Annoncørbetalt indhold af Puori

Green Kitchen Stories – Luise gjorde det cool at spise grøntsager

Efter 13 år i Stockholm flytter danske Luise Vindahl Frenkiel  hjem til Danmark med sin mand og partner i Green Kitchen Stories og deres tre børn. Her begynder en ny tilværelse, hvor Luise skal færdiggøre den jordemoderuddannelse, hun netop har taget hul på

 

Når parret Luise og David bevæger sig uden for deres hoveddør på Södermalm i Stockholm, bliver de efterhånden genkendt stort set, hvor de kommer. Det veganske powercouple bag madkonceptet ’Green Kitchen Stories’ var for 11 år siden nogle af de første i Skandinavien, der fik en plantebaseret livsstil til at fremstå cool. De pionerede med deres smukke billeder af mad og enkle opskrifter og fik hurtigt fans verden over. I dag har de udgivet fem kogebøger, to prisvindende madlavnings-apps og med over 400.000 følgere på Instagram har de opbygget et vegansk madimperium. I mellemtiden har de fået tre børn, og nu gør familien på fem klar til at flytte til Danmark, hvor Luise har sine rødder. Og nu hvor Luise har taget hul på det jordemoderstudie, hun har drømt om i store dele af sit liv, føltes timingen rigtig.

“Vi har taget tilløb til at flytte til Danmark længe så det har eksisteret i børnenes bevidsthed og kommer ikke som et lyn fra en klar himmel. Vi solgte vores lejlighed på et par dage og så var det pludselig virkeligt. Børnene har taget det lidt forskelligt. De ældste kan godt blive nervøse for om de kan få venner og selvom de både forstår og taler dansk flydende, så fylder sproget meget hos dem. Vil de være i stand til at udtrykke sig og kan de blive misforstået? Jeg kan relatere til det at flytte til et nyt land, så jeg prøver at lære dem at owne deres accent og at det er fedt at kunne flere sprog.

Hvorfor starte forfra med en uddannelse nu?

“Jeg har altid været fascineret af fødsler, og jeg søgte faktisk ind på jordemoderuddannelsen, inden jeg selv blev mor. Det handler jo om kroppen, psyken og ernæring – tænk at samle de ting i ét job, det har været vildt tiltalende for mig. Min første fødsel var en traumatiserende oplevelse forbundet med vilde smerter og en følelse af at være helt ude af kontrol. Jeg var i totalt chok bagefter. Under min første graviditet led jeg af en alvorlig bækkenløsning og lå i sengen i fem måneder op til fødslen, så jeg var allerede smertepræget og i minus, da fødslen gik i gang. Det var et forløb med en travl fødegang, jeg var førstegangsfødende og blev totalt overvældet. Det resulterede i, at da jeg blev gravid anden gang, var det med stor forberedelse og en planlagt hjemmefødsel. Jeg ville tage kontrollen tilbage.”

Hvordan opstod ideen til Green Kitchen Stories?

“David og jeg fik ideen til Green Kitchen Stories, inden vi fik børn. Vi var begge optaget af at inspirere til, hvordan man kan leve vegetarisk og nære kroppen. Davids fokus var, at det skulle se godt ud. Dengang så man lidt ned på ’blogging’, og det var kun magasinerne, der var cool. Det fik vi lyst til at udfordre. Det var under min graviditet, at vi fandt på navnet, oprettede sitet og så besluttede vi os for at lave ét post om ugen. Med et billede, historien bag og en opskrift – og de tre komponenter blev vores arbejdsmetode. Man skulle se på billedet og glemme, at det var uden kød – hvilket dengang slet ikke var ligeså normalt, som det er i dag.

Dengang i 10’erne var sund vegetarisk livsstil meget smalt, men vi voksede ret hurtigt og blev klar over, at vi havde ramt et hul i markedet. Inden vi havde set os om, havde vi opbygget et community med en stærk fællesskabsfølelse. Vores drivkraft var ikke politisk, det der drev os, var sundheden – at gøre noget godt for kroppen og psyken.”

Shop

Quick + Slow Kogebog • Politikens forlag

240 kr

Havde aldrig mødt en vegetar

“Da jeg mødte David, var det nyt for mig at være sammen med en vegetar. Jeg havde faktisk aldrig mødt en vegetar før. Dengang læste jeg en bachelor i pædagogik og arbejdede samtidig i psykiatrien. Jeg var meget optaget af, at man kan påvirke sin mentale sundhed gennem det, man spiser, og hvordan man kan bruge maden som værktøj i sin livsstil.

Jeg var 22 år, og David var 25. Vi mødte hinanden på et flydende diskotek i Rom. Jeg var dernede for at besøge en veninde, og David boede i byen for at lære italiensk. Jeg troede, han var italiener, som han stod der helt brun med halvåben skjorte. Vi mødtes på dansegulvet, meget fulde og faldt for hinanden. Vi udvekslede numre, og jeg tog hjem til Danmark dagen efter. En uge senere skrev David, at hvis jeg kom forbi Rom, skulle vi ses. Jeg hoppede straks på et fly og så er ’the rest history’.

Hård start på moderskabet

Tiden efter fødslen af vores datter Elsa var hård. Jeg havde svært ved at gå, og der lå altid et sæt krykker under barnevognen. Min krop var stresset, og jeg havde stadig mange smerter fra den bækkenløsning, jeg led af i graviditeten. Jeg kan huske episoder, hvor jeg måtte ringe efter David og sige, at han måtte komme og hente mig, hvis jeg var ude at gå med barnevognen og ikke kunne gå mere. Jeg ramte nogle dybe huller, hvor smerten tog over, jeg troede aldrig, jeg skulle komme til at gå rigtigt igen. På trods af det, så var Elsa en drømmebaby, og jeg var helt vild med hende lige fra starten – hun var helt klart et lyspunkt for mig midt i smerterne.

Da Elsa var 6 måneder, startede vi en af vores mange jordomrejser med Green Kitchen Stories, hvor vi rejste rundt og holdt workshops for vores læsere. Vi havde et kamera, en bærbar og vores baby, og så rejste vi derhen, hvor der var efterspørgsel. Vi var blandt andet i Sydney, New Zealand, Californien og New York. I hver by fandt jeg en fysioterapeut, så jeg kunne vedligeholde min genoptræning, og jeg supplerede med massage og akupunktur. Vi sluttede vores lille ‘turné’ af med fire måneder i Thailand. Lavt tempo, bare bade og sand under fødderne – det var lige det mit fysiske og psykiske helbred havde brug for.”

Troede ikke det var muligt at få flere børn

“Efter min svære graviditet med Elsa og en intens genoptræning, troede jeg ikke, det var muligt, at vi kunne få flere børn. Men det lykkedes heldigvis, og jeg havde en meget bedre graviditet anden gang. Isak blev født hjemme, og det var en virkelig god oplevelse. Noah var en planlagt hjemmefødsel, men han var kommet skævt ned i bækkenet, og da man ved hjemmefødsler er ekstra påpasselige, vurderede jordemoderen, at vi hellere måtte komme på hospitalet. Og her blev han født kort tid efter ankomsten. Det skulle vise sig, at det var helt unødvendigt at tage derind, for han fandt helt selv vej, og der var ikke behov for indgreb eller anden assistance.

Overgangen fra at gå fra to til tre børn var et kæmpe skift. Vores ældste startede i skole, så oveni et nyt barn skulle vi også i gang med at tilpasse os et liv, som var mindre frit og med faste mødetider. For første gang i vores liv kunne vi heller ikke længere rejse, når det passede os. At have en 2-årig og et spædbarn var intenst. I den periode var vi nødt til at skrælle lag af og fokusere på det, der skulle gøres. Planlægning blev min nye bedste ven, og jeg blev ekstremt bevidst om min tid, netop for at få overskuddet til at nyde det, vi stod midt i. Men det er ingen hemmelighed, at spontanitet og fritid røg for en stund.”

Du er blevet optaget på dit drømmestudie og kalenderen er fyldt op med forelæsninger og gruppearbejde, samt kommende klinikperiode på Rigshospitalet – hvad glæder du dig til ved livet som jordemoder?

“Jeg glæder mig til at blive en dygtig jordemoder og kan sagtens se mig selv på en fødegang. Men jeg ser især mig selv skabe et arbejdsliv, hvor jeg har med graviditeter, fødsler og efterfødselstiden at gøre, og hvor jeg kan få lov at fokusere på ernæring og give kvinder power til at skabe den graviditet og fødsel, som de ønsker, med kontrol og medbestemmelse.

Jeg læste en 2 årig ernæringsterapi uddannelse under min graviditet med Isac, og jeg havde ham med til min sidste eksamen, da han var nyfødt. I ernæringsterapi bruger man rigtig meget kosttilskud til at styrke kroppen. Jeg tog folsyre, fiskeolie, kæmpenatlysolie, vitaminer og mineraler og probiotika under mine graviditeter. I Sverige får man taget en blodprøve i fingeren, som viser, om man har jernmangel, og det har jeg ikke haft i nogle af mine graviditeter.

Søvn er altafgørende

“Jeg er ekstremt søvnsensitiv, og jeg går i seng senest kl. 22. Da jeg havde babyer, var det gerne endnu tidligere. Det er klart, at jo yngre, de er, jo mere er man vant til at blive vækket om natten. Vi har kørt samsovning og fri natteamning, hvor de er blevet ammet når de har haft lyst. Den store gave for mig har været, at David har elsket at gå ture med baby ved daggry. Så hvis et barn vågnede ved 5-tiden, så var det bare ud og trille. Finde en bager på vejen og købe kaffe, mens jeg har kunnet sove. Jeg fungerer bare ikke, når jeg ikke får sovet, og jeg har altid været på randen til udmattelse efter en spædbarnsperiode.”

Vitaminer som små hjælpere

“Den dag i dag sover jeg på magnesium og kan slet ikke undvære det. Det er også godt for min fordøjelse, som jeg altid har bakset med. Jeg tager også Omega-3 fiskeolie dagligt. Det påvirker både huden, cellerne og hjernen. Omega-3 er alfa-omega, når man er gravid, fordi den næring også kommer ned til moderkagen. Jeg tog også en ekstra dosis Omega-3, da jeg ammede.

Både David og jeg har længe været glade for danske Puori og deres kosttilskudsprodukter på grund af dets renhed og høje kvalitet. Vi fik muligheden for at udvikle en linje målrettet vegetarer og veganere og deres behov sammen med deres dygtige team. Det er eksempelvis klassisk, at vegetarer har brug for et tilskud af B12, som primært er at finde i animalske fødevarer. Det er et supervigtigt vitamin, som er godt for energiproduktionen, celledeling og helt ned på mikroskopiske processer i kroppen.

For at imødekomme dem der har svært ved at sluge kapsler besluttede vi os for at lave tilskuddet i pulverform og blande det med vilde blåbær. Det er pakket som breve, som er nemme at hælde i vand, direkte i munden eller på sin smoothie. Det har en dyb lilla farve, jeg elsker at arbejde med farver.

Der er stadig spørgsmålstegn ved, om du får nok proteiner ved en plantebaseret kost, og vi valgte derfor at lave et proteinpulver til både børn og voksne. Vi fandt et økologisk ærteprotein, som er undersøgt for tungmetaller, og så har vi tilsat calcium, som er godt for både knogler og fordøjelse. For mig er det vigtigt, at et produkt er rent, også hvis man ammer. Sidst men ikke mindst lavede vi et multivitamin – det giver god mening, hvis man vil være sikker på at være dækket ind med vitaminer og mineraler og ikke lige får spist alle sine grønsager.

Jeg tilpasser mine tilskud efter årstiden. Så laver jeg et vitaminprogram, hvor jeg eksempelvis om sommeren ikke tager D-vitamin, og hvis jeg er stresset i perioder, tager jeg ekstra B-vitamin. Jeg kan godt lide at tænke på tilskud som en slags hjælpere, man kan skrue op og ned for alt afhængigt af årstid, og hvor man er i livet.

Træning er en nødvendighed

“Min træning har altid været vigtig for mig, og jeg har dyrket det hele mit liv. Jeg har længe været glad for pilates reformer, som passer godt på min krop og både er aflastende og opbyggende på samme tid. Jeg kan hverken træne derhjemme eller alene – det er ligesom min ting, og derfor træner jeg altid i et pilatescenter, hvor jeg melder mig på et hold med en instruktør. Jeg er afsted to gange om ugen. Derudover powerwalker jeg hver dag i 40 minutter, når jeg har afleveret børnene. Jeg har ikke kunnet løbe siden min første graviditet men gåturene giver mig sved på panden, og det er sundt for mit hoved. Jeg vælger ruter med hældninger og bakker. Mine gåture er et mentalt break, hvor jeg får luft og lys, trækker vejret helt ned i maven og mærker verden.  Der er også mange krydsbevægelser og jeg får pulsen op uden at belaste min krop som med løb.”

Hvordan får man grønsager i børnene

“Mad er en naturlig del af min hverdag, da jeg både arbejder med opskrifter og content til vores platforme – og fordi vi er mange munde, der skal mættes. Jeg fungerer på den måde, at jeg bliver besat af én ret, og så spiser jeg den, til jeg bliver træt af den. Så spiser jeg avocado med æg hver morgen i en måned. Det samme gør min datter. Jeg tror snart, det bliver erstattet med chiapudding med svenske vilde blåbær.

Der er altid godt gang i madproduktionen herhjemme, og vores børn har helt naturligt fået lov at smage på en masse forskelligt. Vi har kørt lidt en blanding af mos og ‘baby-led weaning-metoden’ (hvor barnet selv får lov at sidde med maden, red.), det var en god kombination for os.

Nogle gange går børnene gennem perioder, hvor intet må smage af noget, og maden må ikke røre ved hinanden, men der tror jeg, det er vigtigt at huske, at alt er en fase. Man vil gerne gøre det så godt som forældre og sikre, at de får det, de skal – jeg får også ofte beskeder fra forældre, der gerne vil have flere grøntsager i deres børn. Mit råd er altid at prøve sig frem med smoothies. Her kan de små få en masse godt til hjernen og cellerne.

Jeg tænker i farver, når jeg laver smoothies – eksempelvis kunne en gul smoothie bestå af mango, appelsin, banan og (frossen dampet) blomkål. En anden favorit er min chokoladesmoothie med kokossmør, avocado, kakao og dadel. Jeg fodrer mine børn med fedt fra nødder, avocado, tahin, kokosolie eller fiskeolie – alt sammen kan ryge i en smoothie. Fedt og protein er en god byggesten til hjernen, og vi bruger rigeligt med tandsmør, nøddesmør og masser af olivenolie – eksempelvis på suppen. Vores børn får også fisk og lever derfor ikke helt vegetarisk som David. Men de har aldrig smagt kød.”

Du har udrettet meget professionelt og samtidig fået tre børn – hvordan har du fået det hele til at gå op?

“Som selvstændig har det været svært at trække stikket og gå på barsel. Det er klart, at jeg ikke har kunnet være 100% på samme blus, mens vi har haft babyer, men så har David taget mere over. Når jeg ser tilbage på mine barsler, kan jeg godt se, at presset har været i overkanten – amme i bæresele og scenarier med at skulle stå på en scene om to minutter. Det har virkelig været benhårdt i perioder, og vi har ikke haft nogen hjælp. Samtidig er det jo en enorm gave at leve af det, man elsker, og være så fleksibel, at man ikke skal møde ind på et bestemt tidspunkt om morgenen. Til gengæld har vi haft en anden slags stress, som har været dobbelt op, når børnene har været syge de første par år.

Kærligheden mellem David og jeg har båret os igennem op og nedture. Vi har 100% haft det samme mål om at sprede grøntsagsglæde i hele verdenen – det vigtigste for at opnå noget sammen, er at man kæmper for det samme. Bølgerne kan gå højt og lavt, men det tilgiver man jo, når man er et par. David og jeg kan forskellige ting, jeg tager ingen billeder, men jeg er god til at style og udvikle nye opskrifter.

Vi har besluttet os for, at vi ikke taler om arbejde over middagen, og om aftenen arbejder jeg ikke – jeg bliver nødt til at koble af. Det er en ekstra anstrengelse, når man har et arbejde, der er baseret på en selv. Bag kulissen har vi tegnet det ret hårdt op i forhold til vores funktioner og arbejdstimer. Samtidig med at vi jo altid har det med os – så hvis den gode idé opstår på en søndag, så er det jo der, vi vender det. Vores styrke har været, at vi har skabt noget sammen fra starten. Green Kitchen Stories er jo vores første barn, som vi har udviklet, groet og skabt sammen og ønsket det bedste for.”

Tekst: Bea Fagerholt Foto: David Frenkiel

Denne artikel er sponsoreret af Puori

To_the_moon_honeey_green_kitchen_stories_Luise_Vindahl_Frenk

Puori laver danske kosttilskud baseret på kvalitetsingredienser. Prøv bla. Puoris kollagenpulver, CP1, der udelukkende indeholder naturlige kollagenpeptider, som sikrer optimal optagelighed i kroppen. CP1 kan tilsættes hvilken som helst kold eller varm drik som smoothie, juice eller kaffe eller du kan bruge det i din madlavning. Se mere på Puoris hjemmeside

Meet’n’greet

Luise Vindahl driver sammen med sin mand, David Frenkiel, det vegetariske univers Green Kitchen Stories, som består af en blog og 2 Instagramprofiler samt fem kogebøger. Sammen har de børnene Elsa, 11, Isac, 6, og Noah, 4.

Din kommentar

Din email adresse vil ikke blive offentliggjort. Nødvendige felter er markeret med *