Ekspertens 5 gode råd til mindre skærmtid for hele familien
Skærmen fylder rigtig meget i mange familier. Det går ud over vores nærvær og relationer, og kan skade vores børns hjerner og påvirke vores eget mentale sundhed negativt. Så hvorfor lægger vi ikke bare skærmen noget mere væk? Fordi det faktisk kan være sværere, end man lige tror. Her giver psykolog og misbrugsekspert Marie Brixtofte sine 5 bedste råd til et lavere tidsforbrug på skærmen
Vi ved det godt: Vi er alt for meget på vores skærm. Faktisk bruger vi i gennemsnit 8,6 år af vores liv på mobilen: Vi ordner vores indkøb, ser nyheder, skriver med veninder og familie og følger med på Aula. Og ryger i kaninhuller på Instagram, Facebook og TikTok. Det skaber mistrivsel, ødelægger nærværet mellem forældre og børn og skaber afstand til vores partner, fordi man hellere vil have sin mobil med i seng end ens partner.
Det sidste fortæller psykolog og misbrugsekspert Marie Brixtofte i podcasten Ego: Sund skærm til hele familien. Hun er desuden medforfatter til bogen “Skærmsund – en 4-ugers guide til bedre trivsel, mere nærvær og sundere skærmvaner i familien”.
“Jeg er dybt bekymret over, hvor meget skærmen fylder i familier. Det skader børn og unges hjerner, det skaber mistrivsel hos de voksne, og når forældre bliver fanget af algoritmer og nærværet forsvinder, svigter de børnene. Man når ikke det, man skulle, fordi man er fanget 1-2-3 timer på Instagram og lige pludselig synes man, at vasketøjet og godnathistorien er uoverskueligt. Det er også bevist, at det ødelægger parforholdet, fordi man går i seng med sin telefon og ikke med hinanden. I min optik har skærmforbruget smadret familielivet,” siger psykolog Marie Brixtofte.
Hun erkender, at hun lyder som en hardliner, når hun maler scanarierne op.
“Ligesom med alkohol og cigaretter skaber skærmen afhængighed, fordi den udløser dopamin, og algoritmerne er stærkt vanedannende. Det er også derfor, at hvis vi ikke har telefonen med en dag, vi går ud på gaden, så føler vi, at vi har fået skåret hånden af.”
Og ligesom alkohol og cigaretter er reguleret, tror Marie Brixtofte at det samme vil ske med skærmen, hvor vanedannede apps vil blive forbudt for mindreårige. Hun er medstifter på et borgerforslag om netop dette, som i skrivende stund har opnået 29.000 støtter.
Bliv mere bevidst om din skærmtid
Men sunde skærmvaner betyder ikke, at man kaster skærmen overbords, men at man bruger den på en sund måde. For Marie Brixtofte erkender imidlertid også, at telefonen ikke kun er en dårlig ting. Den er også et redskab til at være i kontakt med familie og venner, hvor man f.eks. har tråde og grupper, som man skriver med. Vi skal bare tage kontrollen tilbage over mobilen, så det er os, der styrer den og ikke omvendt.
Telefonen ikke kun er en dårlig ting, erkender Marie Brixtofte. Den er også et redskab til at være i kontakt med familie og venner, hvor man f.eks. har tråde og grupper, som man skriver med. I stedet for at kaste skærmen overbord, handler det ifølge hende derfor om, at indføre nogle sunde skærmvaner; at vi tager kontrollen tilbage, så det er os, der styrer mobilen og ikke omvendt.
Sammen med Telia sætter To The Moon, Honey fokus på skærmtid. Med appen LifeWrapped kan du se dit mobilforbrug og få hjælp til at sætte tidsgrænser for specifikke apps. Hver uge får du et overblik over, hvor lang tid du har brugt på mobilen ift. ugen før. Hent LifeWrapped her
Her er Marie Brixtoftes 5 råd til en mere hverdag med et mere bevidst skærmforbrug:
1) Vær en rollemodel: Børn gør som forældre gør og ikke som forældre siger. Og børnene har brug for dit nærvær. Så hvis du skal være på din telefon, så gør det når de ikke ser det.
2) Gør din telefon kedelig: Sæt den på sort/hvid og slet apps med spil og slet sociale medier som Instagram. Du kan gå på dem fra din computer, hvis du skal.
3) Skærmfri tid og sted: Skærmfri tid kunne være måltiderne. Eller julen. Skærmfrit sted kunne være køkkenet eller stuen.
4) Attraktive alternativer: Skru op for kreating, også selvom det roder i stuen. Skru op for brætspil. Det kan også være, at der skal være ubegrænset sund skærm som dokumentarer eller lydbøger.
5) Kontakt: Øjenkontakt, fysisk kontakt. Samvær Det er det, alle vi mennesker har brug for.
Tekst Louise Stenbjerre
Artiklen er sponsoreret af Telia – en del af Norlys
Vores mobiler gør livet nemmere for os og det har aldrig været lettere at blive opdateret, at finde vej og finde svar. Men vi bruger i gennemsnit 8,6 år af vores liv på mobilen. Din tid er det, der tæller. Er tiden du bruger, tiden værd? Læs mere om ansvarlig skærmtid her
Din kommentar