Liv Winther om hår, hormoner og skræddersyet hårpleje
Kroppen gennemgår vilde forandringer, når man bliver gravid, har født eller ammer. Det gælder ikke mindst for vores hår, som pludselig kan få sig et helt nyt liv. Her deler Liv Winther sine erfaringer og bedste råd til at få håret godt igennem hormonelle forandringer
Hvad er det for nogle forandringer, der sker med håret i forbindelse med graviditet og fødsel?
“Ligesom vi kan opleve at huden forandrer sig igennem en menstruationscyklus, kan udsving i vores hormonelle balance også vise sig i vores hår. Mange kvinder oplever derfor, at deres hår ændrer tekstur og farve under graviditeten – ofte til det bedre med et hår, der føles dejlig tykt og glansfuldt. Nogle vil endda sværge, at deres hår aldrig har været flottere, end da de var gravide. Og det er der en god forklaring på. Vores hår vokser nemlig normalt i en livscyklus, og vi taber hår hver eneste dag for at nye hårstrå kan vokse frem. Under graviditeten medvirker det forhøjede østrogenniveau i kroppen imidlertid til, at du ikke fælder som på normal vis. Hormonerne gør altså, at kroppen holder på håret så længe, du er gravid, og den naturlige udskiftning af hår udskydes. Det betyder derfor også, at mange kvinder pludselig vil opleve et større hårtab 3-8 måneder efter fødslen, hvor de måske også vil mærke, at hovedbunden bliver mere tør, måske med skæl, eller bliver hurtigere fedtet.”
Hvilke ingredienser bør man gå efter, når ens hår og hovedbund føles anderledes?
“Efter fødslen og mens man ammer, er det helt normalt, at håret bliver hurtigere og mere fedtet end det plejer. Det kan igen tilskrives de hormonelle forandringer, men kan også skyldes fysisk stress – med afbrudt og for lidt søvn sammen med alt det krudt, kroppen bruger på at få amningen i gang. Mikroalgeekstrakt, som stammer fra mikroalger i Middelhavet, har en dokumenteret effekt på at nedregulere olieproduktionen i hovedbunden. Ekstraktet er rigtig godt at gå efter, hvis du oplever, at dit hår i en periode hurtigt “klasker sammen” og føles mere fedtet. Samtidig er den med til at øge glansen i håret, og beskytter mod solens UV-stråler.
Panthenol og rødpilekstrakt er gode ingredienser, hvis du oplever, at din hovedbund er irriteret, klør eller begynder at få skæl. Begge ingredienser beroliger nemlig hovedbunden og tilføjer fugt til både den og dit hår, mens rødpilekstrakt går ind og modvirker skæl. Og det er nogle af de ingredienser, der findes i LULABS hårprodukter.”
Hvordan finder man de rigtige produkter til sin hårtype?
“Det kan være en rigtig god hjælp at blive klogere på din hårtype og løbende tage stilling til, om de produkter, du bruger, rent faktisk imødekommer de forskellige behov dit hår har før, under og efter en graviditet. Der er ikke en one size fits all, så spørg din frisør til råds og mærk efter, hvad der fungerer for dig. Hos den nye danske hårplejeproducent, LULAB, kan du skræddersy dine produkter ned til den mindste detalje, så de kun indeholder ingredienser, der passer til dit hårs struktur og behov. Ingen af LULAB’s hårplejeprodukter indeholder silikone, sulfater, parabener eller mineralske olier, og du kan nemt fravælge parfume, hvis du er gravid eller ammer. Det er virkelig spændende at nørde ned i, og når først du har sammensat en formel, der passer til dit hår, bliver de skræddersyede hårplejeprodukter leveret lige til din hoveddør. LULAB tilbyder som noget nyt også, at du kan tegne et abonnement, så du aldrig løber tør.”
Hvor ofte bør man vaske sit hår?
“Det sidste årti har der været en trend med kun at vaske hår en enkelt gang om ugen og så i stedet bruge tørshampoo. Men i virkeligheden har håret og hovedbunden i de fleste tilfælde bedst af at blive vasket lidt oftere med en mild shampoo, der passer til din hårtype. Sundhedsstyrelsen anbefaler, at gravide bruger så få produkter som muligt og helst uden parfume og stoffer, der er under mistanke for at være hormonforstyrrende. Og selvom tørshampoo ofte bliver et go-to-produkt for trætte, barslende mødre, der måske ikke har tiden til et roligt morgenbad, gør du dig selv og din hovedbund en stor tjeneste ved at kun at bruge tørshampoo i særlige tilfælde. De fleste varianter indeholder nemlig både parfume og talkum, som kan virke udtørrende og irriterende for hovedbunden.
For mig personligt fungerer det at vaske håret hver anden dag, men flere håreksperter anbefaler faktisk hårvask hver dag, særligt i månederne efter fødslen, da talgproduktionen i denne periode er højere end normalt. Mærk efter hvad der fungerer for dig – både logistisk i hverdagen og for dit hår.”
Kan man selv gøre noget i forhold til kost og tilskud?
“På samme måde som at det, du spiser og drikker, viser sig på din hud, kan du også styrke dit hår indefra. Først og fremmest er det vigtigt, at du er dækket ind ernæringsmæssigt og får godt med proteiner og de vigtige Omega 3-6-9 fedtsyrer – det har både din hud, dit hår og i sidste ende din baby, hvis du ammer eller er gravid, godt af. Sørg for at få de anbefalede vitaminer og mineraler, og særligt b-vitaminer, zink og magnesium er vigtige, da de er med til at styrke hår, hud og negle. Og i sidste ende er noget af det allerbedste, du kan gøre, er at prioritere din søvn, så din hud og dit hår har ro til at regenerere.”
Tekst Liv Winther og Anna Rolin
Foto Andrea Smidt
Din kommentar