Festival med børn – kaos, kærlighed og kerneminder

Har du overvejet at tage dit barn med på festival? Mød 4 familier, der har gjort det – og som deler deres bedste råd til, hvordan du får en god oplevelse sammen med dine børn, med plads til snackpauser og det uforudsete

Eva Sofia Silveira Brun med Sommer 5, Bobbi 4 og Lillo 2.

Hvilke overvejelser gjorde I jer, inden I tog børnene med på festival?

Vi tager tingene, som de kommer, og børnene er trygge, så længe de er sammen med os. Vi tænkte på praktiske ting som mad, søvn og logistik, men børnene elsker musik og stemning, så det føltes naturligt. De får altid en god lur på vej derhen, hvilket hjælper meget.

Jeres relation til Roskilde Festival – og hvordan den har ændret sig med børn?

Min mand, Sean, har været på Roskilde hvert år, siden han var 16, og han arbejder med musik, så det er et af hans højdepunkter. Før handlede det om fest og koncerter – nu handler det lige så meget om fællesskab og oplevelser i børnehøjde. Nogle år bliver børnene hentet af min mor ved 20-tiden, andre gange tager jeg børnene med hjem, når de er klar, og Sean bliver og ser koncerter.

Råd til andre forældre, der overvejer at tage børn med?

Pak godt med snacks, høreværn, skygge, regntøj og varmt tøj til om aftenen. Vi har en klapvogn, hvor alle tre kan sidde sammen, så trætte ben kan få et hvil.

Hvordan det endte – og om vi ville gøre det igen?

Det har været en kæmpe oplevelse for børnene, som elsker musik og stemning. De har også været med til Wonderfestiwall, Heartland og Musik i Lejet. Ikke alt går efter planen – det begyndte fx at regne ret meget, så vi nåede desværre ikke at se Doja, som jeg ellers havde glædet mig til. Til gengæld havde vi en virkelig hyggelig eftermiddag, og børnene havde en fest sammen med os og vores venner.

Det er de stunder, man kan leve længe på – også selvom vi ikke fik hørt så meget musik med dem i år. Men hvis man accepterer, at man ikke kan nå det hele med børn og i stedet nyder det, man faktisk når, så bliver det alligevel ret fedt. Og det gjorde vi virkelig.

Lørdag snuppede vi så en dag uden børn. Vi gør det helt klart igen!

Sophie Fuglesang og Olav Hesseldahl med Oline 14, Carlo 12, Fritjof 8 og Dagny 5.

 

Hvilke overvejelser gjorde I jer, inden I besluttede at tage jeres børn med på festival?

Vores børn har været med, siden de sad i bæresele. Olav er her altid hele ugen i telt, jeg tager som regel et par dage, og børnene får en enkelt dag. Vi tjekker lige programmet inden, så børnene får hørt det, de gerne vil. De to store begynder at have tydelige præferencer og selvstændig musiksmag. Ellers tager vi det ret meget, som det kommer. Det bliver et smukt kompromis med popmusik, artsy performances, milkshakes, indsamling af pant og hygge i hængekøjer. Vi tager altid et kig ud på campingområdet for at vise børnene, hvad festivalen indebærer. På den måde tænker vi, at de er helt forberedte, den dag de er store nok til selv at tage af sted på egen hånd. Og så selvfølgelig det oplagte som vand, en uldtrøje, hørebøffer og en müslibar i tasken.

Hvilken relation har I selv til Roskilde Festival – og hvordan har jeres oplevelse ændret sig, nu hvor I har børn med?

Festivalen har altid været en fast del af vores sommerferieplan. For os er det den perfekte måde at starte ferien på. Vi bliver nulstillet på alle niveauer og kan gå på ferie fyldt op med glæde og gode venne- og musikoplevelser. At børnene kommer med, skaber naturligvis lidt mere logistik. Til gengæld er det et skønt fællesprojekt, vi bruger meget tid på at tale om – både inden og efter. For os er det at præsentere børnene for den danske festivaltradition en vigtig værdi i vores børneopdragelse, hvor fællesskab og nye indtryk af forskellige kunstformer og mennesker gerne må fylde meget.

Hvad er jeres bedste råd til andre, der overvejer at tage børn med på festival?

Gør det! Vi taler om Roskilde resten af året. Det er en fed fælles oplevelse, der varer ved. Børnene kan ofte midt i januar sige: “Husker du ham fyren i nylonstrømper på Platform-scenen?” – eller vi spiller noget af musikken for at blive mindet om stemningen. Af konkrete tips vil jeg sige: Fordel tiden, så I også har tid sammen, kun voksne. Gå hjem på optur – træk det ikke for langt. Skriv telefonnummeret på børnenes arm, og sørg for, at de store har strøm på mobilen. Læn jer ind i det og giv slip. Snak med fremmede. Hør noget skør musik, som I aldrig ville vælge derhjemme. Roskilde Festival er et skønt kærlighedssammensurium af mad, mennesker og musik.

Og hvordan endte det så?

I år valgte vi den varmeste dag at have børn med. Det var fugtigt og 33 grader. Det var måske til den varme side, men vi havde en skøn aften og reddede den med chips og sodavand. Alle var vilde med Annika, der åbnede Orange Scene. Vi så det kæmpe kunstværk lavet af genbrugstøj, Return to sender, der gav anledning til gode snakke. Det, der måske gjorde mest indtryk, var Hansens isbar, hvor det var døvstumme, der ekspederede. Nu kender alle børnene jordbærmilkshake på tegnsprog. Olav fik glæden af de to store børn ind i natten, mens jeg tog hjem med to små, svedige søvnklumper kl. 22.

Charlotte Sandgren og Marley 5 år.

Hvilke overvejelser gjorde du dig, inden du besluttede at tage dit børn med på festival?

Jeg tænkte først og fremmest på logistikken – hvor vi kunne trække os tilbage, når Marley havde brug for en pause fra de mange mennesker. Jeg er heldig at have et mediearmbånd, som giver adgang til rolige områder, hvor vi kunne tage små snackpauser. Jeg tjekkede også Roskildes anbefalinger om stillezoner i Art Zone. Musik og den festlige stemning er noget, vi begge elsker, så jeg tænkte, det kunne blive en særlig fælles oplevelse og endnu et minde, vi kunne dele. Han taler stadig om, hvor sjovt han syntes, Distortion på Nørrebro var. Jeg havde også forberedt mig på, at vi måske kun kunne være der et par timer – og det er helt okay. Jeg tager det, som det kommer, og mærker efter, hvordan han har det i løbet af dagen.

Hvilken relation har du selv til Roskilde Festival – og hvordan har din oplevelse ændret sig, nu hvor du har Marley med?

Roskilde har været en fast del af mit liv siden mine yngre år. Dengang handlede det om venner, fest og musik hele natten – og få timers søvn. Jeg har oplevet det meste på Roskilde og føler ikke FOMO over, at det ser anderledes ud i år. I stedet handler det nu mere om nærvær, den legendariske Roskilde-stemning og om at skabe minder med Marley. Det føles særligt at kunne dele “min verden” med ham – og at han møder mine venner. Mange af dem ser jeg sjældnere efter at have fået barn, men relationerne betyder stadig meget for mig.

Hvad er dit bedste råd til andre, der overvejer at tage børn med på festival?

Planlæg efter dit barns personlighed og tempo. Vi tog mange snackpauser, holdt os væk fra de største menneskemængder under koncerterne – og hørebøffer var et must. Jeg valgte en dag og et tidspunkt, hvor nogle af de kunstnere, jeg gerne ville høre, spillede – fredag eftermiddag/tidlig aften – og hvor der samtidig er færre berusede mennesker. Og så skrev jeg navn og telefonnummer i Marleys tøj – just in case.

Og hvordan endte det så? Hvordan gik det – og ville du gøre det igen?


Vi havde planlagt et besøg fra kl. 14 til 20, og det fungerede helt perfekt for os. Vi nåede de to koncerter, jeg havde glædet mig til, hyggede med venner og spiste aftensmad på pladsen. Det bedste øjeblik var helt klart at danse med ham på skuldrene til Artigeardit og mærke Roskilde-stemningen sammen. Det hele føltes som én stor kærlighedsboble. Jeg ville helt klart gøre det igen næste år – måske kombineret med en dag, hvor det kun er mig, der tager af sted.

Rikke Gry Rasmussen og Aksel 12 år.

Hvilke overvejelser gjorde I jer, inden I besluttede at tage jeres børn med på festival?

Vi har haft begge vores børn med på festival gennem årene. I starten var det helt korte ture rundt på pladsen, senere enkelte koncerter. I dag overnatter vores ældste, Carl, selv med venner derude. Aksel har også været lidt med før, men i år skulle han se Artigeardit sammen med sin kusine – og det var en stor oplevelse. Vi fandt et roligt sted ved Orange Scene med godt udsyn, gik en tur rundt på pladsen bagefter, spiste lidt – og tog hjem igen. Det blev en superfin, tryg og sjov festivaldag. Der er en kæmpe styrke i at have sådan nogle fælles oplevelser.

Hvilken relation har I selv til Roskilde Festival – og hvordan har jeres oplevelse ændret sig, nu hvor I har børn med?

Jeg er selv vokset op i Roskilde og har været på festival, siden jeg var barn. Roskilde Festival har altid været en særlig begivenhed og er for mig forbundet med en masse fantastiske oplevelser. Min mand er en del af festivalens ledelse, så den fylder også meget i vores familie. Derfor er det nu også naturligt, at vi kommer derud sammen og får fælles oplevelser – bare det at gå sammen, snakke og opleve fællesskabet omkring musikken.

Hvad er jeres bedste råd til andre, der overvejer at tage børn med på festival?

Det afhænger selvfølgelig meget af alder, men jeg synes, man skal være der om dagen, se enkelte gode koncerter, mærke stemningen og fællesskabet, gå en tur på pladsen – og så tage hjem igen. Der er så meget at tage ind, så det behøver ikke være en hel dag. Vi har altid oplevet, at der er stor respekt og venlighed, når man har børn med.

Og hvordan endte det så?

Det hele gik rigtig godt. Aksel fik en kæmpe oplevelse – ekstra styrket af, at han uventet mødte både Artigeardit og Lamin ude i bagområdet.

Foto Sissel Abel Tekst Liv Winther 

Din kommentar

Din email adresse vil ikke blive offentliggjort. Nødvendige felter er markeret med *