dem til julemanden.
  • Hæng sutterne på et ’suttetræ’ i nærheden.
  • Husk at give stor ros til barnet for at lægge sutten fra sig og anerkend og trøst barnet, når det savner sine sutter!
MEET’N’GREET

 

Nina Falbert, 36 år, arbejder som privatansat tandlæge hos Hauen Limkilde. Hun er mor til Ludvig på 7 år og Betty på 4 år.

Din kommentar

Din email adresse vil ikke blive offentliggjort. Nødvendige felter er markeret med *