Kære mor, træk vejret
Vi trækker vejret ca. 25.000 gange i døgnet – størstedelen af tiden helt uden at tænke over det. Men det kan godt betale sig at investere lidt tid i åndedrættet. Ifølge Jakob Lund, der er kropsterapeut og medstifter af Breathe Smart, kan vi nemlig bruge åndedrættet til at rense ud, både mentalt og fysisk, og komme i bedre kontakt med os selv og andre omkring os
Hvorfor er det vigtigt at arbejde med sit åndedræt?
“Vores vejrtrækningen er den måde, vi får energi ind i kroppen. Og hvordan den energi bliver transporteret rundt i kroppen, har kæmpe betydning. Det lyder måske dramatisk, men jeg plejer at sige, at den måde, vi trækker vejret på, afspejler hvordan, vi er i verden. Videnskaben har fundet ud af, at forskellige sindstilstande er forbundet med forskellige rytmer. Altså måder at trække vejret på. Hvis vi f.eks. er deprimerede, så er der én rytme, hvis man har angst, er der en anden rytme, og hvis man er meget sensitiv, er der en tredje. Ligesom der er en helt særlig rytme for at være i balance. Derfor kan det godt betale sig at kigge på, hvordan vi egentlig trækker vejret.”
Hvordan får man mest ud af sin naturlige vejrtrækning?
“Det vigtigste er at trække vejret gennem næsen. Når vi trækker vejret gennem næsen, sker der en lille temperaturændring, der gør, at den luft vi trækker ind, får en temperatur, som kroppen bedre kan absorbere. Sådan kan vi få mere ud af den ilt, der kommer ind. Generelt kan vi få 20% mere ilt ind gennem næsen, end gennem munden. Når vi trækker vejret gennem næsen, kan vi også transportere luften helt ned i den nedre del af lungerne, som er forbundet til de parasympatiske dele af nervesystemet, som er det sted, hvor vi kan slappe af.”
Hvordan ved man, om man har en “god” vejrtrækning?
“Jeg læste om et forskningsprojekt, hvor man havde kigget på vores vejrtrækningsrytmer for 100 år siden og i dag. Det viste, at vi var begyndt at trække vejret hurtigere. Vi trækker vejret omkring 25.000 gange om dagen, men de fleste mennesker trækker vejret med kun omkring 30% af den kapacitet, vi har. Vores krop udrenses gennem åndedrættet, så hvis vi får åbnet mere op for kapaciteten, vil vi også rense mere ud. Det gælder ikke kun de fysiske affaldsstoffer, men også psykisk. I den verden vi lever i, får vi tit mange flere indtryk ind, end vi når at aflade. Dér kan det være rigtig godt at bruge vejrtrækningen som en hjælp til at fjerne nogle af de mange indtryk.”
Hvad tror du, dem der kommer til dine kurser søger?
”Nogen kommer fordi, de vil performe bedre. De vil gerne blive bedre til at levere, styrke koncentrationen og blive bedre til at give slip. Andre kommer fordi, de har en smerte i livet og gerne vil prøve en mere kropslig indfaldsvinkel. Og så er der nogen, der kommer med en mere åndelig intention. Vejrtrækning er blevet brugt i mange tusinde år til at komme mere i kontakt med sin sjæl. Det hedder jo sjovt nok også ånde-drættet og ånde-lighed. I det gamle Østen sagde man, at åndedrættet kunne bringe en i kontakt med det, man virkelig er. Som et redskab til at skære igennem al støjen. Der er så meget støj i verden, og nogle gange kan det være svært at vide hvad, der er hvad.”
Hvad skal man fokusere på, hvis man sidder på arbejde og gerne lige vil tage nogle dybe vejrtrækninger?
“For det første tror jeg, at mange trækker vejret mere gennem munden end de lige regner med. Derfor er det vigtigt at have opmærksomhed på det. Dernæst er det vigtigt at trække vejret langsommere. Trække vejret færre gange på et minut, end man gør normalt. Langsomt og måske intensivere vejrtrækningen en lille smule – en lille smule mere ud og mere ind. Den langsomme udånding er værd at have fokus på, da det er den, der sænker hjerterytmen, og får os mere ned i det parasympatiske system.”
Hvorfor har vi ikke per automatik den vejrtrækning, som giver os allermest ilt og ro?
“Hvis man er for stresset eller lever på en måde, hvor man bliver bragt ud af balance hele tiden, så kan kroppen ikke følge med. Når vi bruger vejrtrækningen aktivt, kan vi bringe kroppen tilbage til det sted, hvor den kan begynde at restituere. Kroppen har en helende kraft i sig selv, men den skal have de rigtige betingelser, så den kan gøre det, der er dens natur.”
Hvordan hænger åndedræt og nervesystem sammen?
“Åndedrættet og nervesystemet er fuldstændig forbundne. De hører sammen. Det er ikke farligt at stresse, men det bliver det, hvis man aldrig kommer tilbage til der, hvor man connecter med sig selv og får slappet af. At være stresset er en del af at være forælder og et vilkår. Men hvis vi nogle gange kan gøre bare en lille smule, for at komme tilbage og connecte, har det en kæmpe betydning på den lange bane.”
Hvorfor bør en nybagt mor tænke over hendes vejrtrækning?
“Igennem vores vejrtrækning kan vi lære os selv bedre at kende. Vi kan få affaldsstoffer mere ud af kroppen. Vi kan restituere bedre, og vi kan få en endnu bedre kontakt til mennesker omkring os.
Vi har en nerve, der hedder vagus-nerven, som påvirkes, når vi trækker vejret. Når vi påvirker vagus, aktiverer vi en del af nervesystemet. Det er der, vi føler os trygge og der, hvor vi bedre kan connecte til os selv og andre. Når vagus påvirkes, fungerer vores fysiske fordøjelse bedre, men vi kan også bedre fordøje de mentale indtryk, vi får ind. Det er nogle af de ting, der bliver udsat når vi er stressede og er mere på. Men udsætter vi for længe, kan det have nogle konsekvenser, som man kan være foruden, hvis man bare gør en lille indsats. Bare 10 minutter en gang imellem er bedre end ingenting.”
Hvis man har 10 minutter, hvad kan man så gøre?
“Fokuser på at sætte farten på vejrtrækningen ned. Der er en meget simpel teknik, hvor man først tager nogle dybe vejrtrækninger ind og ud gennem næsen. Så trækker man vejret ind gennem næsen og forestiller sig, at man ånder ud med munden gennem et sugerør. Det skal man gøre så langsomt, man overhovedet kan. Det kan tage et helt minut at ånde ud. Det gør man tre gange, og så trækker man vejret almindeligt igen gennem næsen, og så sidder man lige og mærker sin krop. Det er en simpel ting, hvor farten lige bliver sænket en smule indeni.”
”En anden simpel teknik, er at ligge ned med en hånd på maven og en på brystkassen. Man ånder ind, fylder først maven og derefter brystkassen. Så sænker man brystkassen, og så sænker man maven. Det kan man ligge og gøre, med lukkede øjne.”
Transskriberet af Maja Helena Claver
Jakob Lund er kropsterapeut, underviser og medstifter af Breathe Smart. Breathe Smart og Art Of Living tilbyder kurser i yoga, særlige dynamiske åndedrætsteknikker og meditation. Artiklen er et uddrag fra vores Ego-podcast bragt 26. januar 2021
Din kommentar
[…] Inspiration :https://tothemoonhoney.com/kaere-mor-traek-vejret/ […]